Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Rentgen do elektroniki
Google Adsense [BOT] • 29 Вересня 2010, 08:57
O renexie wiem że mają rentgeny. Orientuje się ktoś może w jakich cenach oscylują? Muszę go wpisać do biznesplanu a nie znam ceny. Taki dentystyczny oscyluje w okolicy 18-20 tyś. zł, podejrzewam że ten będzie droższy. Czy któryś z kolegów miał przyjemność na takim urządzeniu pracować. I trzecia sprawa to jak wygląda to z urzędem atomistyki?
Też zastanawiałem się nad tym urządzeniem. Odstraszyła mnie cena (między 30 000 Euro a 45 000 Euro netto) i warunki jakie musi spełniać zakład aby dostać zgodę na używanie x-ray. Praktycznie musiałbym całkowicie przebudować serwis. (wentylacja - ta da się zrobić, grubość ścian, wydzielone pomieszczenie + przeszkolony personel - dodatkowe ok 5 000 Euro) - w/g mnie przy serwisie nigdy się to nie zacznie zwracać.
leinado написав:Są tańsze rozwiązania oparte o mikrokamery. Gdzieś mi coś takiego przemknęło przez ekran. Myślę, że takie rozwiązanie do serwisu powinno wystarczyć. Niestety nie znam kosztów.
Mógłby kolega coś więcej informacji podać o tym rozwiązaniu co pisze? Kwota za x-ray jest naprawdę spora, poza tym w firmie byłby już problem z pomieszczeniem, bo na górze są mieszkania. Zastanawiam się jak by się sprawdził rentgen dentystyczny w tej roli, bo przyznam że taki stacjonarny to trochę miejsca potrzebuje.
Do dyspozycji mamy jakieś 18-20 tyś. zł, więc nie poszaleje tym bardziej, że jeszcze inne urządzenia trzeba kupić.
Z całym szacunkiem do Twojego profesjonalnego podejścia do sprawy ale uważam ,że szkoda zdrowia , jak takie maszynki staną się ogólnie dostępne to w pierwszej kolejności do wyposażenia warsztatu będzie trzeba kupić licznik Geigera.
a tak na serio naprawdę sadzę ..... nie pracujemy dla NASA i nie powinno się popadać w paranoje.
Szkoda kasy i zdrowia po 5latach pracy przy tym można się spodziewać poważnych komplikacji zdrowotnych.
Moim zdaniem jest to sprzęt nie potrzebny. Ja osobiście nie zainwestował bym takich pieniędzy przy dzisiejszych cenach laptopów.
Rzadko który klient decyduje się na naprawy powyżej 500zł, bo za tyle można już kupić płytę główną.
Moim zdaniem jest to sprzęt nie potrzebny. Ja osobiście nie zainwestował bym takich pieniędzy przy dzisiejszych cenach laptopów.
Rzadko który klient decyduje się na naprawy powyżej 500zł, bo za tyle można już kupić płytę główną.
Zgadzam się z kolegami, koszt sprzętu ogromny, zdrowie jeszcze bardziej kosztowne. Również się kiedyś zastanawiałem nad takim rentgenem, jednak po przemyśleniach dałem sobie na spokój, wymiana układu to jakieś 10-15 minut, reballing 5 - 10 minut dłużej po tych czynnościach wiesz co się działo pod układem, także nie warto zawracać sobie głowy rentgenem.
Co do zdrowia to macie rację, że szkoda go marnować tym bardziej że i tak często opary topników się wciągnie
. Poza tym ta cena potrafi na dobre odstraszyć, ale z drugiej strony fajnie by było po postawieniu kulek zobaczyć jak wyszło. Pewnie pójdę w stronę jakiegoś dobrego mikroskopu podłączanego do komputera. Macie może namiary na dobre i cenowo dostępne dla przeciętnego człowieka? 
haszy написав:Witam
Proszę popatrzeć tu http://www.smttools.com/bga100.html
pozdrawim
Myślę że takie urządzenie w zupełności już wystarczy. Pozostaje tylko ile kosztuje u nas takie i gdzie to dostać.
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.