• Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 6 listopada 2012, 15:59
Witam. Mam przed sobą płytę A7S rev.2.1

Grzeje się 51020 - poszukuję kawałka bordview zawierającego tą część schematu.

Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Google Adsense [BOT] 6 listopada 2012, 15:59

#2 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Paulusplu 6 listopada 2012, 16:24
Proszę (rev1.1):
Obrazek

OOPS, pomyłka! :oops:

#3 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 6 listopada 2012, 16:57
Schemat mam, potrzebuję jednak boardview :)

Gdzie jest zwora JP8106?

#4 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Paulusplu 6 listopada 2012, 17:03
nrasta napisał(a):Schemat mam, potrzebuję jednak boardview :)

Gdzie jest zwora JP8106?

No to może się zrehabilituję ;)
Obrazek

#5 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 7 listopada 2012, 10:11
Czyli rozumiem, że ta zwora to kawałek ścieżki który trzeba rozciąć w celu eliminacji źródła usterki?

Zaznaczyłem miejsce cięcia zieloną kreską (nie widać na podglądzie)
Obrazek

#6 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Paulusplu 7 listopada 2012, 13:38
nrasta napisał(a):Czyli rozumiem, że ta zwora to kawałek ścieżki który trzeba rozciąć w celu eliminacji źródła usterki?

Na to wygląda.

#7 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 7 listopada 2012, 13:53
Jaka powinna być rezystancja na VGA_CORE względem masy? U mnie to 3,5 Ohma. Rozumiem 20kilka, ale 3,5 wydaje mi się zbyt niskie.

Po wymianie przetwornicy i jakichś drobnych grzebaniach w jej okolicy płyta ożyła, ale wyłącza się po sekundzie. Z wyjętą baterią biosu resetuje się w kółko co sekundę. Prąd dochodzi do 0,5A i reset. W momencie resetu zanikają napięcia 3/5 ale to chyba normalne.

Po włożeniu baterii RTC płyta nadal sama się załącza i resetuje w kółko.

Zasilacz nie wykazuje zwarcia podczas resetowania.

Rdzeń grafiki robi się ciepły. SB, NB i CPU całkowicie zimne.

#8 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Paulusplu 7 listopada 2012, 14:07
nrasta napisał(a):Jaka powinna być rezystancja na VGA_CORE względem masy? U mnie to 3,5 Ohma. Rozumiem 20kilka, ale 3,5 wydaje mi się zbyt niskie.

W HP AT5, gdzie jest G86-730-A2, pomierzyłem 4.9Ω.

#9 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 7 listopada 2012, 16:09
Czyli raczej rezystancja ok.

Gdzie można szukać przyczyny resetowania?

#10 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Paulusplu 7 listopada 2012, 16:32
Może sprawdź, który sygnał blokuje bramkę U9200.

#11 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 8 listopada 2012, 08:56
Mógłbym prosić o lokalizację U9200 i rezystorów w obwodzie PWRGD?

Może to to?
Obrazek

Po wyjęciu układu zaznaczonego na zdjęciu (czyli jak mniemam U9200) laptop nadal się resetuje. Czyli nie jest to raczej wina którejś z przetwornic podłączonych do U9200. Także po wyjęciu R5914 się resetuje.

Czy pod R9201 powinien być Q9200? U mnie go nie ma.

#12 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S 

przez Paulusplu 8 listopada 2012, 12:43
nrasta napisał(a):Po wyjęciu układu zaznaczonego na zdjęciu (czyli jak mniemam U9200) laptop nadal się resetuje. Czyli nie jest to raczej wina którejś z przetwornic podłączonych do U9200. Także po wyjęciu R5914 się resetuje.

Jeżeli wyjąłeś U9200, to powinieneś zewrzeć ze sobą pady 4 i 5.

#13 Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez nrasta 8 listopada 2012, 14:01
Racja. po wyjęciu U9200 i zwarciu 4 i 5 płyta się nie resetuje więc muszę znaleźć przyczynę w jednej z przetwornic.

Jak są porozmieszczane rezystory pgood obok u9200?

Po zdjęciu rezystora pgood R8001 od vcore płyta resetuje się nawet szybciej niż wcześniej.

Zakładam oczywiście, że wyjąłem dobry rezystor :)

Obrazek
Po wyjęciu tego rezystora (zwora) płyta nie resetuje się zatem tu trzeba szukać przyczyny - który to rezystor, a właściwie od której przetwornicy?

Edit: Zwora ta to R9203 czyi przetwornica U8200 odpowiadająca za napięcia +1.5VSUS oraz +VCCP.
+VCCP - 1,04V
+1.5VSUS - 0,58V (z rozpiętą zworą JP8201 - 0,61V) więc tu jest problem.

Edit: Ostatecznie wymieniłem przetwornicę główną (brak napięć), przetwornice 1.5/1.05(zaniżone napięcie 1v5) oraz Q8811(zwarcie) i laptop zaczął działać.

Kolega Paulusplu jak zwykle okazał się pomocny. Dzięki!

Re: Kawałek bordview okolicy przetwornicy 51020 - Asus A7S

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2012, 14:01