• Medion akoya MD 98330 - martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Medion akoya MD 98330 - martwy

przez madmax 28 września 2012, 13:37
Dostałem tego laptopa do naprawy bez zasilacza i dysku twardego.
Płyta główna ma symbol:

M10B1 MB
09905-2
48.4GU01.021

Główne układy scalone to: procesor I3-330M, KBC NPCE781BA0DX, mostek BD82HM55.
Usterka jest taka,że notebook nie reaguje na przycisk power,brak jest również ładowania baterii.
Płyta pobiera prąd około 10mA,na włączniku jest napięcie 3,3V i KBC również jest zasilany.
Problem jest tylko taki,że do tego kontrolera KBC nie jest podlutowny kwarc 32KHz i widać na płycie jakby
nigdy nie było tam nic wlutowane co bardzo mnie zdziwiło.
Po drugiej stronie płyty jest kwarc podpięty do mostu i na nim są dobre przebiegi.
Może ktoś z kolegów ma taką płytę i porówna ją do mojej bo sam nie wiem co tam może jeszcze brakować
i jak ten laptop działał.Załączam zdjęcia tej płyty z dwóch stron.
Obrazek
Obrazek

Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2012, 13:37

#3 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez sebastiank 29 września 2012, 09:01
Na wielu płytach z i3/i5 + BD82HM55 jakie mi się trafiły nie było kwarcu przy KBC. Przy wyjętej baterii cmos po podłączeniu zasilacza pojawiały się przebiegi na kości/kościach bios - CLK i "sieczka" - po tym poznawałem, że KBC pracuje (nie wiem jednak czy to słuszne rozumowanie).
W przypadku całkiem martwych oraz części niewyświetlających na matrycy wystarczało przeprogramowanie biosu.

#4 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez madmax 29 września 2012, 09:09
Bardzo to zastanawiające,że nie ma podlutowanego rezonatora do tego KBC.Analizując inne schematy na tym kontrolerze to zawsze kwarc był podlutowany do nogi 77 i 79 a tu na tych pinach nie ma żadnych przebiegów.Jeżeli więc to ma tak działać to zabiorę się za przeprogramowanie biosu i wtedy zobaczymy czy to ruszy.

#5 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez farmer 29 września 2012, 10:39
madmax napisał(a):Bardzo to zastanawiające,że nie ma podlutowanego rezonatora do tego KBC.Analizując inne schematy na tym kontrolerze to zawsze kwarc był podlutowany do nogi 77 i 79 a tu na tych pinach nie ma żadnych przebiegów.Jeżeli więc to ma tak działać to zabiorę się za przeprogramowanie biosu i wtedy zobaczymy czy to ruszy.

NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu. Na schematach kwarc jest wprawdzie rozrysowany, ale z oznaczeniem DY (DUMMY) lub "Do Not Stuff".

#6 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez madmax 29 września 2012, 14:02
Czy ktoś z kolegów może mi wyciągnąc bios z tego pliku exe bo próbuję już jakiś czas i nic mi z tego nie wychodzi.
biom10a.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez Paulusplu 29 września 2012, 14:36
farmer napisał(a):NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu.
A czy nie jest tak, że impulsy 32kHz mikrokontroler pobiera z generatora RTC w mostku?

Kolego madmax próbuj ten

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez madmax 29 września 2012, 20:15
Paulusplu,przy twoim pliku płyta pokazuje jakieś oznaki życia i miga dioda od ładowania baterii ale ciągle brak jest ładowania i brak reakcji na przycisk zasilania.Czy ten plik co mi podałeś zrobiłeś z tego mojego pliku,czy jest to jakiś gotowiec?

#10 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez Paulusplu 30 września 2012, 13:50
farmer napisał(a):
Paulusplu napisał(a):
farmer napisał(a):NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu.
A czy nie jest tak, że impulsy 32kHz mikrokontroler pobiera z generatora RTC w mostku?

Nie - http://www.nuvoton.com/NuvotonMOSS/Community/ProductInfo.aspx?tp_GUID=cbfee100-35b7-499f-9f71-ee92a96028cb.

Dziękuję Kolego farmer za informację, pytając sugerowałem się konkretnymi zastosowaniami (jak to poniższe), ale skoro specyfikacja do NPCE791x mówi o wewnętrznym generatorze, to musi tak też być i w tym przypadku.
Obrazek

Kolego madmax, plik który zapodałem, to przycięty wsad z linku, na który wskazałem wcześniej. Postaram się podłubać w Twoim pliku, chyba że ktoś wcześniej to zrobi ;)

#11 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez madmax 30 września 2012, 22:48
Naprawiłem tego laptopa i tak jak myślałem uszkodzony był bios na układzie Pm25LV010.Poprawny plik z biosem do tej płyty podaję w innym poście gdzie poszukiwałem tego wsadu.Dziekuję wszystkim za cenne rady i zamykam temat.

Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2012, 22:48