• Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от sebastian18seba 11 Август 2012, 12:10
Witam posiadam płytę główną wymienioną w temacie i mam z nią kilka problemów, które postaram się krótko opisać.
Po 1 nie działa mi jeden port USB na płycie, urządzenia wykrywane są na tym porcie jako nieznane urządzenie, z pozostałymi portami nie mam żadnych problemów, urządzenia wykrywane są poprawnie.
Po 2 komputer nie zawsze chce się wyłączyć tzn. gdy sytem się już zamknie gaśnie monitor, lecz wiatraki od procesora i zasilacza dalej działają.
Po 3 mam problemy z kontrolerem Ide, otóż żadne urządzenia nie są na nim wykrywane.

Dodam jeszcze, że około 2 tygodni temu stała się dziwna sytuacja, otóż gdy komputer chodził około 12 godzin nagle ku mojemu zdziwieniu urządzenia IDE zaczęły być wykrywane i obecnie uszkodzony port USB zaczął poprawnie wykrywać urządzenia do niego podłączone, lecz trwało to krótko, bo po około godzinie płyta główna przestała wykrywać urządzenia IDE i port USB przestał poprawnie działać.

Podejrzewam uszkodzenie mostka południowego, aczkolwiek proszę o opinie bardziej doświadczonych użytkowników tego tematu.

Pozdrawiam

Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от Google Adsense [BOT] 11 Август 2012, 12:10

#2 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от michal3411 12 Август 2012, 13:40
Uszkodzenie raczej na to wskazuje,
to nie jest mostek hybrydowy?

Masz przypuszczalnie wadliwy North Bridge
NVIDIA GeForce 7050.

#3 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от sebastian18seba 12 Август 2012, 22:05
Z tego co wiem nie jest to mostek hybrydowy aczkolwiek mogę podać oznaczenia mostka które są następujące NF-7050-630-A2

#4 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от michal3411 13 Август 2012, 00:13
nForce 630a
Mainstream IGP segment
MCP61P northbridge, IGP renamed as GeForce 7050.

Reflow, lub reballing nForce 630A MCP, ale to jak długo pochodzi bardziej zależy od tego z jaką jest datą produkcji, jeśli należy do wadliwej serii to nawet może nie pomóc.

#5 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от sebastian18seba 13 Август 2012, 03:06
Istnieje taka możliwość że układ pochodzi z wadliwej serii, lecz niestety nie mam możliwości aby to sprawdzić.
Wracając jeszcze do układu to znalazłem w internecie układ nowy i regenerowany

Nowy:http://www.ic-chipset.com/nf-7050-630a-a2.html
Regenerowany:http://sklep.pccenter.pl/product_info.php/products_id/1892

Jeśli zdecydowałbym się na kupno to który lepiej zakupić ?
Co jest bardziej opłacalne rebaling czy kupno układu ?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

#6 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от oneeye 13 Август 2012, 10:25
To zależy czy ta płyta ma działać czy chcesz ją tylko na chwilę uruchomić. Czytaj ze zrozumieniem.

#7 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от michal3411 13 Август 2012, 10:51
Jeśli chcesz naprawić to kupuj nowy ;) .
Jeśli chcesz reballingu to wstawiaj zdjęcie z góry chipsetu, powinniśmy rozpoznać czy z wadliwej serii.

#8 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от sebastian18seba 14 Август 2012, 11:01
Czytam ze zrozumieniem, ale wolę mieć pewność co do wyboru układu :)

Rozumiem i dziękuję za pomoc ale z powodu braku czasu nie zrobię zdjęcia, a tak po za tym w tym przypadku bardziej opłaca się kupić nowy którego cena nie jest wysoka niż wykonywać reballing który i tak nie wiadomo czy pomoże.

Mam jeszcze jedno pytanie z którego roku układ ten pozbawiony jest wady fabrycznej ?

#9 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy? 

от michal3411 14 Август 2012, 22:15
Po ok. 16 tygodnia 2009r, ale mogą być jakieś niejasności/rozbieżności.

Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

от Google Adsense [BOT] 14 Август 2012, 22:15