• HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez matisblu 3 sierpnia 2012, 22:13
Witam!
Trafił do mnie HP 620 z problemem z ładowanie baterii. Mianowicie laptop baterię ładuje tylko w przypadku odpięcia zasilacza i ponownego podpięcia ładowanie się "zawiesza". Polega to na tym że pomimo podpiętego zasilacza zasilanie sieciowe nie jest wykrywane i nie świeci kontrolka przy gnieździe zasilacza. Pomaga wyjęcie baterii na chwilę lub wyłączenie laptopa.
Po "poprawnym" uruchomieniu laptop pobiera około 3,20A.
Szczerze mówiąc nie wiem czego się w nim czepić :(. Bios zaktualizowałem.

Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez Google Adsense [BOT] 3 sierpnia 2012, 22:13

#2 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez Usunięty Użytkownik 402 3 sierpnia 2012, 22:21
Czy podstawił kolega inny zasilacz?

#3 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez matisblu 3 sierpnia 2012, 22:43
Witam!
Pracuję na serwisowym. Jak ładowanie się "zawiesi" to pobór prądu 0,00A i gibanie wtyczką też nie pomaga.

#4 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez Usunięty Użytkownik 402 3 sierpnia 2012, 22:56
Zasilacz jest z tych ze środkową szpilką? Jeżeli tak to właśnie nią zainteresował bym się na początek.
Schemat w rękę i sprawdź połączenia.

#5 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez matisblu 3 sierpnia 2012, 23:10
Witam!Szpilka to nie byłby problem :). Niestety zasilacz to standardowy 1,7x4,8mm czyli plus dodatni i minus ujemny :).

#6 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez muchamm 4 sierpnia 2012, 21:07
Cześć.
Pierwsze co bym zrobił, to rozkręcił laptopa i sprawdził czy pełne napięcie zasilania dochodzi na płytę - czasami przy połączeniu pinu gniazda z płytą tworzy się rezystancja, która obniża napięcie podawane na przetwornice.
Jeszcze takie pytanie - czy na samym zasilaczu laptop działa poprawnie?
Pozdrawiam.

#7 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez matisblu 7 sierpnia 2012, 21:45
Witam!
Na samym zasilaczu laptop działa poprawnie. Natomiast na gnieździe "gubi" się około 0,3V -sprawdzone na 3 zasilaczach. Dopiero wyłączenie przywraca ładowanie.
Wpięcie zasilania bezpośrednio w płytę nie zmienia sytuacji. Z tego co zauważyłem dość mocno nagrzewa się intel AF82801IBM, po kilku minutach palca się na nim nie utrzyma. Serwisant, od którego otrzymałem tego laptopa wpadł na pomysł by przy włączonym laptopie odłączać i podłączać baterię :o .

#8 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez muchamm 9 sierpnia 2012, 16:07
Cześć.
Co do pomysłu serwisanta to jest jakiś półśrodek i niekoniecznie dobry pomysł.
Trzeba zatem przeanalizować dlaczego sterowanie ładowania jest wyłączane.
Miałem taki przypadek - kobieta kupiła sobie zasilacz uniwersalny nastawiła napięcie i gdy laptop działał nie było ładowania, po wyłączeniu bateria była ładowana. Zmierzyłem napięcia okazało się, że napięcie ładowarki "siada" pod obciążeniem przez co układ wyłączał ładowanie. Po podniesieniu napięcia na zasilaczu wszystko wróciło do normy.
Podaj namiary na schemat, lub model płyty.
Pozdrawiam.

#9 Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez matisblu 16 sierpnia 2012, 12:59
Witam!
Finał tego wątku jest taki że klientowi zaczęło się bardzo spieszyć mi pomysły sie skończyły więc laptopa oddałem.

Re: HP 620 Dziwne zachwanie przy ładowaniu baterii

przez Google Adsense [BOT] 16 sierpnia 2012, 12:59