Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Płyta główna DA0AT1MB8H0 REV:H nie załącza się z baterii.
przez Google Adsense [BOT] • 28 listopada 2012, 00:24
Kolega powyżej ma racje na łatwiznę nie można iść, stan obecny przywrócone zasilanie przetwornicy głównej napięcia 3.5V są, płyta startuje poprawnie, ale brak ładowania baterii po podłączeniu zasilania.
Nie włącza się z samej baterii dopiero po podłączeniu zasilacza załącza się, i po odłączeniu zasilacza pracuje na baterii.
Wymieniony MAX8724, bez zmian proszę o pomoc/podpowiedź.
Z wyrazami szacunku Tomek
Nie włącza się z samej baterii dopiero po podłączeniu zasilacza załącza się, i po odłączeniu zasilacza pracuje na baterii.
Wymieniony MAX8724, bez zmian proszę o pomoc/podpowiedź.
Z wyrazami szacunku Tomek
Sprawdź styki baterii czy ona sama nie ma gdzieś zwarcia do masy. Dopiero potem:
viewtopic.php?f=232&t=986
viewtopic.php?f=232&t=986
Styki baterii są w porządku, podstawiłem inną baterię to samo, szkolenie podane przez kolegę przestudiowałem, ale w moim przypadku mało wnoszące. Co się udało mi ustalić aktualnie po podpięciu baterii i podłączeniu zasilacza przez ok. 10-15 zasilacz wykazuje przeciążenie i po chwili zwarcia brak płyta wstaje z baterią po naciśnięciu przycisku i pracuje na baterii po odłączeniu ładowarki. Natomiast nie chce wstać na samej baterii. Za każdym razem jak odłączę i podłączę ładowarkę procedura jest ta sama zwarcie przez chwile, i po chwili zwarcia brak.
Jakieś pomysły?
Jakieś pomysły?
#9 Re: Płyta główna DA0AT1MB8H0 REV:H nie załącza się z baterii.
przez indicheq • 4 grudnia 2012, 03:46
Sprawdź (wymień):
PD4 - PDS1040/40V/10A
PQ3 - FDS6679AZ
PR9 - 100kΩ/F
PR10 - 14kΩ/F
PC24 - 0.01µF/25V
Od strony zasilacza musi być wszystko ok skoro startuje bez problemu na nim samym. Te elementy które podałem do sprawdzenia mogą powodować zwarcie na linii +BATT. Wygląda to na zwarcie występujące na skutek załączania ładowania, po tym czasie czyli te 10-15 sek. (sam sobie dodałem sek bo chyba nie min
) ładowanie się wyłącza.
Masz tutaj schemat części od strony baterii:

Jeżeli tutaj wszystko ok to sprawdź PQ48 - SI4914.
PD4 - PDS1040/40V/10A
PQ3 - FDS6679AZ
PR9 - 100kΩ/F
PR10 - 14kΩ/F
PC24 - 0.01µF/25V
Od strony zasilacza musi być wszystko ok skoro startuje bez problemu na nim samym. Te elementy które podałem do sprawdzenia mogą powodować zwarcie na linii +BATT. Wygląda to na zwarcie występujące na skutek załączania ładowania, po tym czasie czyli te 10-15 sek. (sam sobie dodałem sek bo chyba nie min

Masz tutaj schemat części od strony baterii:

Jeżeli tutaj wszystko ok to sprawdź PQ48 - SI4914.
#12 Re: Płyta główna DA0AT1MB8H0 REV:H nie załącza się z baterii.
przez figofag • 6 stycznia 2013, 19:09
Re: Płyta główna DA0AT1MB8H0 REV:H nie załącza się z baterii.
przez Google Adsense [BOT] • 7 stycznia 2013, 00:40