• Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

mdcs 4 Жовтня 2012, 15:04
Witam.
W maju przeniosłem serwis do większego lokalu. Jest dużo gorzej ogrzewany od poprzedniego, w którym było ciepło jak w uchu. Teraz jest 12 stopni na zewnątrz a budynek jeszcze nie ogrzewany. Od rana postanowiłem zrobić rebal w dwóch PS3. Na pierwszej płycie pojawiły się płaskie bąble na laminacie w okolicy temperatury rozpływu. Pomyślałem, że płyta zgrzana przez jakiś serwis wcześniej i stąd kłopoty.
Druga konsola na stół. Dziewicza. Nikt do niej nie zaglądał. Po wylutowaniu RSXa usłyszałem pyknięcie i już wiedziałem co się stało. Na brzegu PCB pojawił się bąbel wynikający z rozwarstwienia. Wcześniej robiłem PS3 i nie było tego typu problemów....ale było lato.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wilgoć, którą wchłonął laminat.
Czytałem parę wątków na elviku i elektrodzie, ale dotyczą głównie układów BGA, z którymi o dziwo nie mam problemów. Tylko z płytami PS3 pojawiły się kłopoty. Czy ktoś miał podobne przeboje?
Czy wygrzewanie pcb przed wrzuceniem na stację w temp 100-120 stopni przez 4-6h rozwiąże problem?

Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

Google Adsense [BOT] 4 Жовтня 2012, 15:04

#2 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

VIPSC 4 Жовтня 2012, 15:38
Witam kolegę.

Wygrzanie płyty przed docelową pracą pomoże a na pewno nie zaszkodzi :)
Polecam jeszcze higrometr żeby móc ocenić czy ma to coś wspólnego z wilgocią.

Pozdrawiam

#3 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

arvika 4 Жовтня 2012, 22:24
Prawdopodobnie wilgoć. Kup stację pogodową (jakąś lepszą) i pomierz wilgoć w lokalu.

#4 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

mdcs 4 Жовтня 2012, 23:55
Jutro zmierzę wilgotność w lokalu i porównam ją z odczytem w starym lokalu (mam do niego dostęp). Muszę rozejrzeć się chyba za jakimś grillem elektrycznym :)

Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

Google Adsense [BOT] 4 Жовтня 2012, 23:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей