• 9800GTX reballing

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 9800GTX reballing

от malboro511 17 Октябрь 2012, 19:47
Witam

Kupiłem kartę która podobno miała się nie raz załączać ale tak nie robi i są ślady topnika więc była wygrzewana, ściągnołem procka postawiłem na nowych kulach i idealnie osiadł aż byłem dumny wszystko zrobione idealnie, w sumie już nie jedną kartę zrobiłem, ale ta 9800GTX dalej nie wstaje, bios sygnalizuje brak karty a GPU na karcie się normalnie grzeje nie wiem co zrobić, czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć? GPU idealny z wyglądu, nie spuchnięty ani żadnych urwanych padów itd. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia GPU? Proszę o opinie co mogło by być uwalone?

Re: 9800GTX reballing

от Google Adsense [BOT] 17 Октябрь 2012, 19:47

#2 Re: 9800GTX reballing

от Macpod 17 Октябрь 2012, 19:54
Zacząłbym od podstawowych pomiarów, chociażby napięć i zwarć.
Układ GPU (i nie tylko) mógł się wyłożyć przy piekarnikowym grzaniu albo co gorsza zabawie opalarką poprzedniego właściciela.

#3 Re: 9800GTX reballing

от malboro511 17 Октябрь 2012, 20:03
A czy ktoś z was spotykał się z uwalonymi GPU załóżmy reballingiem całkowitym który nie pomógł tylko dopiero wymiana na nowy GPU np w laptopach czy innych urządzeniach? Ogólnie karty z pierwszej ręki naprawiały się od razu tylko te kombinowane zawsze strzelają focha.

#4 Re: 9800GTX reballing

от Macpod 17 Октябрь 2012, 20:06
Chociażby moja HD4890 - zwarcie w układzie. Jest mnóstwo takich uszkodzeń, a na jakie trafiasz to zależy już od szczęścia.

#5 Re: 9800GTX reballing

от malboro511 17 Октябрь 2012, 20:09
Podpowiesz jak sprawdzić czy robi zwarcie układ? Szkoda karty.

#6 Re: 9800GTX reballing

от kbrygola 17 Октябрь 2012, 20:20
Zmierz rezystancję na kondensatorach na układzie. Prawidłowa jest bardzo mała, rzędu 10Ω, ale w razie zwarcia może być jeszcze mniejsza, poniżej 1Ω.

#7 Re: 9800GTX reballing

от Macpod 17 Октябрь 2012, 20:20
W dziale szkoleń masz potrzebne informacje, chociaż są to naprawdę podstawy.
Też są różne rodzaje zwarcia, najczęściej jednak chodzi o zwarcie Vcc do GND (to możesz sprawdzić na kondensatorach przy zasilaniu).

PS. Prosiłbym o poprawną pisownię.

#8 Re: 9800GTX reballing

от malboro511 17 Октябрь 2012, 21:00
Reballing opanowałem a teraz muszę się nauczyć jak sprawdzać rezystancję, czyli podłączam się miernikiem pod sam kondensator na GPU i sprawdzam tak czy to on nie robi zwarcie tak?

#9 Re: 9800GTX reballing

от Macpod 17 Октябрь 2012, 21:05
Przepraszam bardzo, ale jest to forum serwisowe.
Pomiary takie powinny być opanowane, w dodatku jest to kompletna podstawa.
Mi dokładniej chodziło o zwarcie układu (vcc do gnd), które można było stwierdzić na podstawie rezystencji kondensatorów w sekcji zasilania, po podniesieniu układu zwarcie ustaje - ale jest to tylko ta jedna sytuacja - zwarcie w układzie vcc do gnd. Są setki innych możliwości.

#10 Re: 9800GTX reballing

от malboro511 18 Октябрь 2012, 19:02
Pomiary są następujące, elementy zaznaczone na niebiesko 1.0 Ohm, elementy zaznaczone na czerwono 0.5 Ohm, prosiłbym o pomoc czy na chipie powinno być 1.0 Ohm? Czy na górnej części po prawej gdzie też jest 0.5 Ohm powino być 1.0?

Изображение

Re: 9800GTX reballing

от Google Adsense [BOT] 18 Октябрь 2012, 19:02