• Programator pamięci NAND flash

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Programator pamięci NAND flash

PiotrPB 13 Жовтня 2012, 22:47
Proszę o radę i spostrzeżenia praktyków (ale nie tylko) którzy mają doświadczenia w programowaniu pamięci NAND.

Po pierwsze jaki programator sprosta temu zadaniu ? Powiedzmy programator w kwocie około 2000PLN

Przykładem wyjściowym niech będzie znana ostatnimi czasy pamięć NAND512W3A.

Specjalnie nie chcę podawać dokładnych namiarów na sklep i opis programatora ale szukając informacji w tym temacie znalazłem takie programatory z obsługą pamięci NAND w okolicach podanej wyżej ceny:

Xeltek SuperPro 500P
Czy ten programator na pewno obsłuży NAND ? Proszę o potwierdzenie kogoś kto go ma i go zna dobrze.

EETools ChipMax2
Czy przykładową pamięć ten programator bez żadnych problemów obsłuży ?
Jeśli ktoś go ma i kopiował albo z powodzeniem programował takie pamięci to proszę o jakąś sugestię jak poprawnie ustawić program MaxLoader (Option, ale może nie tylko) dla tej pamięci. Zakładamy, że pamięć nie ma uszkodzonych stron/sektorów. Jak ustawić dla pamięci z uszkodzonymi blokami ?

Vellon VP-990
Czy ten programator przykładową pamięć da radę skutecznie skopiować i zaprogramować ? Nie ma z nim problemów przy programowaniu NAND flash ?

Czy poza wyżej wymienionymi ktoś by polecił inny programator o podobnych możliwościach i w podobnej cenie ?
Jeśli się nie da w tej cenie to proszę o sugestię jakim programatorem się zainteresować aby nie miał żadnych problemów z tą pamięcią oraz innymi podobnymi, mniejszymi i większymi - pojemnościowo.

Re: Programator pamięci NAND flash

Google Adsense [BOT] 13 Жовтня 2012, 22:47

#2 Re: Programator pamięci NAND flash

marek216 14 Жовтня 2012, 08:00
Jak już chcesz wydać 2k to się wstrzymaj i wydaj 3500 zł za SuperPRO 3000U Xeltek.
Idealnym rozwiązaniem jest BeePrgo2 ale to już podwojenie Twojego budżetu.

Stara prawda o programatorach: zawsze będą zbyt wolne, zawsze braknie im w obsłudze układu który akurat masz do zrobienia, zawsze będzie brakowało podstawek i zawsze będą zbyt drogie.

VP990 ma w obsłudze sporo NANDów, ale nie licz na to że wszystko nim zrobisz. Wielu popularnych kości samsunga czy kynixa siedzący np. w nawigacjach nie robi.

#3 Re: Programator pamięci NAND flash

PiotrPB 14 Жовтня 2012, 11:04
Serdecznie dziękuję za rzeczową odpowiedź.

marek216 написав:Jak już chcesz wydać 2k to się wstrzymaj i wydaj 3500 zł za SuperPRO 3000U Xeltek.

Sprawdzam i wydaje się, że SP3000U nie jest już produkowany. Jego następca to SP5000U a to też podwojenie założonego budżetu.
Jak na moje potrzeby zbyt rozbudowany - programowanie seryjne, bez komputera i obiecywana duża szybkość nie jest mi potrzebna.
Ja byłbym bardzo zadowolony z SuperPro 500P gdyby programował NAND'y. Ale pomimo opisu pewnego polskiego sprzedawcy, że programuje NAND i NOR z mojego doświadczenia wynika, że tego nie robi ... Czy może ktoś to potwierdzić ?

marek216 написав:Idealnym rozwiązaniem jest BeePrgo2 ale to już podwojenie Twojego budżetu.

No właśnie. I jak na razie to jest główny problem. Ale będę miał go w pamięci i na uwadze. A przynajmniej jako programator z którym można porównywać inne.

marek216 написав:Stara prawda o programatorach: zawsze będą zbyt wolne, zawsze braknie im w obsłudze układu który akurat masz do zrobienia, zawsze będzie brakowało podstawek i zawsze będą zbyt drogie.

Jeśli o mnie chodzi to na szybkość na razie nie patrzę. Programator który wg instrukcji i zapewnień producenta programuje NANDy powinien to robić dobrze. A już na pewno na 100% dobrze dla układów z listy.
Do obsługi prostszych pamięci (szczególnie szeregowych) znam dużo tańsze i wiele szybsze programatory.
Moim zdaniem do programatorów firm Elnec, Vellon, Xeltek nie powinno być problemów z podstawkami. W informacjach o pamięci jest rozpiska połączeń do podstawki - jak się nie da kupić odpowiedniej podstawki to można ją zrobić.

marek216 написав:VP990 ma w obsłudze sporo NANDów, ale nie licz na to że wszystko nim zrobisz. Wielu popularnych kości samsunga czy kynixa siedzący np. w nawigacjach nie robi.

Czy mogę prosić o rozwinięcie powyższego zdania ? Co to znaczy, że wielu kości nie robi ?
Czy ma problemy z kasowaniem, odczytem, zapisem, kopiowaniem 1:1 pamięci które są na liście czy też mimo dużych możliwości znajdą się pamięci z poza listy których nie obsłuży ?
Jeśli to drugie to jest to dla mnie zrozumiałe. Jeśli to pierwsze to jest to co najmniej niepokojące.

Wrócę jeszcze to pytania o ChipMax2 i NAND512W3A. Czy ktoś zna dobrze ten programator i ma sukcesy w kasowaniu, programowaniu, odczycie i co najważniejsze klonowaniu 1:1 pamięci NAND na nim ?

#4 Re: Programator pamięci NAND flash

marek216 14 Жовтня 2012, 13:17
W Polsce faktycznie 3000u już jest nieosiągalny ale można go sprowadzić.
VP990 to co ma na liście obsługuje poprawnie, nie obsługuje tak jak wspomniałem wielu popularnych układów z jakimi ja się spotykam.

#5 Re: Programator pamięci NAND flash

R2D2 14 Жовтня 2012, 20:00
Polecam skontaktować się z firmą RK-System ,a wcześniej obejrzeć ten programator :
http://www.rk-system.com.pl/index.php?a ... y&b=uprog2

Zalety tego systemu to to że producent i pełen suport na miejscu.
Polecam bo korzystam z produktów tej firmy.

#6 Re: Programator pamięci NAND flash

PiotrPB 14 Жовтня 2012, 20:57
Oj widzę, że dobry programator musi swoje kosztować - przynajmniej ~4kPLN.
Musi być klasy BeeProg+, Beeprog2, Uprog2, SuperPro 5000E a przynajmniej SuperPro 3000U

Ja jednak mam cichą nadzieję, że w granicach 2k5PLN jest jakiś sensowny programator który nie ma problemów z przynajmniej typowymi pamięciami NAND flash.

Czekam na dalsze propozycje, wnioski, opisy i spostrzeżenia na temat innych programatorów tej klasy.

Dziękuję za namiary na RK-System. Skorzystam z ich porady, dorady. Ciekaw jestem co mi zaproponują.

#7 Re: Programator pamięci NAND flash

marek216 14 Жовтня 2012, 21:02
Nie spodziewałbym się że RK_system za uproga będzie chciał mniej niż 3.5k zł

#8 Re: Programator pamięci NAND flash

PiotrPB 14 Жовтня 2012, 22:38
A co sądzicie o czymś takim jak Batronix BX48?

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей