• Tester inwerterów

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Tester inwerterów

by adam4333 11 October 2012, 18:08
Witam.
Kupiłem okazyjnie ponad 200 sztuk inwerterów rożnych marek. Pytanie moje brzmi czy istnieje uniwersalny tester do inwerterów tak, ażeby nie trzeba było ich podłączać do laptopa???

Re: Tester inwerterów

by Google Adsense [BOT] 11 October 2012, 18:08

#2 Re: Tester inwerterów

by novitech 11 October 2012, 18:11
Należy podać zasilanie, sygnał załączający i podpiąć świetlówkę i wszystko jasne. :]

#3 Re: Tester inwerterów

by kbrygola 11 October 2012, 21:03
novitech wrote:podpiąć świetlówkę i wszystko jasne.

Pod warunkiem że testowany inwerter jest sprawny ;-)

-- Dodano: mniej niż minutę temu --

A poważniej, jak taki uniwersalny tester miał by działać? czy miał by mieć kilka(naście) różnych przewodów do podłączania inwerterów różnej budowy?

#4 Re: Tester inwerterów

by marek216 11 October 2012, 21:13
A poważniej, jak taki uniwersalny tester miał by działać? czy miał by mieć kilka(naście) różnych przewodów do podłączania inwerterów różnej budowy?

Po co różne przewody ?
Wystarczy kilka kabelków z gniazdami na pojedynczy pin - np. takie
Image
Cała sprawa sprowadza się w zasadzie do kilku napięć - układ stosunkowo prosty do zmajstrowania.
Na dobrą sprawę dwukanałowym zasilaczem w większości przypadków można to rozwiązać.

#5 Re: Tester inwerterów

by kbrygola 11 October 2012, 21:20
Zgadza się, takie kabelki to najbardziej optymalne rozwiązanie, będzie wymagało jednak znajomości pinologii poszczególnych inwerterów. I nie obsłuży wynalazków stosowanych np. w Dellach.
Autor wątku pytał chyba o fabryczne urządzenie, takiego chyba nikt nie produkuje, ale dla 200sztuk warto sobie coś samemu zlutować.

#6 Re: Tester inwerterów

by marek216 11 October 2012, 21:23
kbrygola wrote:kabelki to najbardziej optymalne rozwiązanie, będzie wymagało jednak znajomości pinologii poszczególnych inwerterów

Bez tego nawet kupiony sprzęt, jeśli się trafi, będzie bezużyteczny:)

#7 Re: Tester inwerterów

by kbrygola 11 October 2012, 21:26
No ja wyobraziłem sobie w pierwszej chwili kabelki wychodzące z "czarnej skrzyneczki" opisane poszczególnymi modelami :)

#8 Re: Tester inwerterów

by demeo 11 October 2012, 21:58
kbrygola wrote:No ja wyobraziłem sobie w pierwszej chwili kabelki wychodzące z "czarnej skrzyneczki" opisane poszczególnymi modelami :)

No w sumie to też nie problem bo w sumie jest chyba z 5-7 sposobów sterowania. Różniących
się kolejnością i sposobem sterowania. Widać to na adapterach które stosuje się by podłączać
ekrany LED do lapów z CCFL. Tam masz pcb/taśmę z kilkoma najpopularniejszymi złączami
i gniazdami.

--
Pozdrawiam,
demeo

#9 Re: Tester inwerterów

by adam4333 12 October 2012, 10:43
marek216 wrote:
Po co różne przewody ?

Nie orientuje się kolega gdzie mogę dostać takie kabelki?

#10 Re: Tester inwerterów

by novitech 12 October 2012, 10:47
marek216 wrote:marek216 napisał(a):
Cytuj:
Po co różne przewody ?

Nie orientuje się kolega gdzie mogę dostać takie kabelki?

W każdym sklepie elektronicznym są tego rodzaju wtyki (kawałek przewodu, lutownica i gotowe). Problem w tym że są one za duże i nie wsuniesz w złącze inwertera.

#11 Re: Tester inwerterów

by marek216 12 October 2012, 11:42
Te są duże ale jaki problem kupić mniejsze.
Inna sprawa że po serwisach poniewiera się tyle tasiemek że te kilka złączek można spokojnie wygrzebać.

#12 Re: Tester inwerterów

by offo 12 October 2012, 20:46
Nie ma uniwersalnego testera ponadto były stosowane np w toshibach inwertery zasilane 5V a nie standartowo napięciem zasilacza czy akumulatora. Podłączenie do takiego cuda 19V z zasilacza skutkować będzie stwierdzeniem że każdy inwerter jest zepsuty bo się momentalnie uszkodzi :).Wg mnie najrozsadniej pogrupowac inwertery wg liczby posiadanych takich samych egzemplarzy i do tych które mamy w wiekszej ilości zmajstrowac jakąś tasiemkę posiłkując się np datasheetem układów sterujących a do pojedynczych egzemlarzy to niestety mozolne sprawdzanie na piechotę .

Re: Tester inwerterów

by Google Adsense [BOT] 12 October 2012, 20:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).