• Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez lukiuki 9 października 2012, 21:06
W załączonym zdjęciu punkty pomarańczowe - miernik wskazuje w granicach 170, a punkt żółty aktualnie wskazuje następująco: rośnie od 30 do około 170 ( nie wiem dlaczego wcześniej miernik pokazywał mi inne wartości, może źle przyłożyłem). Płyta bez napięcia, założony procesor i 2 pamięci po 2gb. Może zadam głupie pytanie ale jak można dokonać reset CMOS (oprócz wyciągnięcia baterii z płyty głównej) w tym modelu?

Obrazek

Re: Re: Asus X5dab (k40ab)

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2012, 21:06

#22 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez michal3411 9 października 2012, 21:58
Można zewrzeć odpowiednie pinouty na płycie, ale w tym konkretnym modelu musiał bym chyba pokazać na BV, o ile jest takowa możliwość, wyciągnięcie bateryjki zrobi to samo.

Czyli pomiary wcześniejsze były do d... :oops:

Dobrze zresetuj BIOS, co dalej ...

Może płyta znowu jeden raz wystartuje i będzie znowu to samo, kolejny reset znowu raz wstanie, i znowu powtórka. Zobaczymy co będzie.

Zawsze zaczynasz pisać z dużej litery, popraw wszystkie posty gdzie tak jest.

#23 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez lukiuki 9 października 2012, 22:15
W sumie to płyta cały czas jest bez bateryjki, wiec można powiedzieć, ze się bios cały czas resetuje. Czyli płyta się nie włącza nadal, kompletne uszkodzenie Biosu raczej wykluczam ponieważ podmieniałem już bios z takiej samej płyty (bez skutku), ale do przypadku dokonam jutro tej procedury jeszcze raz.

Pozdrawiam i sorry za małe litery

#24 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez michal3411 9 października 2012, 23:25
To w końcu załóż tą baterię i razem z nią odpalaj płytę.

#25 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez lukiuki 10 października 2012, 10:11
Witam,
próbowałem w sumie na trzech kościach Biosu, z bateria lub bez, płyta nie wstaje. Tak sobie myślę czy bios karty graficznej nie blokuje startu (oczywiście jeżeli takowy znajduje się na płycie osobno)?

#26 Re: Asus X5dab (k40ab)

przez michal3411 10 października 2012, 12:51
Bios karty grafiki nie ma tu nic do rzeczy.

Możliwa konieczność wymiany KBC, BIOS / REFLASH.
Bez tych narzędzi nic nie wskóramy.

#27 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez lukiuki 10 października 2012, 18:26
Nie jestem aż takim fachowcem, ale w sumie mam 3 takie płyty i każda jest dokładnie z tym samym objawem (dziwny zbieg okoliczności). Płyta posiada KBC IT8500e AXO, na stole leży mi IT8500e BXA, z tego co wiem to nie można ich podmieniać. Wydaje mi się ze bios jest sprawny, poszukam i kupie odpowiednie KBC i dam znać co i jak. Męczę się jeszcze z karta graficzna 9700m GT MXM2, ma dziwne zwarcie, ale muszę najpierw wszystko pozaznaczać na zdjęciu i jutro utworze odpowiedni temat z tą kartą.

Pozdrawiam

#28 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez michal3411 10 października 2012, 18:33
Bardzo możliwe że masz do wymiany most południowy więc może zamiast kupować KBC, najpierw podstawisz jakiś sprawny.

Ja pisałem o konieczności reflash BIOS ponieważ takowa jest kolejność serwisowania, i najpierw wolałem mieć pewność że KBC jest sprawne, a później wykluczać inne usterki.

#29 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez lukiuki 10 października 2012, 18:42
Witam,

podmieniłem mostek południowy, płyta nadal nie wstaje. Pomiary przetwornicy 3/5v przedstawiają się następująco:

1. 0v
2. 0v
3. 1,96v
4. 3,27v
5. 0v
6. 0,11v
7. 0v
8. 3,27v
9. 4,42v
10. 0v
11. 0v
12. 0v
13. 16,98v
14. 1,96v
15. 0v
16. 18,83v
17. 4,90v
18. 0v
19. 0v
20. 0v
21. 0v
22. 4,44v
23. 0v
24. 0v
25. 0v

#30 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez michal3411 15 października 2012, 11:03
Czy mostek był sprawdzony?

#31 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez lukiuki 15 października 2012, 11:40
Płyta główna z tym mostkiem ruszała bez problemu, jedynie był brak obrazu (ale po podgrzaniu GPU obraz się pojawiał) wiec most był sprawny.

#32 Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez michal3411 16 października 2012, 23:09
Najlepszym wyjściem w tej chwili był by reflash BIOS gdybyś miał programator. :-(

Re: Asus X5dab (k40ab) nie reaguje na przycisk Power

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2012, 23:09