• Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от nrasta 2 Ноябрь 2012, 11:43
Standardowa usterka dysku z tej serii - bsy error.

Do tej pory nie miałem problemu z uruchamianiem tych dysków - mimo przeprowadzenia naprawy według popularnych instrukcji dysk nie chce zostać wykryty przez komputer.

Na końcu całego procesu otrzymuję:

Код: Выделить всёMax Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 00, Max Certify Rewr
ite Retries = 0000

User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 00 secs

Zastanawiam mnie jedna różnica pomiędzy moim przypadkiem a standardowym przebiegiem naprawy:

U mnie nie ma tego:
Код: Выделить всёUser Partition Format 10% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004339, ErrCode 00000080, Elapsed Time 0 mins 05 secs

Czy ktoś spotkał się może z takim przypadkiem?

Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от Google Adsense [BOT] 2 Ноябрь 2012, 11:43

#2 Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от arvika 2 Ноябрь 2012, 12:03
Opisz dokładnie co po kolei robisz. Jak się dysk zachowuje? Pracuje normalnie czy słychać niepokojące szmery?

#3 Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от nrasta 2 Ноябрь 2012, 15:08
Korzystałem z instrukcji na BSY error: http://www.msfn.org/board/topic/128807- ... 0011-hdds/

Dysk normalnie rozpędza się, nie tłucze. Od czasu do czasu słychać odgłosy jakby normalnie odczytywał coś z talerzy. W żaden sposób nie da się dysku zidentyfikować na komputerze. Uznałem zatem, że skoro go nie wykrywa to oznacza to standardowo BSY err.

#4 Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от arvika 2 Ноябрь 2012, 15:28
Podaj dokładny log z terminala po starcie dysku.

Dysk czyta podaje ID czy w ogóle nie podaje?

#5 Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от nrasta 2 Ноябрь 2012, 17:24
Co rozumiesz poprzez log z terminala?

#6 Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от arvika 2 Ноябрь 2012, 18:19
nrasta писал(а):Co rozumiesz poprzez log z terminala?

Chodzi o to, czy dysk wyrzuca jakąś informację w terminalu po podpięciu do zasilania.

To jest Twój dysk czy Klienta? Bo jeśli Klienta to zakończ zabawę w momencie gdy nie wiesz co robisz.

Re: Seagate z wadliwej serii ST3500320AS - nie widzi dysku.

от Google Adsense [BOT] 2 Ноябрь 2012, 18:19