• Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

tomerrro 30 Вересня 2012, 11:20
Witam!

Zastanawiam się jak radzicie sobie z diagnozowaniem uszkodzeń laptopów.
Nie chodzi mi o diagnozę uszkodzonych układów BGA, a raczej o usterki w których laptop startuje
ale po jakimś czasie się zawiesza, resetuje, walu bu screenem itp.
Miałem ostatnio przypadek laptopa w który w opisie usterki miał " uszkodzony dysk i przegrzewa się "
Dysk został wymieniony chłodzenie wyczyszczone i sprawdzone, został poddany 4 godzinnemu mem-testowi oraz testowi nowego dysku. Jednak z instalacja sys. był problem i dopiero win7 udało się zainstalować, lecz i on działa około 5 min i potem się restartował.Linux z płyty nie startuje (ubuntu, knopix) Po 2 dniach testów laptop zaczął działać stabilnie. I działa ok.
Czym to tłumaczyć? jakoś trudno mi wierzyć ,że usterka została usunięta, ale lapek będzie działał.
Inny przypadek: laptop nie startuje, na początek przekładka pamięci i laptop działa! Przekłada pamięci z powrotem na swoje pierwotne miejsce i wszystko gra i buczy.
No to dla pewności kilku godzinny mem-test i test dysku oraz 3Dmark - wszystko wypada OK.
Ponowne kilka uruchomień w następnym dniu i laptop działa, więc poszedł do klienta.
Niestety po kilku dniach reklamacja ;-( - nie wstaje.
Inny przypadek: sony - zawiesza się i restartuje - tydzień testów nie wykazuje nic, wszystko ok.
Jednak laptop po oddaniu powraca na reklamacje.
Jak radzić sobie z podobnymi dziwnymi uszkodzeniami?
Może Koledzy maja jakieś patenty dotyczące testowania i diagnozy.

Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

Google Adsense [BOT] 30 Вересня 2012, 11:20

#2 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

SELLKOM 30 Вересня 2012, 13:11
Jest jedna ważna zasada, nigdy nie wierz klientowi do końca...
Mam na myśli kiedy wraca do Ciebie z reklamacją, Twoja ocena musi być subiektywna.
U nas laptop podczas testów obciążeniowych / sprawdzania leży sobie grzecznie na biurku.
A w jakich warunkach jest używany u klienta - tego nikt do końca nie wie a sam klient Ci się też nie przyzna, że laptop leżakuje na łóżku i ma otwory wentylacyjne zatkane na amen...
Klient Ci się nie przyzna, że laptop kilka razy spadł. itp. itd.

ps. ostanio poprosiłem moją żonę aby w wolnej chwili po prostu poużywała "podejrzanego" pacjęta w swój jej tylko znany sposób...face,nk,jakis film, muzyka,youtube itp. itd... mam dzięki temu bardziej pewny sprzęt do oddania...

#3 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

chrusc 30 Вересня 2012, 13:23
"ps. ostanio poprosiłem moją żonę aby w wolnej chwili po prostu poużywała "podejrzanego" pacjęta w swój jej tylko znany sposób...face,nk,jakis film, muzyka,youtube itp. itd... mam dzięki temu bardziej pewny sprzęt do oddania..."
:D Mam to samo tylko żona się buntuje i teraz daje dzieciom 8 i 4 lat (internet, gierki, rysowanki), w trzech przypadkach nie oddałem uszkodzonego lapka a w testach wszystko OK.

#4 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

tomerrro 1 Жовтня 2012, 14:27
OK żona dobry sposób, a czy macie jakieś inne sprawdzone bez-żonowe metody? ;)
Trudno by żona codziennie maglowała po 2 inne laptopy ;).

#5 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

michal3411 1 Жовтня 2012, 14:39
Jest dział download i są programy obciążające - Zgrywasz na komputer, Załączasz, Zostawiasz.

ZZZ - zapij, zaśnij, zapomnij.

Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

#6 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

kbrygola 5 Жовтня 2012, 00:20
michal3411 написав:Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

Np. pęknięta obudowa ;-))

#7 Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

michal3411 5 Жовтня 2012, 06:46
kbrygola написав:
michal3411 написав:Powyginaj i naciskaj obudowę, czasem dziwne usterki wychodzą.

Np. pęknięta obudowa ;-))

Niekoniecznie w tej chwili producenci robią wszystko w tak miękkich obudowach (rynek konsumencki) że jak nią lekko powyginasz lubią się rozpinać niektóre taśmy, gniazda (np: napęd, taśmy, etc.).

Klient niejednokrotnie przynosi sprawny komputer myśląc że się zepsuł.

Re: Diagnozowanie uszkodzeń w laptopach - sposoby

Google Adsense [BOT] 5 Жовтня 2012, 06:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей