• Dwa dyski Seagate ST3500320AS odczyt SMART

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Dwa dyski Seagate ST3500320AS odczyt SMART

от pawel80 12 Сентябрь 2012, 09:30
Witam kolegów mam pytanie odnośnie dwóch dysków twardych.
W skrócie zadzwonił klient i poinformował mnie że ma problem z komputerem stacjonarnym.
Nie pamiętam dokładnej specyfikacji ale w środku jakiś intel dual core 3Gh, 8Gb RAM, Nvidia GTX560 system Windows 7 64 bity.
Oraz dwa dyski Seagate ST3500320AS 500Gb.
Dyski mają jakieś trzy lata, z czego drugi dysk przez dwa lata nie był używany (przy reinstalacji systemu serwisant zapomniał sformatować dysk i w systemie był tylko widoczny w zarządzaniu dyskami).
Komputer potrafi od czasu do czasu bardzo spowolnić szczególnie przy programach do miksowania i nagrywania utworów muzycznych. Raz na jakiś czas potrafi wywalić blue screen.
Byłem u klienta i komputer przy pełnym obciążeniu w ciągu 4 godzin wywalił raz blue screena niestety nie zdążyłem spisać błędu. Po restarcie znowu działał normalnie, ale słychać jak dysk głośno pracuje wiem że dyski Seagate znane są z tego że głośno pracują, ale ten zachowuje się zdecydowanie głośniej.
Do sedna sprawy chciałbym zrobić kopię z dysku 1 na dysk 2.
I uruchamiać komputer z dysku 2
Poniżej zamieszczam zdjęcia smarta obydwu dysków.
Dysk 1
Изображение

Dysk 2
Изображение

Czy te parametry SMART są niepokojące proszę o pomoc w ich zinterpretowaniu?
Pozdrawiam
Paweł

Re: Dwa dyski Seagate ST3500320AS odczyt SMART

от Google Adsense [BOT] 12 Сентябрь 2012, 09:30

#2 Re: Dwa dyski Segate ST350032AS odczyt SMART

от arvika 12 Сентябрь 2012, 09:57
Chodzi ci o dyski ST3500320AS. Dysk nr 2 jest w lepszej kondycji. Powinien działać.
Natomiast te dyski należą do jednej z najgorszych serii jakie ostatnio wyprodukowano. Uczul Klienta na częste robienie backupów.

#3 Re: Dwa dyski Segate ST350032AS odczyt SMART 

от amorphe 12 Сентябрь 2012, 10:04
W mojej ocenie SMART dysku 1 raportuje dwa relokowane sektory (bady - parametr 05) oraz były/są problemy z rozpędzaniem talerzy zanim osiągną docelową prędkość, co może być oznaką np. zacieranie się łożyska (0A).
Stąd może też wynikać hałas.
Dodatkowo parametr (C7) "wspomina" o błędach CRC - najprawdopodobniej przyczyną jest taśma sygnałowa SATA.

Drugi dysk też zaczął zliczać błędy w (0A) - należało by zwracać na niego uwagę w trakcie eksploatacji.

#4 Re: Dwa dyski Segate ST3500320AS odczyt SMART

от pawel80 12 Сентябрь 2012, 10:15
Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie skoro SMART dysku 1 informuje o bad sektorach to po zrobieniu kopi jak je usunąć z dysku 2?

#5 Re: Dwa dyski Segate ST3500320AS odczyt SMART

от amorphe 12 Сентябрь 2012, 10:58
Fizycznie bad sektory nie zostaną przeniesione na drugi dysk, tylko to co uda się odczytać z owych uszkodzonych sektorów dysku 1 (możliwe, że nic lub "sieczkę")
Mi trafiało się (w przypadku błędów na partycji systemowej) że Win7 po starcie sam proponował naprawę systemu i ewentualnie przywracanie.
Na innych partycjach zdarzało się uszkodzone zdjęcie, film lub "wykrzaczający się" program (z reguły do przeinstalowania)

Proponuję jeszcze zajrzeć na stronę Seagate i sprawdzić ważność gwarancji - możliwe, że jeszcze te dyski obejmuje.

#6 Re: Dwa dyski Segate ST3500320AS odczyt SMART

от masterten 12 Сентябрь 2012, 11:28
Dorzucę jeszcze, że w ST3500320AS są problemy z firmware - dysk potrafi nagle "zniknąć" z systemu i można go odblokować tylko przez terminal dyskowy. Jeśli te dyski jeszcze nie mają firmware SD1A to radzę je wgrać.

#7 Re: Dwa dyski Seagate ST3500320AS odczyt SMART

от pawel80 13 Сентябрь 2012, 01:53
Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie moim tematem.
Pomógł leci do kolegi amorphe, za szczegółową diagnozę ;)
Pozdrawiam
Paweł

Re: Dwa dyski Seagate ST3500320AS odczyt SMART

от Google Adsense [BOT] 13 Сентябрь 2012, 01:53