• Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

katar83 1 Жовтня 2010, 14:55
Ostatnio zamówilem sporo sampli od sprzedawcow z Chin, wlasnie wymieniałem GF7200 w DV6000. Układ nowy, obejrzalem dokładnie pod mikroskopem, żadnego sladu wcześniejszego używania D/C 0630. Standardowo ustawilem sobie profil w Jovy jak zwykle dla leadfree i zająłem się czymś innym. Uklad sie 'polutowal', plyta poszla na biurko, właczam i standardowy beepcode z błędem grafiki. Pomyślałem, może sie nie dolutował jakimś dziwnym trafem, więc ponownie płyta poszła na stacje. Zdziwiony dopiero byłem kiedy termopara wskazywała 225C a układ nie 'pływał', kiedy wszystko naokoło było już w stanie wyskoczyć z płyty.
Zacząłem dogrzewać więcej i układ zaczął dopiero 'pływać' przy temp około 233C-235C, a przy takiej temperaturze zazwyczaj układ kończy żywot i tak było i tym razem bo pojawił sie piękny bąbel w jednym z rogów. Płyta o dziwo działa.
Jak w ogóle sie zabierać do tego? Co to za kule? Generalnie przy takich kulach i układzie nawet gdybym samym dołem podgrzał do ponad 200C to i tak prawdopodbnie układ by nie wytrzymał bo górnego ramienia używam krótko i jest zawsze wysoko.

Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

Google Adsense [BOT] 1 Жовтня 2010, 14:55

#2 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

simek10 1 Жовтня 2010, 15:26
Witam.
Przyznam się szczerze, że tez spotkałem się z tym problemem. Dół grzałem na maksa, góra około 220 stopni i byłem w lekkim szoku że układ dalej jest luźny, no to wziąłem drugi i tym razem już gorącym powietrzem grzałem żeby zobaczyć do ilu muszę grzać. U mnie układ zaczął prawie pływać dopiero blisko 240 stopni, gdzie bąbelki już są jak w pepsi :lol: , ale o dziwo laptop chodzi na tym z brakiem wi-fi i po obciążeniu restartem. Teraz zanim wlutuje układ to zmieniam na swoje kulki.

#3 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

katar83 1 Жовтня 2010, 15:42
Trochę mało praktyczne rozwiązanie, ale wychodzi na to, że raczej jedyne. Płyte z tym układem poskładałem i wydaje sie działać chociaż ten bąbel mnie troche martwi. Mam drugi układ 7200 od innego sprzedawcy z innym DC 07, także nowy i już sie martwię bo muszę go wymienić za chwilę. Co ciekawe, płyta którą naprawiam po poprzednim serwisie działa ok już prawie miesiąc a bąble na grafice to jakies 75% jej powierzchni.
Dziwna sprawa z tym stopem.

#4 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

eprom 1 Жовтня 2010, 17:08
W przypadku tak starych układów z datacode 06, 07, 08 proponuje przed postawieniem położyć nowe kulki (mimo ze układ nowy), gdyż nie wiadomo w jakich warunkach były przechowywane, być może było za dużo wilgoci lub za sucho i stop nie nadaje się do lutowania, może występować w takich przypadkach także efekt popcornu - strzelanie cyny, więc nie warto ryzykować i lepiej położyć świeże kuleczki.

#5 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

benchmarek 1 Жовтня 2010, 18:36
Niestety to prawda, układ nowy, w moim przypadku NVIDIA NF570-SLI-N-A2 na bezołowiowych oryginalnych kulkach Anno Dommini 2007 - po wlutowaniu peekflow 235 C° następnego dnia przestał łączyć a płyta główna przestała się uruchamiać. Po ponownym "dolutowaniu" pf 235 C° działał 10 minut, między czasie pojawiły się dwa piękne i wielkie bąble przy temp około 220C° już za pierwszym razem !!! Zmieniłem kule na swoje snpb i po wlutowaniu pf 205 wszystko działa nawet z bąblami.

#6 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

katar83 1 Жовтня 2010, 18:59
Drugiego ukladu nie ryzykowalem juz na oryginalnych kulach. Bede teraz bardziej uwazal na te uklady. Jakby ktos potrzebowal nowe uklady GF-Go7200-B-N-A3 to mozna je dostac na eBay UK. Numer aukcji 330470509861. Stary DC, ale przynajmniej nowe uklady.(Bynajmniej te ktore dostalem sa nowe i aukcja mowi o nowych) U Basi brak a na eBayu bardzo tanie.

Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

Google Adsense [BOT] 1 Жовтня 2010, 18:59
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість