• Jak rozebrać socket 478 ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jak rozebrać socket 478 ?

kwinto10 9 Січня 2013, 20:47
Witam.
Wydaje mi się że ktoś to już opisał, ale nie mogę znaleźć.
Chciałbym zrobić reflow w/w socketa w Benq R56 tylko nie wiem jak ściągnąć górę żeby nie uszkodzić.
Macie koledzy na to jakiś sposób ?

Re: Jak rozebrać socket 478 ?

Google Adsense [BOT] 9 Січня 2013, 20:47

#2 Re: Jak rozebrać socket 478 ?

iras72 14 Січня 2013, 08:53
Witam, jeśli mogę podzielić się doświadczeniem, sam reflow możesz robić bez rozbierania socketu, jednak operacja ta pomoże na chwilę albo i nie, polecam wymianę podstawki na nową, sam to robiłem z podstawką AMD S1G2 bez rozbierania i nic jej się nie stało.
Pozdrawiam.

#3 Re: Jak rozebrać socket 478 ?

kwinto10 14 Січня 2013, 19:35
Jeśli można ją ściągnąć bez uszkodzeń to wolałbym jednak grzać bez góry.
W zasadzie to górę ściągnąłem odchylając boki skalpelem przez szczeliny z góry.
Problem był z mocowaniem pokrętła na śrubokręt, ośka była zamocowana w plastiku i razem z nią wyrwałem trochę plastiku.

#4 Re: Jak rozebrać socket 478 ?

iras72 14 Січня 2013, 22:46
Tak właśnie się dzieje z podstawkami, ośka jest montowana na stałe, dlatego trzeba zmienić na nową, reballing raczej się nie udaje, bo blaszki lubią wciągać kulki. Nowa podstawka u Basi to 40zł z haczykiem. Ja grzeję górę i dół, na stacji na podczerwień to pięknie wychodzi, tylko trzeba sporo fluxu podlać.

Re: Jak rozebrać socket 478 ?

Google Adsense [BOT] 14 Січня 2013, 22:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість