• Acer Aspire 5715z nie boot'uje z USB i SATA z ATA (CD) działa

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Acer Aspire 5715z nie boot'uje z USB i SATA z ATA (CD) działa

by jwp1 18 January 2013, 14:04
Witam.

Mam problem z wyżej wymienionym laptopem, a mianowicie laptop nie staruje z USB i wewnętrznego SATA.
Podczas instalacji systemu (windows) z dyskiem podłączonym do SATA instalator w ogóle go nie wykrywa.
Natomiast podczas instalacji na dysku podłączonym przez USB wyskakuje mi błąd:
stop 0x0000007B co oznacza INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE.
Jako że linuks potrafi powiedzieć więcej spróbowałem zainstalować fedorę i niby się udało, ale grub w ogóle nie startował.
Zaznaczam, iż sam dysk jest w 100% sprawny. Sprawdziłem również pamięć (MEMTEST) i jest sprawna.

Włączyć da się tylko LIVE-CD z linuksem (RIP), w którym da się pod montować dysk i bez problemu na nim pracować.
Podobnie jest z urządzeniami pracującymi przez USB.

Laptop wyposażony jest w płytę ICL50 L07, północ SLA5V i południe Intel ICH-8M.

Wszystkie napięcia na płycie są sprawdzone i poprawne, problem leży moim zdaniem w komunikacji, ale gdzie dokładnie nie wiem.

Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość jeśli użyłem jakichś niedozwolonych zwrotów lub sformułowań.

PS. Nowy objaw teraz komputer w ogóle się nie włącza dostaję informację: no bootable device. ( z cd pracuje normalnie)

Re: Acer Aspire 5715z nie boot'uje z USB i SATA z ATA (CD) działa

by Google Adsense [BOT] 18 January 2013, 14:04

#2 Re: Acer Aspire 5715z nie boot'uje z USB i SATA z ATA (CD) działa

by Jozef18 21 January 2013, 11:35
Prze lutuj południe. Sprawdź również ustawienia w BIOS'e

Re: Acer Aspire 5715z nie boot'uje z USB i SATA z ATA (CD) działa

by Google Adsense [BOT] 21 January 2013, 11:35
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).