• Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by mdcs 4 October 2012, 15:04
Witam.
W maju przeniosłem serwis do większego lokalu. Jest dużo gorzej ogrzewany od poprzedniego, w którym było ciepło jak w uchu. Teraz jest 12 stopni na zewnątrz a budynek jeszcze nie ogrzewany. Od rana postanowiłem zrobić rebal w dwóch PS3. Na pierwszej płycie pojawiły się płaskie bąble na laminacie w okolicy temperatury rozpływu. Pomyślałem, że płyta zgrzana przez jakiś serwis wcześniej i stąd kłopoty.
Druga konsola na stół. Dziewicza. Nikt do niej nie zaglądał. Po wylutowaniu RSXa usłyszałem pyknięcie i już wiedziałem co się stało. Na brzegu PCB pojawił się bąbel wynikający z rozwarstwienia. Wcześniej robiłem PS3 i nie było tego typu problemów....ale było lato.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wilgoć, którą wchłonął laminat.
Czytałem parę wątków na elviku i elektrodzie, ale dotyczą głównie układów BGA, z którymi o dziwo nie mam problemów. Tylko z płytami PS3 pojawiły się kłopoty. Czy ktoś miał podobne przeboje?
Czy wygrzewanie pcb przed wrzuceniem na stację w temp 100-120 stopni przez 4-6h rozwiąże problem?

Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by Google Adsense [BOT] 4 October 2012, 15:04

#2 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by VIPSC 4 October 2012, 15:38
Witam kolegę.

Wygrzanie płyty przed docelową pracą pomoże a na pewno nie zaszkodzi :)
Polecam jeszcze higrometr żeby móc ocenić czy ma to coś wspólnego z wilgocią.

Pozdrawiam

#3 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by arvika 4 October 2012, 22:24
Prawdopodobnie wilgoć. Kup stację pogodową (jakąś lepszą) i pomierz wilgoć w lokalu.

#4 Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by mdcs 4 October 2012, 23:55
Jutro zmierzę wilgotność w lokalu i porównam ją z odczytem w starym lokalu (mam do niego dostęp). Muszę rozejrzeć się chyba za jakimś grillem elektrycznym :)

Re: Rozwarstwiający się laminat w PS3 a wilgoć.

by Google Adsense [BOT] 4 October 2012, 23:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).