• IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

rogervin 11 Липня 2012, 18:50
Witam!

Na stół trafił notebook jak w temacie. Przy poruszeniu znikał obraz, zawieszał się system, sypał bsod-ami. Zrobiłem reballing grafiki Ati7500/M7-CSP32 (żadnych widocznych uszkodzeń, starałem się nie przekraczać 200°C). Po tym zabiegu sprzęt przestał wyświetlać obraz, włącza się i wyłącza normalnie, żadnych sygnałów dźwiękowych. Dokonałem pomiaru napięć, wszystko ok. Podmieniłem ram, procesor, nadal bez zmian. Pobór prądu po włączeniu od razu dochodzi do 0,81A i tak zostaje. Wymieniony mostek południowy i nic. Teraz moje pytanie. Czy uszkodzony układ graficzny może blokować start procedury post? Czytałem wypowiedź jednego użytkownika, że post startuje z wlutowanym układem graficznym, ale chciałbym to potwierdzić.

Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

Google Adsense [BOT] 11 Липня 2012, 18:50

#2 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

satanistik 11 Липня 2012, 20:17
U mnie w t30 (porównywałem schematy i jest dość zbliżony) uszkodzona grafika nie blokuje POST - za to brak zasilania grafiki tak. Jeżeli układ robi zwarcie na zasilaniu to może być ten objaw. W tych kostkach łatwo o zwarcia pod kostkami RAM. Dodatkowo płyty od IBM są dość wrażliwe na odpadnięcie elementów - miałem kilkanaście razy problemy z przesuniętymi lub zagubionymi elementami.

#3 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

novitech 11 Липня 2012, 20:29
satanistik написав:Dodatkowo płyty od IBM są dość wrażliwe na odpadnięcie elementów

Nie sądzę, jeżeli profil lutowania, mocowanie płyty itd. jest ok to nie ma prawa odpaść żaden element (pojęcie inercji).

#4 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

arvika 11 Липня 2012, 20:43
Nie wlutowałeś tego układu obróconego o 90/180 stopni? Na tych płytach z tego co pamiętam jest takie oznaczenie w laminacie że można popełnić błąd.

#5 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

rogervin 11 Липня 2012, 21:49
Masz racje, oznaczenie na początku trochę mnie zmyliły, ale wlutowałem na 100% w dobrą stronę. Na cewce L9 mam 1.5V (VCCVIDEOCORE). Miałby ktoś zdjęcie płyty w okolicy GPU, od spodu?

#6 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną) 

Rufio 18 Липня 2012, 14:48
Witam!

Układy ATI7500 są bardzo wrażliwe na temperaturę, przy czym nie chodzi tutaj o same układy, a o kości ramu grafiki które są na niej bezpośrednio umiejscowione. Układy te jak widzisz są w IBM T40-42 w wersji z klejonymi pamięciami, dlatego bardzo ważny jest odpowiedni profil grzania - z naciskiem na grzanie od spodu płyty. Jeżeli grzałeś do 200°C z równą mocą od spodu i od dołu, to jest bardzo duża szansa że wyskoczyła Ci któraś z kulek z pod pamięci - właśnie dlatego że są klejone i nie mają możliwości sprężynowania podczas lutowania... Tak więc jest prawdopodobne, że ubiłeś układ. Ja lutując te grafiki starałem się nie przekraczać 190°C, tak aby tylko układ usiadł...

Prosiłeś o spód w okolicach grafiki, proszę bardzo...

pzdr
Rufio

Зображення

#7 Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

rogervin 20 Липня 2012, 16:36
@Rufio Dziękuje za zdjęcie. Wszystko w okolicy gpu na swoim miejscu, wymiana układu nieopłacalna, notebook przeznaczony na części.

Re: IBM T42 (Prawdopodobnie problem z kartą graficzną)

Google Adsense [BOT] 20 Липня 2012, 16:36

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей