• Ciekawie zalany lenovo.

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Ciekawie zalany lenovo.

Napisal/-a inkognito09 1 Avgust 2012, 11:11
Jakiś czas temu przybył do nas do serwisu laptop LENOVO. Lapek jak lapek, nie uruchamia się po zalaniu. Otwieram klapki od spodu. Kilka skorodowanych punktów, w sumie nie ba tragedii. Trochę kynarka i pójdzie. Po ustaleniu kosztów naprawy biorę się z dalsze rozbieranie. To był mój błąd, powinienem był go najpierw rozbabrać na części pierwsze, ale naprawa płyty jest u nas dwukrotnie droższa od czyszczenia po zalaniu, więc jeśli trzeba lutować to od razu dzwonimy do klienta z wyceną, żeby nie tracić czasu gdyby się nie zgodził na koszta. Oto co zobaczyłem pod klawiaturą:

Slika

Zbliżenie:

Slika

Po zdjęciu górnej obudowy widoczne gniazdko po prostu odpadło. Kolejne zbliżenie:

Slika

W sumie bardziej z ciekawości niż z myślą że to połatam, wyczyściłem miejsce zalania. Oto co zobaczyłem:

Slika

Na wierzch wylazły głębsze warstwy ścieżek, chyba to zasilanie przetwornicy procesora, a więc 20V. Przeżarte przelotki, rozwarstwiony laminat. Ogólna masakra, zadzwoniłem do klienta ze stwierdzeniem że nie podejmujemy się naprawy tej płyty. W trakcie rozmowy z klientem z ciekawości chciałem się dowiedzieć co się z laptopem stało. Jego stwierdzenie mnie po prostu rozwaliło.... Tu cytat: "bo widzi pan... nie zauważyłem kiedy komputer został zalany. Dopiero po jakimś czasie poczułem... "

Re: Ciekawie zalany lenovo.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 1 Avgust 2012, 11:11
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost