• Lutowanie KB za pomoca WEP853D

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez ppgg1 27 lipca 2012, 19:28
Posiadam sprzęt jak w temacie, hot-air jako tako działa, z lutowaniem grotem jest o wiele gorzej, inna kwestia że jestem dopiero początkującym. Pytanie zasadnicze, jaka powinna być realna, najbardziej odpowiednia temperatura grota np w przypadku lutowania KB?

W moim przypadku na stacji ustawiona maksymalna temperatura 480 C, pomiar temperatury na grocie termometrem elektronicznym wykazuje tylko 330 C. Czy jest to wystarczająca temperatura do lutowania KB? Odnoszę wrażenie że cyna się słabo topi, albo po prostu moje umiejętności są jeszcze niewystarczające.

Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2012, 19:28

#2 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez marioj77 27 lipca 2012, 19:49
Lutując ołowiem powinieneś dać sobie radę, z bezołowiem trudniej. Nie zapomnij o używaniu topnika, zarówno na pady pod KBC jak i na same nóżki KBC.

#3 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez servkom 28 lipca 2012, 08:28
Przy lutowaniu czy kbc czy innych elementów ważna jest bezwładność cieplna użytego grota i w dużej mierze elementu pochłaniającego temperaturę w twoim przypadku pady ścieżki itp. Lutownica używana przez Ciebie nie jest lutownicą profesjonalną i nic nie wspominasz o użytych do tego zabiegu grotach. Posiadając taki sprzęt można lutować nawet bezołowiem lecz powinieneś do tego użyć specjalnego grota i wstępnego podgrzewania płyty od spodu np. jakimś małym podgrzewaczem.

#4 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez adam1114 28 lipca 2012, 14:54
Niestety kolego, ale rzeczywistość jest taka, że tego typu stacja nie polutujesz grotem niczego, akurat wiem bo sam się męczyłem z jakimś Xw1 AYOUE za 400 zł.

Teraz co prawda mam też chińską stację Quick, ale lutowanie nie sprawia już problemów.

Nie wiem jak jest zbudowana twoja stacja, ale u mnie największym problemem była budowa grzałki, tj grzałka a na nią nasadzany grot, za mała moc, itd.

#5 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez amstel 28 lipca 2012, 20:11
Jeśli można to podepne się pod temat.
Jakiej szerokości grot typu mini fala będzie najbardziej odpowiedni do lutowania KBC ?

1.8 mm
4.5 x 1.8 mm
2.5 mm
3.5 mm

Stacja JBC CD-2BB.

#6 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez servkom 28 lipca 2012, 22:11
Kolego "amstel" (Jakiej szerokości grot typu mini fala będzie najbardziej odpowiedni do lutowania KBC ?)
Wszystko zależy jakie KBC chcesz lutować, 2,5mm wydaje się być najbardziej uniwersalny. Jeśli lutujesz dużo najlepiej zaopatrzyć się w cały zestaw. Jak wiadomo czas to pieniądz i męczenie się nad układami wielonóżkowymi to strata czasu, jeszcze do tego dochodzi estetyka wykonywanej pracy a co za tym idzie jakość.

#7 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez marioj77 28 lipca 2012, 22:14
Do KBC jak najwęższy czyli 1.8 albo 2.5
Co do stacji - nie chodzi raczej o moc stacji a o jakość wykonania, sam pracuję na 45 watowej stacji Xytronics, na której moge lutować wszystko co jest pb i pbfree. I tu też grot jest nasadzony na grzałkę. Tyle, że u mnie wskazanie 480 stopni na lutownicy będzie równoznaczne z 480 stopniami na grocie i to jest mała różnica.

#8 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez adam1114 28 lipca 2012, 22:18
marioj77 napisał(a):Do KBC jak najwęższy czyli 1.8 albo 2.5
Co do stacji - nie chodzi raczej o moc stacji a o jakość wykonania, sam pracuję na 45 watowej stacji Xytronics, na której moge lutować wszystko co jest pb i pbfree. I tu też grot jest nasadzony na grzałkę. Tyle, że u mnie wskazanie 480 stopni na lutownicy będzie równoznaczne z 480 stopniami na grocie i to jest mała różnica.

Z moich obserwacji wynikało trochę inaczej. Co z tego, że miałem tam 480 na grocie jak tak ustawiłem, skoro grzałka była zbyt daleko samej końcówki grota, końcówka grota nie dogrzewała jak przyszło coś co łączyło się masą.

#9 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez ppgg1 30 lipca 2012, 13:49
Przy lutowaniu czy kbc czy innych elementów ważna jest bezwładność cieplna użytego grota i w dużej mierze elementu pochłaniającego temperaturę w twoim przypadku pady ścieżki

Masz rację, zrobiłem drugi ekspryment, zmierzyłem temperaturę w trakcie lutowania KB, temeratura z 330 C spadła do 210-220C (na stacji ustawione 480C) - tragedia. Jaki sprzęt polecacie (sprawdzony) do sprawnego lutowania KB w jakiejs przyzwoitej cenie?

ps.
Zastanawiam sie jeszcze nad wymiana grzałki, choć wątpie aby cos to zmieniło, chyba szkoda inwestować kasy w to badziewie.

#10 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez adam1114 30 lipca 2012, 13:58
Ja używam Quicka 202d, nie jest to może wyższa półka, ale w tej cenie chyba nic lepszego nie ma, no i sprawdza się nie najgorzej.

#11 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez servkom 30 lipca 2012, 14:45
Najlepiej polecać mercedesa lub BMW – to taka przenośnia, ale coś w tym jest. Jeśli będziesz oszczędzał na sprzęcie to się zemści. Zakupy do serwisu muszą być zawsze przemyślane i zaplanowane odpychanie się na jakiś czas tanim chińczykiem nie ma sensu. Widzisz sam po sobie teraz wydałeś 400 zł i masz problemy. Na początku zawsze jest dylemat, co kupić jak nie ma kasy na sprzęt. Co mogę polecić? Od lat pracuje na sprzęcie Pace i mam zaufanie do tego sprzętu moja stacja to WJS - 100 lecz to zaporowy wydatek na początek polecałbym bardziej dla Ciebie ST-50 starczy na lata i ma bardzo duże możliwości przyszłej rozbudowy dzięki ilości zamiennych grotów. W Polsce pewna znana firma ma monopol na te stacje i ceny zaporowe. Jeśli masz kogoś znajomego na wyspach gdzie mieści się centrala Pace na Europę może pomóc w zakupie i cena będzie bardziej przystępna.

#12 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez adam1114 30 lipca 2012, 14:47
Pace można taniej kupić w farnellu w UK, i wysyłka UPSem także tania.

#13 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez rogervin 30 lipca 2012, 23:11
Z mojej strony mogę polecić stacje Aoyue 3210. Niedroga, tania w eksploatacji (groty, grzałka). Posiada 75W mocy, wygodne pokrętło, wbudowany w kolbę czujnik wibracyjny (przechodzi w tryb uśpienia jeśli nie jest używana, można ustawić czas, po którym to nastąpi, zakres od 10 do 60minut). Przewód łączący stacje z kolbą jest elastyczny (silikonowy), nie przeszkadza w pracy. Co prawda miałem na początku pewne problemy, ale okazało się, że trafiła do mnie wadliwa sztuka (została bezproblemowo wymieniona na nową). Używam jej od około 4-5 miesięcy do naprawy notebooków, kas fiskalnych, czasem telefonów, ogólnie do wszystkiego;) Temperaturę ustawiam w zakresie 300-360°C (zależnie co robię) i nie ma żadnych problemów.

#14 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez czorny 31 lipca 2012, 11:44
adam1114 napisał(a):Ja używam Quicka 202d, nie jest to może wyższa półka, ale w tej cenie chyba nic lepszego nie ma, no i sprawdza się nie najgorzej.

Witam.

Dokładnie tej samej stacji używam i na pewno będzie lepsza od każdej Aoyue. Tak jak adam1114 pisze, że nie jest to najwyższa półka, ale nie zawiodła mnie przy lutowaniu kbc czy jak i też przy wickowaniu.

#15 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez mdcs 31 lipca 2012, 13:13
Mam na serwisie 3 lutownice. Taniość chińską Zhaoxin 65W, Wellera za 1700zł i Quick 202D. O Zhaoxinie nie bd się wypowiadał. Amatorka. Za to nie dam złego słowa powiedzieć na Quicka 202D. To naprawdę niezły sprzęt. Panowie - ta lutownica jest mikrofalowa, ma specjalne groty z wbudowaną termoparą, która jest umieszczona możliwie blisko końcówki grotu. Lutuje się tym bardzo przyzwoicie i wydawanie 2x więcej na Wellera chyba mija się z celem. 202D to świetny kompromis między dobrymi właściwościami a ceną.
Posiadam też HOTa Quick861DS...rewelacja. Pracowałem na hotach NECa i PACE i 861DS po prostu działa lepiej!

#16 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez adam1114 31 lipca 2012, 15:33
Moim zdaniem Quick to taka podróbka Ersy, jednak za te pieniądze wychodzi im to nieźle. O ich stacji do BGA też złego słowa powiedzieć nie mogę.

#17 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez ppgg1 8 sierpnia 2012, 16:20
Quick 202D kupiony, jutro testy. Wracając do tematu, jaka bedzie najbardziej odpowiednia temperatura lutowania KB, tym razem w nowym Quicku 202D.

#18 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez matisblu 8 sierpnia 2012, 17:33
Witam!
Pierwsza czynność to kalibracja grotu, bez niej stacja pokaże 350 a na grocie może być 190 lub co gorsza odwrotnie. Najczęściej używam grotu typu K i jak dla mnie optymalna temperatura to 260 stopni. Przy grubszych elementach czasem podnoszę.

#19 Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez ppgg1 9 sierpnia 2012, 11:08
Pierwsza czynność to kalibracja grotu, bez niej stacja pokaże 350 a na grocie może być 190

Własnie o tym zapomniałem i pierwsze testy bardzo słabo wypadły, przed chwilą dokonałem pomiaru termoparą i jest rozbierzność około 200 C (na stacji 460C, na grocie 260C). Jutro kolejne testy po kalibracji :).

Najczęściej używam grotu typu K

Można prosić jakiegoś linka do tego grotu? W ulotce katalogowej która posiadam nic takiego nie znalazlem: http://www.piekarz.pl/images/offer/940f34d18d.pdf

Re: Lutowanie KB za pomoca WEP853D

przez Google Adsense [BOT] 9 sierpnia 2012, 12:01
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).