• LG W2242T podświetlenie gaśnie

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 8 ottobre 2012, 20:59
Witam, podświetlenie gaśnie po ok. 1s. Wymienione wszystkie elki, półprzewodniki sprawdzone. na złączu P201 następujące napięcia przy POWER ON:
5V=5V
22V=24,5V
MS=4,1V
ON/Off=3,3V
DIM=3,3V
Wylutowałem trafko i rezystancja uzwojeń wtórnych po ok.980hm
Trafko "piszczy dość głośno gdy podświetlenie działa.
Czy pomimo prawidłowych wartości rezystancji może być uszkodzone (chodzi mi o praktyczne przypadki) czy może raczej FAN7314 albo co innego...

Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da Google Adsense [BOT] 8 ottobre 2012, 20:59

#2 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da sheryph 8 ottobre 2012, 21:15
Witam.
Jak masz świetlówki to podstaw dla pewności aby je wyeliminować.
W monitorach LG zdarzyło mi się, że były upalone przewody przy samych świetlówkach.

#3 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da AdamStar 8 ottobre 2012, 22:13
Najpewniej masz uszkodzoną którąś świetlówkę.

#4 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 9 ottobre 2012, 09:38
Świetlówki wykluczyłem wcześniej ponieważ podstawiłem inną matrycę efekt ten sam, również matrycę od tego monitora podstawiłem do innego i było wszystko OK, poza tym napięcie na uzwojeniu pierwotnym trafo przy odłączonej matrycy pojawia się na chwilę a potem zanika (nie mam niestety oscyloskopu pod ręką żeby posprawdzać przebiegi).

#5 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da marek216 9 ottobre 2012, 17:33
Jak trafo piszczy to już powolutku umiera.
FAN7314 jakby padł to wcale monitor nie ruszy.

#6 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da WIOLAD 9 ottobre 2012, 17:43
Proponuję sprawdzić płytkę czy nie ma zimnych lutów, profilaktycznie przelutować trafka oraz klucze sprawdzić ewentualnie podmienić.
Do sprawdzenia również kondensatory WN na wyjściu transformatorów.
Podaj oznaczenie płytki lub zdjęcie.

#7 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 9 ottobre 2012, 18:02
Witam, na płycie oznaczenie 030V0-B 94V-0 ale chassis będzie LM73A. Tarafka przelutowałem już wcześniej, kondensatory WN sprawdziłem na zwarcie ale nic nie znalazłem, klucze zwarcia nie mają, na podmianę nie mam a nie chciałbym kupować w ciemno. spróbuję może najpierw to trafo w inwerterze wymienić bo przed uszkodzeniem monitora przy małej jasności ekranu dość głośno hałasowało...

#8 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da AdamStar 9 ottobre 2012, 18:04
Miałem już takie przypadki że trafo w pomiarach wypadało OK, ale jednak trzeba je było wymienić.

#9 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 9 ottobre 2012, 18:42
No ja jeszcze takiego przypadku nie miałem, zawsze jedno z uzwojeń lub jedno z trafek miało inna rezystancję... Cóż zaryzykuję i zakupię trafko no i podzielę się efektami.

#10 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da AdamStar 9 ottobre 2012, 21:04
Taki problem miałem w podwójnych trafach w monitorach Samsunga.

#11 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da marek216 9 ottobre 2012, 21:06
Samsung i LG robione są na podobnych modułach.
Zacznij od trafo.
Matryce można prawie dowolnie przekładać :)

#12 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 9 ottobre 2012, 21:21
OK trafo zamówione, poinformuję o efektach wymiany.

#13 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 13 ottobre 2012, 13:05
No niestety to nie trafo, w dalszym ciągu to samo - niezależnie czy matryca podpięta czy nie podświetlenie zapala się pojawia się logo LG, gaśnie i po chwili pojawia się obraz na krótką chwilę. Poza tym gdy podświetlenie już zgaśnie i włożę kabel VGA to podświetlenie znów wraca na chwilę, wyjmę kabel, włożę jeszcze raz i sytuacja się powtarza... Jeszcze pytanie czy wartości sygnałów N.C ON i DIM powinny być 3,3V czy 5V ponieważ w momencie zapalenia podświetlenia na tych pinach występuje 5V a potem spada do 3,3V.

#14 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da WIOLAD 13 ottobre 2012, 14:15
Uruchom sam inwerter, podając na ON napięcie 5V przez rezystor 1kΩ z wypiętą płytką sygnałową.

#15 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da Paulusplu 13 ottobre 2012, 15:25
WIOLAD ha scritto:Uruchom sam inwerter, podając na ON napięcie 5V przez rezystor 1kΩ z wypiętą płytką sygnałową.

Wydaje mi się, że samo ON nie wystarczy. Trzeba chyba podać przynajmniej jakieś napięcie na DIM, który jest regulacją jasności świecenia i może być w zakresie 0 - 3.3V, gdzie (jak mniemam ;) ) im wyższe napięcie tym większa jasność. Odwrotnie z MS, czyli dodatkową "bardziej precyzyjną" regulacją świecenia świetlówki, gdzie regulacja odbywa się w dużo mniejszym zakresie i jest odwrotna (jak mniemam ;), czyli największe napięcie to najmniejsza jasność. Dodatkowo, wydaje mi się, że w standby te napięcia mogą być ok 5V a po włączeniu ustalają się w zależności od tego, co tam scaler podaje (część ustawień jest chyba w eepromie).

#16 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da WIOLAD 13 ottobre 2012, 16:23
Paulusplu ha scritto:Wydaje mi się, że samo ON nie wystarczy.

Wystarczy.
Wiele inwerterów tak uruchamiałam.

#17 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 13 ottobre 2012, 17:32
Po podłączeniu 5V na ON przez rezystor podświetlenie mignie przez chwilę (poniżej 1 sek).

#18 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da WIOLAD 13 ottobre 2012, 18:45
Porównaj czy zgadza się ze schematem w załączniku.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#19 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da Paulusplu 13 ottobre 2012, 18:58
Próbowałeś może zdjąć na próbę D302 albo D303, są w obwodzie zabezpieczeniowym prowadzącym do scalaka przez pin1?

#20 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da dewiant23 13 ottobre 2012, 19:09
do WIOLAD - tak to ten schemat
do Paulusplu - nie nie próbowałem ale diody wyglądają na dobre (czy też coś innego w tych obwodach może szwankować?)

Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

da Google Adsense [BOT] 13 ottobre 2012, 19:09