• asus x5dij - włącza się na 2 sek.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 asus x5dij - włącza się na 2 sek.

krispo 29 Вересня 2012, 22:29
płyta główna - K50IJ rev.2.1

Laptop nie uruchamiał się, po wyjęciu płyty głównej i uruchomieniu jej samej laptop uruchamiał się na ok. 2 sekundy, sprawdziłem wszystkie napięcia na przetwornicach, były w porządku, przeczytałem szkolenie i wyciągnąłem baterię biosu, laptop uruchomił się normalnie. Niestety chodził może 5 minut i wrócił do stanu poprzedniego. Dzieje się tak po wyjęciu wszystkich modułów itp., tak samo zachowuje się na samej baterii jak i z zasilaczem. Jedyne co zauważyłem to to że wbudowane kości pamięci się grzeją. Nie wiem co podejrzewać, czy pamięć czy KBC, proszę o poradę.
Pozdrawiam.

Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

Google Adsense [BOT] 29 Вересня 2012, 22:29

#2 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

nrasta 30 Вересня 2012, 13:13
Jakie napięcie ma bateria biosu?

#3 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

krispo 30 Вересня 2012, 13:19
Zapomniałem podać, sorki, 3.11V.

#4 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

chrusc 30 Вересня 2012, 14:16
Pisząc "chodził może 5 minut i wrócił do stanu poprzedniego." sugerujesz, że procedura POST przeszła do końca i płyta uruchomiła się poprawnie z obrazem?.
"włącza się na 2 sek" to znaczy nie włącza się tylko mignie kontrolkami, czy startują przetwornice-raczej nie.
Do sprawdzenia tor zasilania (za kluczami), po wytypowaniu uszkodzonej gałęzi próba zwarciowa.

#5 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

krispo 30 Вересня 2012, 22:29
Pisząc 5 minut, miałem na myśli to że laptop potrafił się włączyć na tak długo żeby windows się załadował, nawet przeglądnąłem kilka folderów, po chwili laptop wyłączył się i powrócił do restartów co 2-3 sekundy. Trwa to na tyle długo że czasami potrafi się pojawić ekran startowy windowsa.

Do moderatora: gdzie można sprawdzić posty które zostały odrzucone? Chciałbym sprawdzić gdzie popełniłem błędy w pisowni w poprzednim poście. Pozdrawiam.

#6 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

gathor 1 Жовтня 2012, 15:45
krispo написав:Do moderatora: gdzie można sprawdzić posty które zostały odrzucone? Chciałbym sprawdzić gdzie popełniłem błędy w pisowni w poprzednim poście.

Nie ma takiej możliwości. Odrzucane posty nie są nigdzie archiwizowane.
Moderator natomiast sprawdza całą składnię zdań tj. gramatykę, ortografię, interpunkcję.

#7 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

krispo 2 Жовтня 2012, 22:31
Jaki powinien być prąd startowy 'gołej' płyty głównej ? Na płycie pozostał tylko procesor i wbudowana pamięć. Zmierzyłem prąd na zasilaniu i w momencie wciśnięcia przycisku start prąd jest rzędu 1A, po chwili spada do 0.8A, czy te wartości są poprawne ?

#8 Re: asus x5dij - włącza się na 2 sek.

krispo 8 Жовтня 2012, 21:57
Kurczę, nikt nie wie?
Myślę żeby podmienić KBC albo BIOS. Bardziej się skłaniam do podmiany KBC bo skoro laptop się uruchomił to bios chyba powinien być sprawny,co Wy na to ?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість