• Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez adamex 2 listopada 2012, 02:03
Witam

Płyta główna nie przechodzi procedury post. Pobór prądu z CPU około 0.9 A. Wszystkie napięcia sprawne aczkolwiek linia 1.8V przywiera do masy, tylko 8 Ohm. Podczas podania 1.8V na linie, mostek północny lekko się nagrzewa i płyta pobiera 0.45 A. Mam identyczną płytę sprawną i po podaniu 1.8V płyta nie pobiera w ogóle prądu no i oczywiście mostek się nie nagrzewa. Wlutowałem wszelkie możliwe cewki które doprowadzają napięcie 1.8V do mostka i jego pochodne ale bez rezultatu. Jedna z gałęzi 1.8V dochodzi bezpośrednio na układ więc nie nie mogę całkowicie odizolować tego napięcia.

Obrazek

Jako że nie chcę rwać tego mostka pytam forumowiczów co o tym myślą.

Re: Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2012, 02:03

#2 Re: Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez Paulusplu 2 listopada 2012, 02:54
Witaj.
No co tu dywagować? Masz identyczną sprawną płytę, więc możesz porównać też opory. Jak jest za mało, a wyeliminowałeś inne odbiorniki, typu M822, U808 itp., no i jak grzeje się ten układ a na sprawnej płycie - nie, to trzeba poderwać północ. Płyta z osobną grafiką, czy na GM965?

#3 Re: Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez adamex 2 listopada 2012, 03:41
Płyta na GM965. U808 sprawny. No właśnie chyba wypada na północ aczkolwiek nie mam sprzętu aby ja wymienić więc wolałem się tutaj zapytać o inna opinię.
W działającej płycie na linii 1.8v jest ponad 2K Omh i rośnie. Chciałbym jeszcze powiedzieć ze usterka nastąpiła na wskutek zwarcia napięcia DDR-REF do masy na kondensatorze C1187.

#4 Re: Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez Paulusplu 2 listopada 2012, 03:58
adamex napisał(a):aczkolwiek nie mam sprzętu .
No to trzeba go zorganizować! ;)

adamex napisał(a): Chciałbym jeszcze powiedzieć ze usterka nastąpiła na wskutek zwarcia napięcia DDR-REF do masy na kondensatorze C1187.
Usterka mogła powstać np. podczas manipulacji z RAM'em, zwarcie lub elektrostatyka.

Re: Advent 5411 40GAB1700-E110 - Zwarcie na lini 1.8V ?

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2012, 03:58