• Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez jaceksz 2 listopada 2012, 17:49
Witam
Mam na stole probooka 4520s, płyta po zalaniu, grzebana w innym serwisie.
Problem w tym że poprzednicy ruszali również bios.
Obecnie doprowadziłem płytę do tego ze laptop rusza ale...
1. Wyswietla komunikat "machine is not committed state"
2. Wyswietla komunikat że nie ma ustawionych numerów itd
3. I to jest najciekawsze , nie bootuje z cdromu ani z usb, bootuje tylko z HDD lecz kazdy system się wywala bluescreenami.
Pytanie czy brak bootowania może być spowodowane złą zawartością biosu lub braku ustawień numerów, czy tez istnieje jeszcze inny problem z elektroniką płyty.

Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2012, 17:49

#2 Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez sebastiank 2 listopada 2012, 18:05
Miałem okazję walczyć z 4320s.
Nie widział USB i dysku (drobnica) - wyświetlał wtedy "machine is not committed state" na czerwono. Po uruchomieniu dysku i usb komunikat zniknął.
Bios zaprogramowałem wsadem ze forum i ruszył, po uruchomieniu usb i dysku DMI Toolkit uzupełniłem dane.

Przed uzupełnieniem danych wszystko działało, bootował z dysku, usb, napędu.

#3 Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez wojtas 2 listopada 2012, 23:56
jaceksz napisał(a):...nie bootuje z cdromu ani z usb, bootuje tylko z HDD lecz kazdy system się wywala bluescreenami.

Na 99% masz nieodpowiedni BIOS.
Miałem identyczny przypadek w tym Probook'u (był po innym serwisie i chłopcy więcej napsuli niż naprawili).
W załączniku pewny wsad.
Jak będzie działać to nie zapomnij zmienić s/n, p/n, ...

Pozdrawiam.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez jaceksz 3 listopada 2012, 17:13
Dziękuję za odpowiedż. Na tym wsadzie laptop się włącza lecz nic nie wyświetla.
Czy to jest wsad do płyty z grafiką zintegrowaną na intelu czy też na Ati.
Moja płyta tej na intelu.

#5 Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez sebastiank 3 listopada 2012, 17:58
Jaka tam siedzi płyta?

#6 Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez jaceksz 3 listopada 2012, 18:35
S_Intel M/B
48 4GK06.041

Re: Probook 4520s , komunikat " machine is not committed state"

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2012, 18:35