• Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez darole 2 października 2012, 20:12
Po rozebraniu i pomiarach stwierdziłem zwarte tranzystory na początku toru zasilania tuż za bezpiecznikiem i w obwodzie zasilania procesora. Po wymianie na nowe laptop ruszył, jednak zauważyłem dziwne zachowanie płyty. Jeśli do laptopa najpierw włożyłem baterię a następnie podłączyłem zasilacz to laptop przez kilka sekund pobiera maksymalny prąd zasilacza (około 5A), po kilku sekundach prąd spada do około 20-30mA by ponownie wzrosnąć do około 0,5-0,7A. Dioda podczas ładownia baterii co jakiś czas miga (nie wiem czy to dobry objaw bo wydaje mi się że powinna świecić światłem ciągłym). Jeśli jednak najpierw podłącze zasilanie zewnętrzne a następnie włożę baterię to nie obserwuje wzrostu prądu do ponad 5A a tylko do wartości 0,5-0,7A (czy to dobra wartość poboru prądu podczas ładowania przy wyłączonym laptopie?). Niestety po kilku dniach w laptopie ponownie uległ uszkodzeniu tranzystor w obwodzie zasilania procesora i bezpiecznik na zasilaniu płyty. Płytę ponownie udało mi się uruchomić ale w ten sposób "leczę" tylko objawy a nie przyczynę. Zastanawiam się czy nie pomogło by przeładowanie BIOS'a - raz już miałem taki model w którym padł właśnie BIOS i laptop nie dawał się uruchomić - świeciły tylko przez chwilę diody na panelu dotykowym i na przodzie płyty.

Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 2 października 2012, 20:12

#2 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 402 2 października 2012, 21:11
Przy takich obrażeniach wypada sprawdzić wszystkie mosfety w przetwornicach, szczególnie w głównej przetwornicy i w torze ładowania. Dodatkowo śmiem twierdzić że laptop ma problem z rozpoznaniem stanu czy jest zasilany z sieci czy z akumulatora - co może być powodem takiego poboru prądu po zasilaniu płyty. Charger wymaga dokładniejszych oględzin.
Przetwornicę cpu zostawił bym na koniec. Dokładnie wszystko lutuj w przetwornicach, bo niedolutowania mogą się tragicznie dla płyty zakończyć.

#3 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez darole 3 października 2012, 18:45
Zauważyłem że według systemu (windows7) bateria jest bardzo szybko ładowana i równie szybko traci ładunek. Laptop poprawnie rozpoznaje czy zasilany jest z zasilacza sieciowego czy z baterii.
Te czasy ładowania/rozładowania są nierealnie krótkie - może problem leży właśnie w baterii ? Niestety nie mam innej pasującej do podmiany dla testów.

#4 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 402 3 października 2012, 21:14
Ściągnij batteryBar i zobacz jakie pokazuje zużycie akumulatora i aktualną pojemność względem dedykowanej.

#5 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez darole 4 października 2012, 21:19
Bez baterii nie ma takich skoków prądu - od właściciela dowiedziałem się że po naładowaniu trzyma maksymalnie 5-10 minut. Jednak znowu poleciał jeden z tranzystorów zasilających procesor - po skręceniu włączam laptop - słyszę krótką muzyczkę powitalną, włącza się matryca z obrazem i nagle wszystko zgasło a z pod klawiatury widzę unoszący się dym (potem stwierdziłem że to był dym ze stopionej folii izolacyjnej na laminacie przez rozgrzany tranzystor który dostał zwarcia).

#6 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 402 4 października 2012, 21:55
Jaki tranzystor był pierwotnie w tej przetwornicy, a jaki wstawiasz zamiast niego?

#7 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez darole 5 października 2012, 05:11
Nie pamiętam symbolu ale oryginalny mógł przewodzić prąd 24A a nowy przewodzi do 72 A więc powinien wytrzymać teoretycznie.

#8 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 402 5 października 2012, 11:03
Zamień miejscami w takim razie ten zamieniony tranzystor z jakimś innym oryginalnym z tej przetwornicy. Przekonamy się czy to wina w układzie czy stosowanych przez ciebie zamiennikach.
Tylko się nie pomyl przy zamianie.

#9 Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez darole 24 października 2012, 17:19
Tranzystor PQ801 poleciał znowu oraz PQ302 (rezystor PR302 za nim i tranzystor przed nim PQ301 wytrzymały - zamiast bezpiecznika PF101 dałem włos druta - jednak chyba za gruby skoro PQ302 spalił się na węgiel). Potrzebuję informacji gdzie był podłączony odczep od drenu PQ302 bo przelotka uległa uszkodzeniu. Na razie komputer ponownie działa, pobór prądu normalny - ale zapewne za jakiś czas znowu spali się tranzystor PQ801 zasilający procesor.

Re: Lenovo IdeaPad y550 LA-4602P - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2012, 17:19