• Acer Aspire 5535 - martwy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 5535 - martwy.

przez daniel508 16 stycznia 2013, 09:24
Witam, problem polegał na tym że laptop był całkowicie martwy, brak napiec 3V/5V, po wymianie przetwornicy TPS51125, napięcia wróciły, laptop startuje ale brak obrazu.
Procek, ram, i Bios (przeprogramowany) sprawdzone, podgrzanie północy nic nie zmienia.

Znalazłem układ U8, nie jestem pewien czy jego się programuje, czy nie, jeżeli tak to prosiłbym o wsad do niego.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Platforma to:CP2A

Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2013, 09:24

#2 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez djmichas 16 stycznia 2013, 15:16
Karta POST co mówi ?
U8 to flash karty sieciowej - podmiana wsadu raczej nic nie da.
Jak się zmienia pobór prądu po uruchomieniu ?

#3 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez daniel508 16 stycznia 2013, 15:17
Karta post nic nie mówi stoi.

#4 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez djmichas 16 stycznia 2013, 17:54
Karta przylutowana w złącze U20 (z boku płyty) ?

#5 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez daniel508 17 stycznia 2013, 11:25
Tak, przylutowana do U20, pokazuje tylko napis Debug King.

#6 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez djmichas 17 stycznia 2013, 13:28
Czy masz komunikacje BIOS -> KBC ?
Czy są oscylacje na kwarcach ?

#7 Re: Acer Aspire 5535 - martwy.

przez daniel508 17 stycznia 2013, 14:11
Więc tak, laptop już naprawiony, po podłączeniu kart diagnostycznej automatycznie nic się nie pojawiło oprócz napisu Debug King, ale po wybraniu Biosu na karcie pojawiło się sprawdź mostek południowy.
Wymieniłem mostek ale dalej nic na ekranie się nie pojawiło, ale za to karta zaczęła wariować pokazywało różne komunikaty których nie mogłem odczytać bo się zmieniały za szybko.
Następnie przeprogramowałem jeszcze raz Bios i laptop wstał, działa poprawnie :)

Mam jeszcze tylko pytanie czy uszkodzona przetwornica uszkodziła mostek czy może odwrotnie, a może uszkodzenie tych obu podzespołów było spowodowane czymś innym, zwarć żadnych nie znalazłem ani teraz ani wcześniej.

#8 Re: Acer Aspire 5535 - martwy. 

przez djmichas 17 stycznia 2013, 15:48
daniel508 napisał(a):za to karta zaczęła wariować pokazywało różne komunikaty których nie mogłem odczytać bo się zmieniały za szybko.
Normalnie "przechodzi" POST ;)

daniel508 napisał(a):Mam jeszcze tylko pytanie czy uszkodzona przetwornica uszkodziła mostek czy może odwrotnie, a może uszkodzenie tych obu podzespołów było spowodowane czymś innym, zwarć żadnych nie znalazłem ani teraz ani wcześniej.

SB ma podpiętą linię 3V3 - więc mógł się uszkodzić przez uszkodzenie przetwornicy.