• Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a as80 20 Julij 2012, 13:18
Witam,
Nie mogę znaleźć przyczyny usterki monitora LG L192WS, który po kilkunastu sekundach po prostu się wyłącza. Na zimno działa normalnie i wyświetla obraz poprawnie nawet dłużej, jednak po około minucie obraz znika i monitor tak jakby przełączał się w tryb czuwania, dioda zmienia kolor, obraz i podświetlenie znika. W środku nie widać wybrzuszonych kondensatorów lub czegoś nadpalonego. Od czego zacząć szukając przyczyny?

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 20 Julij 2012, 13:18

#2 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a WIOLAD 20 Julij 2012, 13:49
Czy zasilacz daje stabilne napięcia bez tętnień?
Czy kondensatory w zasilaczu były wymieniane jeśli nie to je wymień?
Sprawdź stabilizatory 3,3V, 1.8V.

#3 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a as80 2 Avgust 2012, 14:10
Kondensatory wyglądają na dobre. Nie wymieniałem. Załączam zdjęcia płytki. Gdzie zmierzyć napięcia?

Slika

Slika

#4 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach 

Napisal/-a matisblu 3 Avgust 2012, 01:21
Witam!
Sprawdź kolego świetlówki - najlepiej podepnij zewnętrzne i wtedy się okaże czy zasilacz z inwertorem czy świetlówki. Miałem kilkanaście przypadków w panoramach 19" że upalał się "zimny" przewód w rynience świetlówki. Poprawienie lutowania trwale rozwiązywało problem. Jeśli się okaże że któraś ze świetlówek to popraw wszystkie bo monitor wróci.

#5 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a WIOLAD 3 Avgust 2012, 07:33
Kondensatorów nie sprawdza się na wygląd, to że nie są wybrzuszone to wcale nie oznacza że są sprawne.
Stabilizatory o których pisałam powyżej znajdują się na płytce sygnałowej.
Podłącz sam zasilacz wraz ze świetlówkami, podaj sygnał on/off i zobacz czy będzie pracował poprawnie.

#6 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a as80 8 Avgust 2012, 18:47
Kondensatory wylutowałem, sprawdziłem - wszystkie mają swoje pojemności.

Gdy podłączam same świetlówki to tak samo gasną po kilku sekundach. Nie ważne jest to którą podłączam i pod które wejście obie gasną tak samo. Więc świetlówki chyba trzeba wykluczyć bo obie popsuć by się nie mogły w tym samym czasie.

Czy to możliwe że zasilacz przełącza monitor w stan uśpienia gdy inverter źle działa?

Czy można jakoś naprawić inverter jeśli to jego wina?

ps. w laptopach sprawa wygląda prościej.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:54 --

Poprawka, monitor nie przechodzi w stan uśpienia, wyłącza tylko świetlówki po kilku sekundach, dioda włącznika nadal świeci się na zielono.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:57 --

Podpięcie innej matrycy lub świetlówki nie zmienia sytuacji, nadal to samo :(

#8 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a grisza69 8 Avgust 2012, 19:57
Wgraj poprawny wsad do e-promu, od tego powinno się zacząć naprawę. To że działają wszystkie funkcje wcale nie znaczy że masz poprawną sumę kontrolną a taka usterka jest często powodem niewyjaśnionych zachowań obwodów sterujących.

#9 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a as80 23 Avgust 2012, 17:06
Problem rozwiązany,

Okazało się to łatwiejsze niż myślałem. Monitor ten posiada sprzężenie zwrotne, które powoduje że przy uszkodzeniu tylko jednej świetlówki elektronika wyłącza wszystkie łącznie z obrazem. Udało się to zaobserwować podłączając 4 dobre matryce laptopowe pod wszystkie złącza podświetlenia, podświetlenie wtedy nie gasło.

Wymieniłem górne świetlówki i już wszystko działa.

Temat do zamknięcia.

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 23 Avgust 2012, 17:06

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov