• Sony Vaio na płycie MBX-224 - charger zabezpiecza klucze - nie wiem dlaczego

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sony Vaio na płycie MBX-224 - charger zabezpiecza klucze - nie wiem dlaczego

przez marioj77 13 grudnia 2012, 17:15
Lap trafił z objawem "nie włącza się", uszkodzony charger został podmieniony i płyta włączyła się jednak bez podświetlania ekranu.
Nie zdążyłem sprawdzić przyczyny braku podświetlania i płyta po paru uruchomieniach już nie wstała.
Wtedy po bardziej szczegółowych oględzinach znalazłem małe zalanie w okolicach touchpada - przetwornica 3/5V, ukryta pod naklejką, nie sprawdzałem tego wcześniej bo klient nic słowem nie powiedział o zalaniu :)
Ale problem jest już na pierwszych 2 kluczach: PQ1 przepuszcza napięcie na n. 1-3 a PQ2 ma na sterowaniu 19V więc jest zabezpieczony. Zwieranie drenów nie wykazuje ani przeciążenia ani poboru, pobór skacze na ułamek sekundy do 20-30mA i z powrotem spada do zera.
Przyznam, że jest to dla mnie nietypowa sytuacja i czekam na jakieś sugestie.

edit: zapomniałem dodać, że dla pewności wymieniłem klucze PQ1/PQ2 i PQ32.

Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - charger zabezpiecza klucze - nie wiem dlaczego

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2012, 17:15

#2 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez jelonek 13 grudnia 2012, 17:52
Co mierzysz na diodzie D20?

#3 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez marioj77 13 grudnia 2012, 18:23
Przyznam, że nie wiem o co Koledze chodzi. D20 to dioda przy czujniku termicznym, jaki to ma związek?

#4 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez jelonek 13 grudnia 2012, 18:34
marioj77 napisał(a):Przyznam, że nie wiem o co Koledze chodzi. D20 to dioda przy czujniku termicznym, jaki to ma związek?

Pomyłka, miałem na myśli PD20

#5 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez marioj77 13 grudnia 2012, 18:59
Na n.1 0.5V, na n. 2 i 3 po 0.7V.

#6 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez jelonek 13 grudnia 2012, 20:04
A napięcia na pu3? Nóżki 4, 5, 8, 10?

#7 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez marioj77 13 grudnia 2012, 20:18
Megacuda na tej płycie, siedziałem i mierzyłem nic nie lutując, patrzę a tu już PQ2 odblokowany i napięcie na przetwornicę 3/5V dociera. W międzyczasie zaobserwowałem znikające ALW_ON z n.15 KBC - co za tym idzie włączającą i wyłączającą się przetwornice 3/5. Teraz dla odmiany przetwornica 3/5V załącza się za każdym razem.
Do tego byłem przekonany, że płyta nie reaguje na włącznik, następowało mrugnięcie diodą od baterii, pobór prądu skakał 0.00-0.01. Dopiero jak założyłem wentylator przekonałem się, że on się cyklicznie rozpędza i zatrzymuje a zasilacz pokazuje piki poboru dochodzące do 0.7A, czasem jest to 0.3, czasem 0.5A.
Z tego co obserwuję, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest most hybrydowy.

#9 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez marioj77 13 grudnia 2012, 21:42
Ja już widziałem na jakimś HM podobne piki poboru stąd moje podejrzenie. Układ nie jest drogi więc go podmienię, najwyżej zostanie mi na później - na pewno się przyda bo to wadliwe g*.

#10 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - brak napięcia za PQ2

przez marioj77 21 grudnia 2012, 21:47
HM55 podmieniony, płyta wstaje z dwoma małymi problemami:
1. Brak podświetlania matrycy (czyli tak jak było wcześniej), napięcie na inwerter obecne, INV_EN obecne, przy podłączeniu innej świetlówki również nie podświetla, tutaj więc obstawiam inwerter.
2. Od startu Windowsa wentylator wchodzi na pełne obroty i cały czas na tych pełnych obrotach pracuje, program Aida64 pokazuje temp. mostka 55-60°C mimo, że mostek nie jest nawet ciepły.
Czy ktoś ma pomysł czemu tak jest?

#11 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez jelonek 22 grudnia 2012, 14:18
Trzeba może przeprogramować bios po wymianie mostu.

#12 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez sandro123 22 grudnia 2012, 16:04
rewrite bios for clear ME region

#13 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez marioj77 22 grudnia 2012, 19:40
What is the ME region?

#14 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez ADAMK101 24 grudnia 2012, 16:34
KBC wyczytuje temperaturę trzech podzespołów używając tej samej magistrali.
Jesli pozostałe odczyty są ok, to odpowiedź narzuca się sama....
Ale jeśli nie, to może to być "Trick from Foxconn" ....

#15 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez marioj77 25 grudnia 2012, 15:29
ADAMK101 napisał(a):KBC wyczytuje temperaturę trzech podzespołów używając tej samej magistrali.

Czyli CPU/GPU/hybryda?
Jesli pozostałe odczyty są ok, to odpowiedź narzuca się sama....

Nie wiem czy 20°C na CPU to dobry odczyt, i3 zimny jak trup w trakcie pracy :)

Ale jeśli nie, to może to być "Trick from Foxconn" ....

Mówisz zagadkami, co masz na myśli?

#16 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez farmer 25 grudnia 2012, 17:09
Zamieść wsad BIOS-a, który masz wgrany.

#17 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez marioj77 27 grudnia 2012, 10:36
Próbuję zczytać kość 25X10BVNIG (zgodnie ze schematem 1M) ale mam odczyt tylko 128kB. Co robię źle?

#18 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez arvika 27 grudnia 2012, 10:42
1Mbit to własnie 128kB.

#19 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez marioj77 27 grudnia 2012, 10:53
Faktycznie, ja jeszcze chyba świąt nie skończyłem ... :)

---- edit ----
Wsad aktualnego biosu
u98.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#20 Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez farmer 27 grudnia 2012, 11:57
Sprawdź wsad.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Sony Vaio na płycie MBX-224 - po wymianie HM55 wentylator na max obrotach

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2012, 11:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).