• Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

czarnyblack 4 Жовтня 2012, 18:53
Witam.

Planuję zakup uchwytu JIG do BGA. Wyczytałem, że ma on zastosowanie do nałożenia kulek za pomocą sita, które następnie się ściąga i grzeje już bez niego. I tutaj moje pytanie, czy jest możliwość grzania bezpośredniego sita dajmy na to rozmiaru 90x90 zamontowanego w tym uchwycie? Miałem sita do grzania bezpośredniego, niestety ale się odkształcają. W przypadku ściągnięcia sita i wygrzaniu kulek bez niego, kulki się przesuwały. Tak więc jedyny sposób przy którym nie stracę nerwów to właśnie grzanie układu z zamontowanym sitem w uchwycie. Widziałem mini uchwyt na alledrogo za jakoś 60zł do sit z grzaniem bezpośrednim, ale jakoś licho to wygląda. Tak więc, czy te sita 90x90 po grzaniu bezpośrednim w uchwycie się odkszkałcą?

Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

Google Adsense [BOT] 4 Жовтня 2012, 18:53

#2 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

servkom 4 Жовтня 2012, 22:16
Może za dużo fluxu dajesz na chipset lub flux o złej lepkości. Układanie kulek wymaga trochę wprawy, ale najlepszym sposobem i najszybszym jest ściąganie sita i wygrzewanie na piecyku jak się zaczynają rozpływać z góry podgrzej hotem na minimalnym nadmuchu. Kiedyś kolega administrator dał ciekawy sposób, aby przed nałożeniem sita wgrzać po przeciwległych narożnikach po kulce wtedy sito się nie przesuwa i przy ściąganiu sita żadna kulka się nie przesuwa, jak nabierzesz wprawy to cały zabieg trwa minutkę.

#3 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

czarnyblack 4 Жовтня 2012, 23:02
Tzn. jedno wiem na bank, kulki chcę stawiać i grzać tylko z sitem. Możliwe ze flux mam słaby, ale nie chcę eksperymentować. Wiem, że jak sito będzie razem z kulkami w jakiejś ramce, to wtedy wszystko ładnie się przylutuje i nic nie spłynie. Coś czuję, że albo kupię to ustrojstwo http://reball.pl/files/ministacja/ministacja.jpg, albo coś samemu skonstruuję. Btw. ktoś używał może tego uchwytu i może coś o nim powiedzieć?

#4 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

PiTTer 5 Жовтня 2012, 08:47
Mam taki uchwyt, używam długi czas i jak najbardziej polecam. Dodatkowo, zestaw ok. 200 sit można kupić na ebayu za 150 zł. Oczywiście, trzeba dojść do pewnej wprawy, aby szybko i bezproblemowo stawiać na nim kulki. Ważne, aby układ był bardzo cienko posmarowany topnikiem (dobry jest do tego Warton, nie bąbelkuje i kulki nie wyskakują podczas grzania). Po wlutowaniu kulek, czekam chwilę aż trochę ostygną i zdejmuję sitko na gorąco, bo jak jest zbyt ostygnięte, to flux skleja sito z układem i nie można zdjąć sita. Jak za bardzo wystygnie, to rozgrzewam hotem i nie ma problemu, ale to trzeba sobie poćwiczyć. Do kulkowania nie jest potrzebny żaden podgrzewacz, wystarczy hot air i stopniowe, równe nagrzewanie kulek a ładnie widać, kiedy się topią i wskakują na pady układu.
Edit
Ważna rzecz, aby nie zabrudzić góry sitka fluxem, bo wtedy rozprowadzenie kulek jest trudne. Zlepiają się i jest dużo irytującej zabawy. Kulki najlepiej rozprowadza mi się kartonowym paskiem o szerokości 0,5 cm, 2-3 min i po sprawie.

#5 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

arvika 5 Жовтня 2012, 09:04
Ten statyw do sit jest dobry, ale wraczej tylko do bardzo dużych układów. Przy mniejszych nie ma potrzeby używania go, bo przy grzaniu hotem po prostu odbiera ciepło i dłużej trzeba grzać układ aby wtopić kulki.

#6 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

czarnyblack 6 Жовтня 2012, 11:15
Dzięki za odpowiedzi. Chyba kupię ten uchwyt.

@avrika tylko te małe sita też potrafią się odkształcić, mam jedno takie które niby miało być do stosowania bez uchwytu, a się wygięło.

#7 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

arvika 6 Жовтня 2012, 11:46
Albo masz sita kiepskiej jakości albo masz złą technologię grzania (kiepskiej jakości hot np. PT, Ayoue, ściągasz sito na zimno i go wyginasz itp). Moje niektóre sita mają kilkaset cykli grzania i nie ma z nimi problemu.

#8 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

czarnyblack 6 Жовтня 2012, 13:34
Może faktycznie to być wina sit, bo podczas grzania się wyginały. Tak czy siak, uchwyt muszę sobie sprawić.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей