• Medion akoya MD 98330 - martwy

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Medion akoya MD 98330 - martwy

von madmax 28 September 2012, 13:37
Dostałem tego laptopa do naprawy bez zasilacza i dysku twardego.
Płyta główna ma symbol:

M10B1 MB
09905-2
48.4GU01.021

Główne układy scalone to: procesor I3-330M, KBC NPCE781BA0DX, mostek BD82HM55.
Usterka jest taka,że notebook nie reaguje na przycisk power,brak jest również ładowania baterii.
Płyta pobiera prąd około 10mA,na włączniku jest napięcie 3,3V i KBC również jest zasilany.
Problem jest tylko taki,że do tego kontrolera KBC nie jest podlutowny kwarc 32KHz i widać na płycie jakby
nigdy nie było tam nic wlutowane co bardzo mnie zdziwiło.
Po drugiej stronie płyty jest kwarc podpięty do mostu i na nim są dobre przebiegi.
Może ktoś z kolegów ma taką płytę i porówna ją do mojej bo sam nie wiem co tam może jeszcze brakować
i jak ten laptop działał.Załączam zdjęcia tej płyty z dwóch stron.
Bild
Bild

Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von Google Adsense [BOT] 28 September 2012, 13:37

#3 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von sebastiank 29 September 2012, 09:01
Na wielu płytach z i3/i5 + BD82HM55 jakie mi się trafiły nie było kwarcu przy KBC. Przy wyjętej baterii cmos po podłączeniu zasilacza pojawiały się przebiegi na kości/kościach bios - CLK i "sieczka" - po tym poznawałem, że KBC pracuje (nie wiem jednak czy to słuszne rozumowanie).
W przypadku całkiem martwych oraz części niewyświetlających na matrycy wystarczało przeprogramowanie biosu.

#4 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von madmax 29 September 2012, 09:09
Bardzo to zastanawiające,że nie ma podlutowanego rezonatora do tego KBC.Analizując inne schematy na tym kontrolerze to zawsze kwarc był podlutowany do nogi 77 i 79 a tu na tych pinach nie ma żadnych przebiegów.Jeżeli więc to ma tak działać to zabiorę się za przeprogramowanie biosu i wtedy zobaczymy czy to ruszy.

#5 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von farmer 29 September 2012, 10:39
madmax hat geschrieben:Bardzo to zastanawiające,że nie ma podlutowanego rezonatora do tego KBC.Analizując inne schematy na tym kontrolerze to zawsze kwarc był podlutowany do nogi 77 i 79 a tu na tych pinach nie ma żadnych przebiegów.Jeżeli więc to ma tak działać to zabiorę się za przeprogramowanie biosu i wtedy zobaczymy czy to ruszy.

NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu. Na schematach kwarc jest wprawdzie rozrysowany, ale z oznaczeniem DY (DUMMY) lub "Do Not Stuff".

#6 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von madmax 29 September 2012, 14:02
Czy ktoś z kolegów może mi wyciągnąc bios z tego pliku exe bo próbuję już jakiś czas i nic mi z tego nie wychodzi.
biom10a.rar

Sie müssen angemeldet sein, um die an diesen Beitrag angehängten Dateien anzeigen zu können.

#7 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von Paulusplu 29 September 2012, 14:36
farmer hat geschrieben:NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu.
A czy nie jest tak, że impulsy 32kHz mikrokontroler pobiera z generatora RTC w mostku?

Kolego madmax próbuj ten

Sie müssen angemeldet sein, um die an diesen Beitrag angehängten Dateien anzeigen zu können.

#8 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von madmax 29 September 2012, 20:15
Paulusplu,przy twoim pliku płyta pokazuje jakieś oznaki życia i miga dioda od ładowania baterii ale ciągle brak jest ładowania i brak reakcji na przycisk zasilania.Czy ten plik co mi podałeś zrobiłeś z tego mojego pliku,czy jest to jakiś gotowiec?

#9 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von farmer 30 September 2012, 00:20
Paulusplu hat geschrieben:
farmer hat geschrieben:NPCE781BA0DX ma wewnętrzny generator 32kHz i nie wymaga zewnętrznego kwarcu.
A czy nie jest tak, że impulsy 32kHz mikrokontroler pobiera z generatora RTC w mostku?

Nie - http://www.nuvoton.com/NuvotonMOSS/Community/ProductInfo.aspx?tp_GUID=cbfee100-35b7-499f-9f71-ee92a96028cb.

#10 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von Paulusplu 30 September 2012, 13:50
farmer hat geschrieben:
Paulusplu hat geschrieben:

Nie - http://www.nuvoton.com/NuvotonMOSS/Community/ProductInfo.aspx?tp_GUID=cbfee100-35b7-499f-9f71-ee92a96028cb.

Dziękuję Kolego farmer za informację, pytając sugerowałem się konkretnymi zastosowaniami (jak to poniższe), ale skoro specyfikacja do NPCE791x mówi o wewnętrznym generatorze, to musi tak też być i w tym przypadku.
Bild

Kolego madmax, plik który zapodałem, to przycięty wsad z linku, na który wskazałem wcześniej. Postaram się podłubać w Twoim pliku, chyba że ktoś wcześniej to zrobi ;)

#11 Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von madmax 30 September 2012, 22:48
Naprawiłem tego laptopa i tak jak myślałem uszkodzony był bios na układzie Pm25LV010.Poprawny plik z biosem do tej płyty podaję w innym poście gdzie poszukiwałem tego wsadu.Dziekuję wszystkim za cenne rady i zamykam temat.

Re: Medion akoya MD 98330 - martwy

von Google Adsense [BOT] 30 September 2012, 22:48