• 9800GTX reballing

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 9800GTX reballing

von malboro511 17 Oktober 2012, 19:47
Witam

Kupiłem kartę która podobno miała się nie raz załączać ale tak nie robi i są ślady topnika więc była wygrzewana, ściągnołem procka postawiłem na nowych kulach i idealnie osiadł aż byłem dumny wszystko zrobione idealnie, w sumie już nie jedną kartę zrobiłem, ale ta 9800GTX dalej nie wstaje, bios sygnalizuje brak karty a GPU na karcie się normalnie grzeje nie wiem co zrobić, czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć? GPU idealny z wyglądu, nie spuchnięty ani żadnych urwanych padów itd. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia GPU? Proszę o opinie co mogło by być uwalone?

Re: 9800GTX reballing

von Google Adsense [BOT] 17 Oktober 2012, 19:47

#2 Re: 9800GTX reballing

von Macpod 17 Oktober 2012, 19:54
Zacząłbym od podstawowych pomiarów, chociażby napięć i zwarć.
Układ GPU (i nie tylko) mógł się wyłożyć przy piekarnikowym grzaniu albo co gorsza zabawie opalarką poprzedniego właściciela.

#3 Re: 9800GTX reballing

von malboro511 17 Oktober 2012, 20:03
A czy ktoś z was spotykał się z uwalonymi GPU załóżmy reballingiem całkowitym który nie pomógł tylko dopiero wymiana na nowy GPU np w laptopach czy innych urządzeniach? Ogólnie karty z pierwszej ręki naprawiały się od razu tylko te kombinowane zawsze strzelają focha.

#4 Re: 9800GTX reballing

von Macpod 17 Oktober 2012, 20:06
Chociażby moja HD4890 - zwarcie w układzie. Jest mnóstwo takich uszkodzeń, a na jakie trafiasz to zależy już od szczęścia.

#5 Re: 9800GTX reballing

von malboro511 17 Oktober 2012, 20:09
Podpowiesz jak sprawdzić czy robi zwarcie układ? Szkoda karty.

#6 Re: 9800GTX reballing

von kbrygola 17 Oktober 2012, 20:20
Zmierz rezystancję na kondensatorach na układzie. Prawidłowa jest bardzo mała, rzędu 10Ω, ale w razie zwarcia może być jeszcze mniejsza, poniżej 1Ω.

#7 Re: 9800GTX reballing

von Macpod 17 Oktober 2012, 20:20
W dziale szkoleń masz potrzebne informacje, chociaż są to naprawdę podstawy.
Też są różne rodzaje zwarcia, najczęściej jednak chodzi o zwarcie Vcc do GND (to możesz sprawdzić na kondensatorach przy zasilaniu).

PS. Prosiłbym o poprawną pisownię.

#8 Re: 9800GTX reballing

von malboro511 17 Oktober 2012, 21:00
Reballing opanowałem a teraz muszę się nauczyć jak sprawdzać rezystancję, czyli podłączam się miernikiem pod sam kondensator na GPU i sprawdzam tak czy to on nie robi zwarcie tak?

#9 Re: 9800GTX reballing

von Macpod 17 Oktober 2012, 21:05
Przepraszam bardzo, ale jest to forum serwisowe.
Pomiary takie powinny być opanowane, w dodatku jest to kompletna podstawa.
Mi dokładniej chodziło o zwarcie układu (vcc do gnd), które można było stwierdzić na podstawie rezystencji kondensatorów w sekcji zasilania, po podniesieniu układu zwarcie ustaje - ale jest to tylko ta jedna sytuacja - zwarcie w układzie vcc do gnd. Są setki innych możliwości.

#10 Re: 9800GTX reballing

von malboro511 18 Oktober 2012, 19:02
Pomiary są następujące, elementy zaznaczone na niebiesko 1.0 Ohm, elementy zaznaczone na czerwono 0.5 Ohm, prosiłbym o pomoc czy na chipie powinno być 1.0 Ohm? Czy na górnej części po prawej gdzie też jest 0.5 Ohm powino być 1.0?

Bild

Re: 9800GTX reballing

von Google Adsense [BOT] 18 Oktober 2012, 19:02