• Tester inwerterów

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Tester inwerterów

adam4333 11 Жовтня 2012, 18:08
Witam.
Kupiłem okazyjnie ponad 200 sztuk inwerterów rożnych marek. Pytanie moje brzmi czy istnieje uniwersalny tester do inwerterów tak, ażeby nie trzeba było ich podłączać do laptopa???

Re: Tester inwerterów

Google Adsense [BOT] 11 Жовтня 2012, 18:08

#2 Re: Tester inwerterów

novitech 11 Жовтня 2012, 18:11
Należy podać zasilanie, sygnał załączający i podpiąć świetlówkę i wszystko jasne. :]

#3 Re: Tester inwerterów

kbrygola 11 Жовтня 2012, 21:03
novitech написав:podpiąć świetlówkę i wszystko jasne.

Pod warunkiem że testowany inwerter jest sprawny ;-)

-- Dodano: mniej niż minutę temu --

A poważniej, jak taki uniwersalny tester miał by działać? czy miał by mieć kilka(naście) różnych przewodów do podłączania inwerterów różnej budowy?

#4 Re: Tester inwerterów

marek216 11 Жовтня 2012, 21:13
A poważniej, jak taki uniwersalny tester miał by działać? czy miał by mieć kilka(naście) różnych przewodów do podłączania inwerterów różnej budowy?

Po co różne przewody ?
Wystarczy kilka kabelków z gniazdami na pojedynczy pin - np. takie
Зображення
Cała sprawa sprowadza się w zasadzie do kilku napięć - układ stosunkowo prosty do zmajstrowania.
Na dobrą sprawę dwukanałowym zasilaczem w większości przypadków można to rozwiązać.

#5 Re: Tester inwerterów

kbrygola 11 Жовтня 2012, 21:20
Zgadza się, takie kabelki to najbardziej optymalne rozwiązanie, będzie wymagało jednak znajomości pinologii poszczególnych inwerterów. I nie obsłuży wynalazków stosowanych np. w Dellach.
Autor wątku pytał chyba o fabryczne urządzenie, takiego chyba nikt nie produkuje, ale dla 200sztuk warto sobie coś samemu zlutować.

#6 Re: Tester inwerterów

marek216 11 Жовтня 2012, 21:23
kbrygola написав:kabelki to najbardziej optymalne rozwiązanie, będzie wymagało jednak znajomości pinologii poszczególnych inwerterów

Bez tego nawet kupiony sprzęt, jeśli się trafi, będzie bezużyteczny:)

#7 Re: Tester inwerterów

kbrygola 11 Жовтня 2012, 21:26
No ja wyobraziłem sobie w pierwszej chwili kabelki wychodzące z "czarnej skrzyneczki" opisane poszczególnymi modelami :)

#8 Re: Tester inwerterów

demeo 11 Жовтня 2012, 21:58
kbrygola написав:No ja wyobraziłem sobie w pierwszej chwili kabelki wychodzące z "czarnej skrzyneczki" opisane poszczególnymi modelami :)

No w sumie to też nie problem bo w sumie jest chyba z 5-7 sposobów sterowania. Różniących
się kolejnością i sposobem sterowania. Widać to na adapterach które stosuje się by podłączać
ekrany LED do lapów z CCFL. Tam masz pcb/taśmę z kilkoma najpopularniejszymi złączami
i gniazdami.

--
Pozdrawiam,
demeo

#9 Re: Tester inwerterów

adam4333 12 Жовтня 2012, 10:43
marek216 написав:
Po co różne przewody ?

Nie orientuje się kolega gdzie mogę dostać takie kabelki?

#10 Re: Tester inwerterów

novitech 12 Жовтня 2012, 10:47
marek216 написав:marek216 napisał(a):
Cytuj:
Po co różne przewody ?

Nie orientuje się kolega gdzie mogę dostać takie kabelki?

W każdym sklepie elektronicznym są tego rodzaju wtyki (kawałek przewodu, lutownica i gotowe). Problem w tym że są one za duże i nie wsuniesz w złącze inwertera.

#11 Re: Tester inwerterów

marek216 12 Жовтня 2012, 11:42
Te są duże ale jaki problem kupić mniejsze.
Inna sprawa że po serwisach poniewiera się tyle tasiemek że te kilka złączek można spokojnie wygrzebać.

#12 Re: Tester inwerterów

offo 12 Жовтня 2012, 20:46
Nie ma uniwersalnego testera ponadto były stosowane np w toshibach inwertery zasilane 5V a nie standartowo napięciem zasilacza czy akumulatora. Podłączenie do takiego cuda 19V z zasilacza skutkować będzie stwierdzeniem że każdy inwerter jest zepsuty bo się momentalnie uszkodzi :).Wg mnie najrozsadniej pogrupowac inwertery wg liczby posiadanych takich samych egzemplarzy i do tych które mamy w wiekszej ilości zmajstrowac jakąś tasiemkę posiłkując się np datasheetem układów sterujących a do pojedynczych egzemlarzy to niestety mozolne sprawdzanie na piechotę .

Re: Tester inwerterów

Google Adsense [BOT] 12 Жовтня 2012, 20:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей