• Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by tomerrro 30 September 2012, 11:20
Witam!

Zastanawiam się jak radzicie sobie z diagnozowaniem uszkodzeń laptopów.
Nie chodzi mi o diagnozę uszkodzonych układów BGA, a raczej o usterki w których laptop startuje
ale po jakimś czasie się zawiesza, resetuje, walu bu screenem itp.
Miałem ostatnio przypadek laptopa w który w opisie usterki miał " uszkodzony dysk i przegrzewa się "
Dysk został wymieniony chłodzenie wyczyszczone i sprawdzone, został poddany 4 godzinnemu mem-testowi oraz testowi nowego dysku. Jednak z instalacja sys. był problem i dopiero win7 udało się zainstalować, lecz i on działa około 5 min i potem się restartował.Linux z płyty nie startuje (ubuntu, knopix) Po 2 dniach testów laptop zaczął działać stabilnie. I działa ok.
Czym to tłumaczyć? jakoś trudno mi wierzyć ,że usterka została usunięta, ale lapek będzie działał.
Inny przypadek: laptop nie startuje, na początek przekładka pamięci i laptop działa! Przekłada pamięci z powrotem na swoje pierwotne miejsce i wszystko gra i buczy.
No to dla pewności kilku godzinny mem-test i test dysku oraz 3Dmark - wszystko wypada OK.
Ponowne kilka uruchomień w następnym dniu i laptop działa, więc poszedł do klienta.
Niestety po kilku dniach reklamacja ;-( - nie wstaje.
Inny przypadek: sony - zawiesza się i restartuje - tydzień testów nie wykazuje nic, wszystko ok.
Jednak laptop po oddaniu powraca na reklamacje.
Jak radzić sobie z podobnymi dziwnymi uszkodzeniami?
Może Koledzy maja jakieś patenty dotyczące testowania i diagnozy.

Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by Google Adsense [BOT] 30 September 2012, 11:20

#2 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by SELLKOM 30 September 2012, 13:11
Jest jedna ważna zasada, nigdy nie wierz klientowi do końca...
Mam na myśli kiedy wraca do Ciebie z reklamacją, Twoja ocena musi być subiektywna.
U nas laptop podczas testów obciążeniowych / sprawdzania leży sobie grzecznie na biurku.
A w jakich warunkach jest używany u klienta - tego nikt do końca nie wie a sam klient Ci się też nie przyzna, że laptop leżakuje na łóżku i ma otwory wentylacyjne zatkane na amen...
Klient Ci się nie przyzna, że laptop kilka razy spadł. itp. itd.

ps. ostanio poprosiłem moją żonę aby w wolnej chwili po prostu poużywała "podejrzanego" pacjęta w swój jej tylko znany sposób...face,nk,jakis film, muzyka,youtube itp. itd... mam dzięki temu bardziej pewny sprzęt do oddania...

#3 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by chrusc 30 September 2012, 13:23
"ps. ostanio poprosiłem moją żonę aby w wolnej chwili po prostu poużywała "podejrzanego" pacjęta w swój jej tylko znany sposób...face,nk,jakis film, muzyka,youtube itp. itd... mam dzięki temu bardziej pewny sprzęt do oddania..."
:D Mam to samo tylko żona się buntuje i teraz daje dzieciom 8 i 4 lat (internet, gierki, rysowanki), w trzech przypadkach nie oddałem uszkodzonego lapka a w testach wszystko OK.

#4 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by tomerrro 1 October 2012, 14:27
OK żona dobry sposób, a czy macie jakieś inne sprawdzone bez-żonowe metody? ;)
Trudno by żona codziennie maglowała po 2 inne laptopy ;).

#5 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by michal3411 1 October 2012, 14:39
Jest dział download i są programy obciążające - Zgrywasz na komputer, Załączasz, Zostawiasz.

ZZZ - zapij, zaśnij, zapomnij.

Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

#6 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by kbrygola 5 October 2012, 00:20
michal3411 wrote:Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

Np. pęknięta obudowa ;-))

#7 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by michal3411 5 October 2012, 06:46
kbrygola wrote:
michal3411 wrote:Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

Np. pęknięta obudowa ;-))

Niekoniecznie w tej chwili producenci robią wszystko w tak miękkich obudowach (rynek konsumencki) że jak nią lekko powyginasz lubią się rozpinać niektóre taśmy, gniazda (np: napęd, taśmy, etc.).

Klient niejednokrotnie przynosi sprawny komputer myśląc że się zepsuł.

Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

by Google Adsense [BOT] 5 October 2012, 06:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).