• Chcę kupić programator BIOS.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#41 Re: Chcę kupić programator BIOS.

PiotrPB 13 Жовтня 2012, 22:01
marek216 написав:Piotr wolę wolniejszy programator - 15 sekund na układzie to nie różnica - który obsługuje więcej kości, ma rozwojowy soft, można dokupić sporo podstawek w niewielkich pieniądzach.
Dlatego wśród tanich programatorów tylko TL866

Marek, ja tylko się podzieliłem swoimi spostrzeżeniami. Operując budżetem około 400PLN ja również jak najbardziej polecam TL866 z adapterami. Jak na razie w tej cenie chyba jest bezkonkurencyjny - jeśli chodzi o możliwości do ceny.

Co do czasów programowania podam malutki przykład, może komuś się przyda w podjęciu decyzji zakupu odpowiedniego dla siebie programatora.

Pamięć Winbond W25Q16BVSIG - typowa, siedzą w niej biosy i inne firmware w różnych urządzeniach.

Poniżej zamieszczam test 3 programatorów dla tej pamięci, odpowiednio na najnowszych w tej chwili softach: Rozpoznana pamięć/kasowanie/zapis/odczyt.
Ta sama platforma sprzętowo programowa (komputer).

TL866CS S25LF016K@SOIC8/2.34/43.2/36.4
EZP2010 W25P16/2.60/9.98/7.31
SP8-B W25Q16BV/2.50/5.40/3.60

Czas kasowania/zapisu/odczytu podany w sekundach.

Willema nie testowałem, ale z doświadczenia wiem, że w tej konkurencji znacząco zostałby w tyle.

Re: Re: Chcę kupić programator BIOS.

Google Adsense [BOT] 13 Жовтня 2012, 22:01

#42 Re: Chcę kupić programator BIOS.

tomek3232 22 Жовтня 2012, 08:07
Witam
Mam dylemat odnośnie zakupu programatora. Już praktycznie byłem zdecydowany na zakup TL866CS następnie na TL866A z kompletem dodatkowych adapterów TSOP32/TSOP40/TSOP48 PSOP44. Programator według opinii wydaje się sensowny w zakupie. Natomiast zainteresował mnie Wellon VP390 głównie ze względu na standardowo zamontowaną podstawkę ZIF48, w porównaniu z TL866 który ma podstawkę ZIF 40pinów poprzez co standardowe adaptery do większych układów nie pasują. Wellon obsługuje również większą ilość układów.
Programator w moim przypadku przeznaczony będzie głównie do programowania układów spotykanych w motoryzacji (obecnie głownie przewiduje głównie epromy oraz flashe np. 29f010, 29f200, 29f400 natomiast ciężko jest mi przewidzieć do czego się jeszcze przyda w przyszłości, oraz pewnie w biosach (ale tu raczej sporadycznie).

Czy waszym zdaniem dopłata do Wellona jest sensowna, czy raczej brać TL866 ?
Przed chwilą dostałem ofertę na VP390 za 500zł (niestety z zerwaną plombą gwarancją - podobno w celu upgrade firmware)

Co mi doradzacie w tym temacie ?

#43 Re: Chcę kupić programator BIOS.

marek216 22 Жовтня 2012, 08:32
tomek3232 написав:Przed chwilą dostałem ofertę na VP390 za 500zł (niestety z zerwaną plombą gwarancją - podobno w celu upgrade firmware)

Bzdura, mam wellona 280 i update wykonuje się po usb - bez rozkręcania.

#44 Re: Chcę kupić programator BIOS.

tomek3232 22 Жовтня 2012, 08:48
marek216 написав:
tomek3232 написав:Przed chwilą dostałem ofertę na VP390 za 500zł (niestety z zerwaną plombą gwarancją - podobno w celu upgrade firmware)

Bzdura, mam wellona 280 i update wykonuje się po usb - bez rozkręcania.

Właściwie chyba nie, bodajże w przypadku nieudanej aktualizacji należy przestawić jakiś jumper w programatorze w celu reanimacji.
Nie znam dokładnie tej procedury ale już kilkokrotnie się spotkałem z podobnym opisem.

#45 Re: Chcę kupić programator BIOS.

PiotrPB 22 Жовтня 2012, 14:42
tomek3232 написав:Witam
Mam dylemat odnośnie zakupu programatora. [...]
Czy waszym zdaniem dopłata do Wellona jest sensowna, czy raczej brać TL866 ?
Przed chwilą dostałem ofertę na VP390 za 500zł (niestety z zerwaną plombą gwarancją - podobno w celu upgrade firmware)
Co mi doradzacie w tym temacie ?

Witam.
Niestety nie znam z własnego doświadczenia programatora VP-390. Znam TL866.
Jeśli chodzi o wielkość podstawki to lepiej wybrać ZIF48, teraz to chyba standard w dobrych programatorach (o szerokim zastosowaniu). Jeśli chodzi o ilość programowanych układów to jest bardzo zbliżona i myślę, że z tego co kolega pisze o przewidywanym zastosowaniu - bez większego znaczenia.
Z wyszczególnionymi pamięciami jak i innymi (E)EPROMami, flash'ami, HUB'ami itp każdy z nich powinien bez problemu sobie radzić. Z opisu VP-390 wynika, że jest szybszy od TL866. Jednak chyba głównym wyznacznikiem wyboru będzie cena. Koszt samego VP-390 na ebay to około 230$. Koszt TL866A z kompletem adapterów (łącznie z TSOP48 i PSOP44) to około 160$. Do VP wszystkie adaptery trzeba dokupić a chcąc mieć wszystkie jak w TL866 trzeba trochę dopłacić ...
TL jest zasilany tylko z USB - wygoda. Nie trzeba dodatkowego zasilacza jak w VP-390.
Ciężko jednoznacznie doradzić -jeden i drugi powinny się sprawdzić, chociaż jak pisałem z doświadczenie nie znam VP.
Podejrzana jest ta cena VP-390 o której mowa powyżej.
Jeśli sprzęt jest pewny i pochodzi z dobrego źródła to ja pewnie bym się zainteresował tym VP - trochę większa cena ale i nieco większe możliwości. Adaptery na ebay można dość tanio skompletować, a potem mogą się przydać do ewentualnej zmiany programatora na wyższy model - zapewne z ZIF48. Adaptery mające w nazwie "44" czy "48" dla TL866 są dedykowane i po zmianie programatora na inny nie przydadzą się.

#46 Re: Chcę kupić programator BIOS.

tomek3232 1 Грудня 2012, 22:15
Dzięki, wybrałem ze względu na cenę TL866A. Pierwsze próby z biosami wypadły pozytywnie. Niestety dziś nie udało mi się zaprogramować pamięci B58253 (24c02) wymontowanej z sterownika silnika (Xprog nawet się nie zawahał)

#47 Re: Chcę kupić programator BIOS.

PiotrPB 2 Грудня 2012, 09:17
tomek3232 написав:[...] Niestety dziś nie udało mi się zaprogramować pamięci B58253 (24c02) wymontowanej z sterownika silnika (Xprog nawet się nie zawahał)

Dziwne, 24C02 to prosta w obsłudze pamięć.
Proponuję sprawdzić wersję programu obsługi programatora i w razie potrzeby zaktualizować.
Aktualizację są na http://www.autoelectric.cn/minipro/MinProUpdate.htm; a dokładniej tu lub tu.

Jak to piszę dostępna jest wersja 2.80. Najprawdopodobniej trzeba będzie wykonać reflash firmware (jedna z opcji "tools" programu obsługi).

Jeśli mimo to dalej jest problem to trzeba wyłączyć sprawdzanie sygnaturki pamięci - odznaczyć "Check deice ID" na głównym panelu. Oczywiście pamięć musi dobrze kontaktować w podstawce programatora. I moim zdaniem nie powinno być problemu.

#48 Re: Chcę kupić programator BIOS.

tomek3232 2 Грудня 2012, 23:13
Wersja programu jest najnowsza 5.80. Z tego co wyczytałem to sporo programatorów ma problemy z pamięcią B58253 (24c02), którą często można spotkać w sterownikach grupy VAG (tematyka nieco inna niż poruszana na niniejszym forum). Natomiast zwykłe pamięci 24c02, 24c04 programator czyta i zapisuje bez problemu. Rozwiązaniem problemu jest zastosowanie innego programatora lub wlutowanie "normalnej" 24c02.
Niżej zamieszczam zrzut ekranu:
Зображення

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей