• Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#21 Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

256 27 Вересня 2012, 17:47
LAZY написав:Mam w laptopie 2x 8600GT i jak wiadomo jedna z grafik pada, z racji oszczędności podgrzałem rdzeń powietrzem i złożyłem. Komputer pracował ponad 3 miesiące. W końcu padł, więc rozebrałem i znowu wygrzałem rdzeń hotem, chodzi od tego momentu już ponad 5 miesięcy bez usterek. Układ był tylko podgrzany z góry gorącym powietrzem.
Używam go codziennie dość długo testując skuteczność tego zabiegu.
W hp podgrzałem 6150 i chodził ponad rok, aż sprzedałem laptopa- zabieg jak wyżej wygrzanie rdzenia hotem.

Mam podobny sposób nvidia fix
Mianowicie wypruwam płytę kładę na kilku arkuszach kartonu falistego w miejscu chipa i grzeje chipa hot air do temperatury 220 - 240 'C. Oczywiście podaje topnik na wszelki wypadek.
Po podgrzaniu kładę chusteczkę higieniczna na rdzeń i dociskam dość mocno kawałkiem klocka drewnianego.
O dziwo wiele chipów działa już ponad rok i ma się dobrze.
Myślę że rdzeń traci połączenie z wyprowadzeniami i dlatego te chipy "padają"
Zachęcam do poeksperymentowania i zdania relacji z większej próby badawczej :)
Oczywiście nikogo nie mamie że dobry najlepszy sposób naprawy, ale możne czasem warto spróbować

Re: Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

Google Adsense [BOT] 27 Вересня 2012, 17:47

#22 Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

hanomag 30 Жовтня 2012, 15:18
256 написав:
LAZY написав:Mam w laptopie 2x 8600GT i jak wiadomo jedna z grafik pada, z racji oszczędności podgrzałem rdzeń powietrzem i złożyłem. Komputer pracował ponad 3 miesiące. W końcu padł, więc rozebrałem i znowu wygrzałem rdzeń hotem, chodzi od tego momentu już ponad 5 miesięcy bez usterek. Układ był tylko podgrzany z góry gorącym powietrzem.
W hp podgrzałem 6150 i chodził ponad rok, aż sprzedałem laptopa- zabieg jak wyżej wygrzanie rdzenia hotem.

Mianowicie wypruwam płytę kładę na kilku arkuszach kartonu falistego w miejscu chipa i grzeje chipa hot air do temperatury 220 - 240 'C. Oczywiście podaje topnik na wszelki wypadek.
Po podgrzaniu kładę chusteczkę higieniczna na rdzeń i dociskam dość mocno kawałkiem klocka drewnianego.
Oczywiście nikogo nie mamie że dobry najlepszy sposób naprawy, ale możne czasem warto spróbować

:wtf:
Co w ten sposób uzyskujesz? Robisz to z zamiarem wykonania reflow połączeń pod rdzeniem?

#23 Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

digix 30 Жовтня 2012, 16:29
256 написав:

Pomijam już inne kwestie, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Przecież jak dociśniesz układ z upłynnionym spoiwem pomiędzy układem a płytą główną to całe spoiwo zleje się pod układem tudzież wypłynie dookoła układu?

#24 Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

adam1114 30 Жовтня 2012, 17:10
256 написав:

Przed tym jak połączenia tracą kontakt, zwiększa się prąd przez nie płynący, zastosowane spoiwo "koroduje" i niszczeje, gdyby sam rozpływ spoiwa załatwił problem, odpowiednie wygrzanie przywróciło by go do życia na wiele lat. Rozumie, że na usługę dajesz choć rok gwarancji ? bo jeśli mniej to nie dowiesz się ile działa dalej ze szczęścia a ile nie.

Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby nowy układ wrócił. Jedyny raz to kiedy zastosowałem jakiegoś "thermopada" z allegro z braku tych co zawsze używam, laptop wytrzymał 14 dni, tyle, że podgrzanie rdzenia nic nie dawało, po reballu działał poprawnie.

#25 Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

256 30 Жовтня 2012, 20:05
Mogę się tylko domyślać procesów które "uzdrawiają" owe układy.
Więc chyba nie będę już gdybać. Jeden z układów niedawno znów się wysypał a po tym zabiegu działał jakieś 3,5 roku. Termopad zamieniłem w nim na odpowiednią blaszkę a chip to gf 6100. Co wy na to ? Działał mniej więcej tyle czasu co od nowości do pierwszej awarii
Rozumie, że na usługę dajesz choć rok gwarancji ?

Nie traktuje takich zabiegów jako "usługe" i robię to tylko eksperymentalnie.

Re: Wadliwe układy nvidii ciąg dalszy...

Google Adsense [BOT] 30 Жовтня 2012, 20:05
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей