• Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

ppgg1 6 Серпня 2012, 15:46
Często w diagnostyce przetwornic pojawia sie stwierdzenie aby sprawdzić klucze przetwornic (MOSFETY). Mógłby ktoś opisać w paru zdaniach jakich pomiarów należydokonać na łączu G-S-D aby wykluczyć uszkodzenie mosfetów? Prosze o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z elektroniką.

Konieczne jest wylutowanie tranzystora czy jest możliwa diagnostyka na płycie?

// Temat przeniesiony z działu Naprawa Laptopy Hardware

Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Google Adsense [BOT] 6 Серпня 2012, 15:46

#2 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Usunięty Użytkownik 402 6 Серпня 2012, 15:57
Większość pomiarów da się zrobić w płycie. Najczęściej tranzystor ma przebicie pomiędzy D-S, czasem nawet z G. pomiar wykonujesz omomierzem ustawionym na najniższą wartość lub na zakres pomiaru diody.

#3 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

demeo 6 Серпня 2012, 22:58
Jeśli tranzystor jest przebity to jak najbardziej podstawowy pomiar możesz wykonać na płycie używając omomierza. Ja z reguły wylutowywuję tranzystor, miernik ustawiam na pomiar diody, do G przykładam na chwilę dodatnią sondę i sprawdzam czy jest przejście między G-S, następnie do G przykładam ujemną sondę i sprawdzam to samo. Pozwala to za symulować działanie tranzystora.

Kiedy na mierniku masz ustawiony tryb pomiaru diody na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności czy jest on typu P/N zaczyna przewodzić lub przestaje. Musisz oczywiście pamiętać o diodzie która jest w tranzystorze pomiędzy D-S.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

ppgg1 7 Серпня 2012, 10:33
Ja z reguły wylutowywuję tranzystor, miernik ustawiam na pomiar diody

Nie do końca rozumiem jaka jest różnica pomiędzy pomiarem omomierzem np. złącza D-S a miernikiem na zakresie diody. Drugie pytanie wynikające z pierwszego: doknałem pomiaru złącza D-S oraz odwrotnie S-D (zakres diody, tranzystor sprawny na płycie), w jedym przypadku wyświetla sie wartość 1400 w drugim 650, jak to rozumieć? Te wielkości zmierzone to jest rezystancja?

#5 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

demeo 7 Серпня 2012, 11:51
demeo написав:Kiedy na mierniku masz ustawiony tryb pomiaru diody na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności czy jest on typu P/N zaczyna przewodzić lub przestaje. Musisz oczywiście pamiętać o diodzie która jest w tranzystorze pomiędzy D-S.

Wyjaśniłem to, dzięki temu możesz sprawdzić czy tranzystor prawidłowo przełącza swoje stany pracy.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

ppgg1 7 Серпня 2012, 13:16
na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności

Niski potencjał rozumiem, że przykładam do S?

#7 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

darekkulis 7 Серпня 2012, 13:18
Zależy czy tranzystor ma kanał typu P czy N

#8 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

ppgg1 9 Серпня 2012, 15:42

Chyba sie troszkę zakreciłem prosze o sprecyzowanie:
- jesli jest typu P to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?
- jeśli jest typu N to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?

#9 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

mikesh 9 Серпня 2012, 15:46
ppgg1 написав:

Chyba sie troszkę zakreciłem prosze o sprecyzowanie:
- jesli jest typu P to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?
- jeśli jest typu N to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?

Poczytaj tutaj.

#10 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

ppgg1 10 Серпня 2012, 12:26
Poczytaj tutaj.

Dzieki dużo rozjaśniło, mam jeszcze pytanie o złącze S-D, nie wiem czy dobrze rozumiem, może ono wystepować jak NC - normalnie zwarte i NO- normalnie rozwarte niezależnie czy jest to tranzystor typu N lub P ?

#11 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Usunięty Użytkownik 402 10 Серпня 2012, 12:28
Niezależnie od polaryzacji, wysterowanie bramki tranzystora spowoduje przewodzenie lub nie przewodzenie złącza D-S.

#12 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

servkom 10 Серпня 2012, 13:04
Trochę teori i ćwiczeń praktycznych

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Google Adsense [BOT] 13 Серпня 2012, 15:56
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей