• Wyposażenie dla początkującego.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#21 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by keymaker 22 August 2012, 08:29
Osobiście użyłem dopiero raz, a serwis prowadzę dopiero dwa miesiące ale myślę, że będę jej używać... zawsze coś podpowie. Kup sobie taką która będzie wyświetlać kod, karty z graficznym przedstawieniem błędu mogą wprowadzać w błąd.

Re: Re: Wyposażenie dla początkującego.

by Google Adsense [BOT] 22 August 2012, 08:29

#22 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by BoGo88 22 August 2012, 08:55
A więc na razie jeszcze wstrzymam się, ale jak tylko bedę miał jakiś zbędny grosz to zakupie. Jeśli przez dwa miesiące dopiero raz się przydała to znaczy że nie jest to aż takie bardzo potrzebne urządzenie.

#23 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by insert 22 August 2012, 08:56
Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych). Kilka razy mi się przydała.
Moim zdaniem jeżeli masz tylko wolne środki to kup kartę diagnostyczną, kartę do testowania gniazd pamięci i socket'ów S1. Jak będziesz miał to Ci się kiedyś Ci się przyda, a wtedy powiesz że dobrze ją mieć. Myślę że warto inwestować w wyposażenie warsztatu, bo to podnosi komfort pracy i skraca czasem czas naprawy. Karty diagnostyczne nie są akurat drogie.

#24 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by demeo 22 August 2012, 10:11
W zasadzie, to jest podstawowe wyposażenie i narzędzie.

--
Pozdrawiam,
demeo

-- Dodano: środa, 22 sierpnia 2012, 10:14 --

insert wrote:Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych).

Mi karta działa z większością płyt nawet nowych, wystarczy się wpiąć w magistralę LPC lub znaleźć gdzie jest
ona wyprowadzona na schemacie. Czasem trzeba zewrzeć kilka pól lutowniczych by sygnał LPC był wyprowadzony
na odpowiednim wyjściu, ale wszystko jest w schematach.

--
Pozdrawiam,
demeo

#25 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by opelr 22 August 2012, 10:59
BoGo88 wrote:Mam pytanie, od niedawna zajmuje się serwisem laptopów i czy opłaca mi się zainwestować w kartę diagnostyczną? Czytałem że pomaga w diagnozie dzięki z czytaniu wyników testu POST ale czy w praktyce często się ona przydaje? Z tego co pytałem kolegów nikt prawie jej nie używa a może niesłusznie...

Jak dla mnie kasa w błoto.

#26 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by gathor 22 August 2012, 11:37
opelr wrote:Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

#27 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by demeo 22 August 2012, 11:43
gathor wrote:
opelr wrote:Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

Dla średnio wprawionego też bardzo ułatwia pracę i często przyśpiesza diagnozę lub pomaga wskazać usterkę
w przybliżeniu.

--
Pozdrawiam,
demeo

#28 Re: Wyposażenie dla początkującego.

by opelr 22 August 2012, 12:20
To tylko moje zdanie, ja też ciągle się uczę, ale dla początkującego moim zdaniem nawet wydłuży naprawy, zaczynając od podpinania sie pod lpc, rozgryzania co znaczy dany kod i co dzięki niemu stwierdzamy po błędne wskazania np. wstawiona wadliwa północ a karta twierdzi - problem z biosem lub południem, nie pomogła mi nigdy jak zaczynałem a teraz się tylko kurzy, jeśli ktoś ma ograniczone fundusze kupił bym to jako ostatnie na serwis, jako gadżet.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).