• Wyposażenie dla początkującego.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#21 Re: Wyposażenie dla początkującego.

keymaker 22 Серпня 2012, 08:29
Osobiście użyłem dopiero raz, a serwis prowadzę dopiero dwa miesiące ale myślę, że będę jej używać... zawsze coś podpowie. Kup sobie taką która będzie wyświetlać kod, karty z graficznym przedstawieniem błędu mogą wprowadzać w błąd.

Re: Re: Wyposażenie dla początkującego.

Google Adsense [BOT] 22 Серпня 2012, 08:29

#22 Re: Wyposażenie dla początkującego.

BoGo88 22 Серпня 2012, 08:55
A więc na razie jeszcze wstrzymam się, ale jak tylko bedę miał jakiś zbędny grosz to zakupie. Jeśli przez dwa miesiące dopiero raz się przydała to znaczy że nie jest to aż takie bardzo potrzebne urządzenie.

#23 Re: Wyposażenie dla początkującego.

insert 22 Серпня 2012, 08:56
Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych). Kilka razy mi się przydała.
Moim zdaniem jeżeli masz tylko wolne środki to kup kartę diagnostyczną, kartę do testowania gniazd pamięci i socket'ów S1. Jak będziesz miał to Ci się kiedyś Ci się przyda, a wtedy powiesz że dobrze ją mieć. Myślę że warto inwestować w wyposażenie warsztatu, bo to podnosi komfort pracy i skraca czasem czas naprawy. Karty diagnostyczne nie są akurat drogie.

#24 Re: Wyposażenie dla początkującego.

demeo 22 Серпня 2012, 10:11
W zasadzie, to jest podstawowe wyposażenie i narzędzie.

--
Pozdrawiam,
demeo

-- Dodano: środa, 22 sierpnia 2012, 10:14 --

insert написав:Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych).

Mi karta działa z większością płyt nawet nowych, wystarczy się wpiąć w magistralę LPC lub znaleźć gdzie jest
ona wyprowadzona na schemacie. Czasem trzeba zewrzeć kilka pól lutowniczych by sygnał LPC był wyprowadzony
na odpowiednim wyjściu, ale wszystko jest w schematach.

--
Pozdrawiam,
demeo

#25 Re: Wyposażenie dla początkującego.

opelr 22 Серпня 2012, 10:59
BoGo88 написав:Mam pytanie, od niedawna zajmuje się serwisem laptopów i czy opłaca mi się zainwestować w kartę diagnostyczną? Czytałem że pomaga w diagnozie dzięki z czytaniu wyników testu POST ale czy w praktyce często się ona przydaje? Z tego co pytałem kolegów nikt prawie jej nie używa a może niesłusznie...

Jak dla mnie kasa w błoto.

#26 Re: Wyposażenie dla początkującego.

gathor 22 Серпня 2012, 11:37
opelr написав:Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

#27 Re: Wyposażenie dla początkującego.

demeo 22 Серпня 2012, 11:43
gathor написав:
opelr написав:Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

Dla średnio wprawionego też bardzo ułatwia pracę i często przyśpiesza diagnozę lub pomaga wskazać usterkę
w przybliżeniu.

--
Pozdrawiam,
demeo

#28 Re: Wyposażenie dla początkującego.

opelr 22 Серпня 2012, 12:20
To tylko moje zdanie, ja też ciągle się uczę, ale dla początkującego moim zdaniem nawet wydłuży naprawy, zaczynając od podpinania sie pod lpc, rozgryzania co znaczy dany kod i co dzięki niemu stwierdzamy po błędne wskazania np. wstawiona wadliwa północ a karta twierdzi - problem z biosem lub południem, nie pomogła mi nigdy jak zaczynałem a teraz się tylko kurzy, jeśli ktoś ma ograniczone fundusze kupił bym to jako ostatnie na serwis, jako gadżet.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей