• Myjka ultradźwiękowa do BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Myjka ultradźwiękowa do BGA

exen 17 Жовтня 2012, 23:55
Witam serdecznie.

Proszę o doradzenie przy zakupie małej myjki ultradźwiękowej do zastosowań przy myciu układów BGA po kulkowaniu, oraz małych układów elektronicznych po lutowaniu.

Co warto kupić, gdzieś wyczytałem opinie na temat myjek w obudowach plastikowych że są nic nie warte i lepiej zainteresować się tymi całymi ze stali?. Proszę o doradzenie i podanie modeli wartych zakupu.

Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

Google Adsense [BOT] 17 Жовтня 2012, 23:55

#2 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

Macpod 18 Жовтня 2012, 10:06
Musisz podać jaki masz na to budżet, sam właśnie tez zastanawiam się nad myjką około 5-6L, tak by chociaż połowę płyty na raz dało się wsadzić, jednak ceny wszystkich to co najmniej 860zł.

#3 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

exen 18 Жовтня 2012, 12:34
Mam 1000zl na to przeznaczone.

#4 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

Macpod 18 Жовтня 2012, 14:22
Też chcę tyle mniej więcej przeznaczyć, jedynie znalazłem: PROCLEAN 1040 (4L, cena 980zł), jakiś no-name 410A od hot-air (5L, cena 999zł), kolejne no-name celan 50 plus (5l, 860-880zł).
Teraz która będzie wydajniejsza, piersza ma ultradźwięki 100W, 300W grzania, druga 100W i 650W grzania, i trzecia 195W (nie podane ile na ultradźwięki ile na grzanie).
Zastanawiałbym się raczej nad 2 pierwszymi, w kierunku 410A, ale może ma ktoś sprawdzony sprzęt w podobnej cenie, ewentualnie opinie na temat podanych myjek, myślę że i mi i Koledze exen się to przyda.

#5 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

marek216 18 Жовтня 2012, 16:30
Proponuję dołożyć i przeznaczyć te pieniądze na programator lub oscyloskop.
W praktyce po myjkę prawie się nie sięga. Po lutowaniu kuweta izopropanol i pędzelek.
Taniej, szybciej i dokładniej.

#7 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

insert 18 Жовтня 2012, 21:19
Z tego co czytałem to nie zaleca się myć układów BGA w myjce bo można je uszkodzić.
Ja w myjce głównie myję sita. Po za tym rzadko po nią sięgam. Zdecydowanie po kulkowaniu układu wolę go umyć pędzelkiem, szybciej i mniej zużywam IPA.

#8 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

Rufio 18 Жовтня 2012, 23:27
insert написав:Z tego co czytałem to nie zaleca się myć układów BGA w myjce bo można je uszkodzić.
Ja w myjce głównie myję sita. Po za tym rzadko po nią sięgam. Zdecydowanie po kulkowaniu układu wolę go umyć pędzelkiem, szybciej i mniej zużywam IPA.

Pierwsze słyszę o tym aby nie myć układów w myjce, może chodzi koledze o to aby mając silną myjkę nie kłaść płyty ani układów BGA bezpośrednio na spód myjki - tylko na koszyku w pewnej odległości od spodu - to się zgadza.

Ja korzystam z sit do grzania bezpośredniego których nie ściągam w trakcie kulkowania. Lutuję za pomocą podczerwieni i praktycznie każdy układ myję po tym w myjce wraz z sitem - które po chwili praktycznie samo schodzi z układu. Oprócz samego czyszczenia jest to pierwszy test jakości kulkowania, bo kule które źle siadły, albo nie uzyskały odpowiedniego połączenia z układem same od niego odpadają podczas czyszczenia...

pzdr
Rufio

#9 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

insert 19 Жовтня 2012, 00:02
Opieram się na opinii kolegi Vogelek23: "Nie zalecam mycia płyt w myjkach ultradźwiękowych (zwłaszcza nowszych platform), gdyż istnieje ryzyko uszkodzenia np. rdzeni układów BGA."

Cytat zaczerpnięty z artykułu: viewtopic.php?f=232&t=986

Sam kilkakrotnie czyściłem układy BGA po okulkowaniu w myjce ultradźwiękowej i między kulkami czasem zostawał nalot.
Po przeczytaniu tego artykułu zaprzestałem czyścić układy w myjce i robię to pędzelkiem (szybciej i dokładniej i mniejsze zużycie izopropanolu) a po za tym śpię spokojnie (stosuje się do rad mądrzejszych od siebie).
Co do ściągania sita z układu (też używam sit do grzania bezpośredniego), stosuje taki topnik oraz jego odpowiednią ilość, że zazwyczaj nie mam problemu za ściągnięciem sita z układu.

#10 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

exen 27 Жовтня 2012, 19:29
Bardzo dziękuję za porady, zrezygnowałem z zakupu dużej myjki do płyt głównych chcę kupić małą myjkę do czyszczenia sit oraz narzędzi, czy jest sens płacenia 1000zł, czy może coś takiego się nada: http://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny-i-m ... ykiem.html

Proszę o poradę.

#11 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA 

marek216 27 Жовтня 2012, 20:10
Całkowicie do tego co napisałeś wystarczy taka
http://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny-i-m ... word=myjka

Lata w serwisie nauczyły mnie że bajery nie zarabiają - sprzęt bez bajerów typu zegar czy wyświetlacz działa tak samo i zawsze zostaje kilka setek na to na czym nie da się oszczędzać:
podstawki programatorów, interfejsy czy inne specjalistyczne zabawki.

#12 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

exen 27 Жовтня 2012, 20:18
Serdecznie dziękuję za pomoc, tak zrobię, kupię tą którą polecasz masz rację mam programator VP590 i brakuje mi kilku podstawek które nie są tanie, a są potrzebne do nich dołożę.

Z wyrazami szacunku dla wszystkich forumowiczów, pozdrawiam serdecznie.

Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

Google Adsense [BOT] 27 Жовтня 2012, 20:18

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей