Mam problem ze wspomnianym laptopem. Nie wyświetla obrazu na LCD ani na zewnętrznym monitorze. Był robiony reballing grafiki ale bez efektu. Laptop normalnie reaguje na włącznik. Po podpięciu dysku uruchamia się system, można go wyłączyć z przycisku. Wszystkie napięcia na płycie poprawne, złącze karty przeczyszczone i ciągle czarny ekran. W międzyczasie była do niego zakładana grafika 9600gt a z tego co doczytałem to nie działa ona z tym modelem płyty. Czy ta karta mogła uszkodzić coś na płycie? Nie mam w tej chwili chipu do podmiany grafiki. Czy te objawy wskazują ewidentnie na uszkodzoną grafikę?
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Compal FL90 LA-3541P GF8600 brak obrazu
przez Google Adsense [BOT] • 17 stycznia 2012, 10:44
Wymieniłem G84-600-A2 na inny egzemplarz, który powinien być sprawny ale nie mam pewności. Objaw ten sam, czyli brak obrazu. Napięcie z przetwornicy 1,5V jest poprawne, napięcia na karcie 1,81 i 1,21V, karta się normalnie grzeje. Czy ten model będzie wyświetlał obraz na samym monitorze zewnętrznym? Chodzi mi o to czy możliwa jest sytuacja, że płyta nie rozpoznaje matrycy a nie puszcza obrazu na samo wyjście DSUB? Co jeszcze można sprawdzić?
Nie zgodzę się, wydaje mi się, że uruchamiałem płyty bez matrycy. Zresztą możesz poczekać 2 minuty i przełączyć ekran. Zawiozłem sobie FLa do mieszkania, więc potwierdzę tę informację dopiero jutro. Przywiozę laptop do zakładu i sprawdzę. Montowałem kartę 9600GT i nic się nie stało. Jest metoda (czytałem o takiej) na montaż tej grafiki, ale wymaga ingerencji w płytę, modyfikacji BIOSu, więc sobie odpuściłem.
Jak pamietam z napraw tego laptopa, to zdarzały się sytuacje wlutu drugiej uszkodzonej grafiki. Uszkodzenia połączeń NB do grafiki zdarzają się wyjątkowo, na paręnaście naprawianych przeze mnie FL90 z klasycznie uszkodzoną kartą grafiki w ani jednym nie było wad płyty głównej. To solidna platforma, o ile ktoś nie wkładał słabych procków lub Penrynów i go sobie czyścił.
Nie masz może karty ATI HD2300 , 2400 lub nowsze HD34** 36** z Acera, choćby uszkodzonej (artefakty, parę ekranów) do przetestowania?
Jak pamietam z napraw tego laptopa, to zdarzały się sytuacje wlutu drugiej uszkodzonej grafiki. Uszkodzenia połączeń NB do grafiki zdarzają się wyjątkowo, na paręnaście naprawianych przeze mnie FL90 z klasycznie uszkodzoną kartą grafiki w ani jednym nie było wad płyty głównej. To solidna platforma, o ile ktoś nie wkładał słabych procków lub Penrynów i go sobie czyścił.
Nie masz może karty ATI HD2300 , 2400 lub nowsze HD34** 36** z Acera, choćby uszkodzonej (artefakty, parę ekranów) do przetestowania?
Na chwilę obecną mam przed sobą Akurat Compala FL90 na 8600GT a w momencie włączenia na zewnętrznym monitorze po d-sub nie uzyskałem obrazu, tylko i wyłącznie Matryca, a zmiana nawet ustawień w biosie nic nie dawała. Spierał się wielce nie będę bo to 1-szy FL90 jaki robię, ale rozmawiałem z 2-ma znajomymi z serwisów i sami twierdzą że obraz początkowy uzyska się tylko z matrycy, jak dopowiedzieli "Zresztą w większości Compali tak jest" Nie powiem bo napewno można obraz pewnie uzyskać od razu z Dsuba ale jak kolega pisał wymagało by to modyfikacji drobnicy.. Mój post był tylko informujący kolegę żeby go nie zmylało że ma coś grafiką nie tak i brak obrazu na Dsubie. Więc chodziło mi o to tylko że obrazu na D-subie nie uzyska i żeby czasu nie tracił na wydobycie obrazu z D-suba.... Chyba że po modyfikacji drobnicy.
P.S co do grafiki 9600GT świta mi coś w głowie że ci nie pujdzie w FL90, albo (bo nie pamiętam) sprawa się ma w jakimś Acerze, chyba jak się nie mylę Aspire 7740 (jest temat na forum), jak dobrze pamiętam musiałbyś po 1-sze wgrać najnowszy bios do płyty głównej, a po 2gie bodajże także przeprogramować bios Modułu Grafiki na najnowszy.
P.S co do grafiki 9600GT świta mi coś w głowie że ci nie pujdzie w FL90, albo (bo nie pamiętam) sprawa się ma w jakimś Acerze, chyba jak się nie mylę Aspire 7740 (jest temat na forum), jak dobrze pamiętam musiałbyś po 1-sze wgrać najnowszy bios do płyty głównej, a po 2gie bodajże także przeprogramować bios Modułu Grafiki na najnowszy.
Dobra, czas mi się przyznać do błędu, faktycznie Compal IFL92 bestia nie chce sie uruchomić na monitorze zewnetrznym na wysokości BIOS i POST. Ale sam włącza monitor (przy odłączonej matrycy) w Windows (Win XP). Ekrany można przełączać z klawiatury, czyli nie potrzeba dodatkowych sterowników (Fn + F3). Jeśli masz dysk z systemem z tego Compala, to odczekaj 3 minuty, jeśli karta grafiki ma sprawne wyjście D-SUB, wyswietli obraz na monitorze. Bez systemu nie da się przełaczyć ekranów.
Nie chcę już montować 9600 do Compala, myślałem o tym 3 lata temu. Laptop planuję sprzedać przed świętami, tylko nie wiem, czy nie lepiej na części.
Nie chcę już montować 9600 do Compala, myślałem o tym 3 lata temu. Laptop planuję sprzedać przed świętami, tylko nie wiem, czy nie lepiej na części.
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%

Re: Compal FL90 LA-3541P GF8600 brak obrazu
przez Google Adsense [BOT] • 1 listopada 2012, 20:50