• Aoyue 968 problem z nadmuchem

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Aoyue 968 problem z nadmuchem

by adikomp 27 October 2012, 18:36
Witam kolegów
posiadam stację Aoyue 968 i od pewnego czasu mam problem z nadmuchem,
objawia się to tak iż przy regulacji nadmuchu poniżej 4 pompka zaczyna
(proszę się nie śmiać), jak by pykać py py py .

Szukałem jakichś informacji, i aktualnie etap prac wygląda tak

wymieniłem potencjometr (za rada na jakim forum)
wymieniłem kondensator i rezystor odpowiedzialny za reset procesora (podobno miało pomóc)

niestety dalej jestem w martwym punkcie :((
wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam

Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Google Adsense [BOT] 27 October 2012, 18:36

#2 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Usunięty Użytkownik 402 27 October 2012, 19:20
Problem jest z zasilaniem pompki czy z jej wydajnością?
Trzeba co jakiś czas czyścić filtr umieszczony na wlocie powietrza, bez niego pompka zapycha się brudem.

#3 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by marek216 27 October 2012, 20:13
Jeśli to jest konstrukcja kompresorka z membranką to może być uszkodzona.

#4 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Usunięty Użytkownik 402 27 October 2012, 20:14
Membrany to w nich często pękały, nie pomagały patenty z dętki itp.

#6 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by adikomp 28 October 2012, 09:39
Jutro rozbiorę kompresor (jak sie uda) i napiszę jak idą dalej prace naprawcze.

W diolucie już patrzałem za pompką jak coś.

Podsumowując potwierdzacie, że takie pykanie przy zmniejszaniu siły nadmuchU to kompresorek i nie grzebać po płytce?

#7 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Usunięty Użytkownik 402 28 October 2012, 13:12
Koledze chyba nie sprawia kłopotu pomiar napięcia na zasilaniu pompki podczas trwania opisanej przez kolegę usterki?

Dalsze gdybanie co jest popsute nie ma sensu. Trzeba wykonać pomiary napięcia w każdym zakresie działania pompki i wówczas ustalimy coś. Napięcie jest stabilne czy nie?

#8 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Usunięty Użytkownik 576 28 October 2012, 18:54
Membrana pasuje idealnie po małej przeróbce od pompki paliwa poloneza i ciszej pracuje.

#9 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Usunięty Użytkownik 402 30 October 2012, 20:58
Gdyby się okazało że pompa padła to na aukcji 2719599346 jest za 50zł.

#10 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by adikomp 27 November 2012, 19:24
LAZY wrote:Koledze chyba nie sprawia kłopotu pomiar napięcia na zasilaniu pompki podczas trwania opisanej przez kolegę usterki?

Dalsze gdybanie co jest popsute nie ma sensu. Trzeba wykonać pomiary napięcia w każdym zakresie działania pompki i wówczas ustalimy coś. Napięcie jest stabilne czy nie?

Kolega najtrafniej podpowiedział,

rozebrałem cała pompkę wszystkie membrany wyglądają jak nowe pompka ok ( po podaniu napięcia nie ma zakłóceń),

teraz dalsza naprawa myślałem że to potencjometr ale też ok,

napięcie na zasilaniu pompki nie spada poniżej 176V mimo zjechania potencjometrem na minimum,

natomiast w momencie "pyrkania: napięcie skacze w zakresie ok 138-180 V.

z tego co ustaliłem sygnał z potencjometru leci do układu U8 JR77AC (jak mniemam to przetwornik A/C)

Image

proszę o dalsze rady i pomysły.
Pozdrawiam

#11 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by adikomp 8 January 2013, 10:20
Czy ktoś może wpadł na jakiś pomysł, gdyż dalej stoję w miejscu z naprawą :(

#12 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by lutownicze 10 January 2013, 18:55
Jakby kolegę interesowało proszę na PW numer seryjny i sprzedawcę i będę mógł w cenie 33zł zaoferować nową kompletną PCB, stara zostanie na części :-)

Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

by Google Adsense [BOT] 10 January 2013, 18:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).