• MSI GX623 kilka problemów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GX623 kilka problemów

przez Anonymous 10 września 2010, 10:12
Witajcie
Jestem prawie szczęśliwym posiadaczem MSi GX623. Napisałem prawie bo laptop ma kilka problemów:
1. W laptopie coś piszczy w okolicach klawiatury numerycznej. Jest to dźwięk wysokiej częstotliwości występujący najczęściej jak laptop jest mało obciążony. Piszczenie najbardziej słyszalne jest na zasilaniu bateryjnym.
2. Pisk w okolicach dysku twardego. Czy hdd też może wydawać podobny do cewek dźwięk?. Zauważyłem, że u mnie co jakiś czas coś piszczy w tym obszarze. Jest to takie zyy zyy zyy bardzo podobne do pisku cewek, aczkolwiek różnią się długością popiskiwania (cewki piszczą cały czas). W okolicach touchpada są to zawsze 3,4 regularne piski, następujące po sobie zawsze w krótkich odstępach czasu. Piszczenie pojawia się raz na kilka minut. Co to może być?.
Nagrania dźwięku (zalecam odsłuch w słuchawkach wtedy usłyszycie taki pisk)
// Usunąłem nieaktywne linki.
// Vogelek23

3. Dziwna biała poświata rozciągająca się po całej długości pionowej matrycy. Poświata jest dobrze widoczna na ciemnych tłach (czarne, szare) natomiast na jasnych przybiera lekko żółtawa barwę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Laptop był z tym problemem w serwisie, lecz serwisanci stwierdzili, że matryca jest ok. Wg. mnie jak i osób zajmujących się serwisem sprzętu komputerowego jest to wada matrycy. Myślałem, że pomoże demontaż ramki matrycy, jednak po jej zdemontowaniu problem nadal występuje. Jak walczyć z serwisem by wymieniono mi matrycę?.

Re: MSI GX623 kilka problemów

przez Google Adsense [BOT] 10 września 2010, 10:12

#2 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez katar83 10 września 2010, 10:49
1. Z matryca nic nie zrobisz. Mozliwe ze warstwy matrycy sa odrobine zle zlozone(da sie to poprawic, ale nie jest to takie proste) ale watpie by sie w jakikolwiek sposob kwalifikowalo to jako uszkodzenie matrycy.
2. Piszczenie to pewnie ktoras z cewek. Niektorzy potrafili zalewac je klejem by je uspokoic :)
3. Piszczenie dysku moze sugerowac jakis problem. Wklej screena z zakladki Health z programu HDTune.

#3 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez Anonymous 10 września 2010, 10:56
katar83 napisał(a):1. Z matryca nic nie zrobisz. Mozliwe ze warstwy matrycy sa odrobine zle zlozone(da sie to poprawic, ale nie jest to takie proste) ale watpie by sie w jakikolwiek sposob kwalifikowalo to jako uszkodzenie matrycy.
2. Piszczenie to pewnie ktoras z cewek. Niektorzy potrafili zalewac je klejem by je uspokoic
3. Piszczenie dysku moze sugerowac jakis problem. Wklej screena z zakladki Health z programu HDTune.

Co do matrycy. Na początku wszystko było ok. Po jakiś 2 miesiącach od zakupu zauważyłem tą poświatę. Jak poprawia się warstwy matrycy?. Wg. mnie nie jest to normalne zjawisko i będę walczył o wymianę lub naprawę obecnej matrycy tylko jakich użyć argumentów, żeby znowu problem nie został zbagatelizowany?.
Co do hdd zapomniałem reallokowanych sektorów. Jak laptop był w serwisie zwróciłem na to uwagę, ale żeby uznano reklamację musi pojawić się widoczny bad sektor a nie reallokowany :(

Obrazek

#4 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez katar83 10 września 2010, 11:54
Dysk wczesniej czy pozniej bedzie mial bad sectory i generalnie jego stan nie jest najlepszy. Nadaje sie do wymiany.
Co do matrycy to mozna byloby rozebrac matryce i sprawdzic wszystkie jej warstwy jednak jesli nigdy tego nie robiles to zdecydowanie nie polecam. Moze ktos inny pomoze Ci tutaj w sprawie 'argumentow'.

#5 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez jurek1980 10 września 2010, 12:05
Co do matrycy to nie wywalczysz nic niestety. Z doświadczenia wiem, że takie reklamacje są odrzucane. Norma ISO na ekrany mówi tylko o ilości badpixeli, nie o przebarwieniach. W dodatku przebrawienia pojawiają się z reguły w przypadku zbyt mocnego nacisku, odgnieceń itp.
Dysk jak napisał katar83 do wymiany.

#6 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez simek10 10 września 2010, 12:18
Istnieje też małe prawdopodobieństwo że coś z taśma matrycy może się dziać. Co do rozbierania i składania matrycy to powiem, że trzeba mieć naprawdę dużo cierpliwości i troche doświadczenia. Co do dysku to możesz go próbować naprawiac programami, ale na ile to pomoże to nikt nie jest w stanie powiedzieć. Przed taką operacją zalecany jest backup danych.

#7 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez mik99 10 września 2010, 14:11
Dysku raczej się nie naprawi. MSI, żeby wymienić dysk muszą stwierdzić bad sectory na nim. Reallokowane sektory ich nie obchodzą. Mój hdd piszczy więc może to będzie szansa na wymianę. Czy spotkaliście się z czymś taką okolicznością, żeby disk piszczał podobnie jak cewki?. Co do matrycy do pod koniec września laptop pójdzie drugi raz na serwis. Jak ponownie uznają, że jest ok to go sprzedam i kupię coś innego bo strasznie mnie to denerwuje.

#8 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez oneeye 11 września 2010, 23:20
Dysk jest uszkodzony już! Jeśli jest na gwarancji powinien zostać wymieniony. Parametr o którym mowa jest oznaczony jako krytyczny, stanowi on o jego rychłym uszkodzeniu, tłumaczenia serwisu są bezpodstawne. Jeśli nie możesz sobie z serwisem poradzić zapoznaj się z niektórymi funkcjami programu MHDD, o ile już ich nie znasz. Np.: MAKEBAD lub RANDOMBAD. Mimo, iż są to bad blocki logiczne, serwis nie jest w stanie określić skąd się wzięły, w dodatku nie mogą zagwarantować, że nie pojawią się znowu.

#9 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez sivel 12 września 2010, 11:45
Dysk nadaje się do wymiany, ale nie powinniśmy pisać tu na forum w jaki sposób zrobić bad-y czy to logiczne czy fizyczne lub w jaki inny sposób "dobić" dysk. Nie brakuje ludzi, którzy będą chcieli tego użyć na własny użytek, a póżniej będą reklamować takie dyski - także u nas.

#10 Re: MSI GX623 kilka problemów

przez mik99 13 września 2010, 17:55
Tłumaczyłem, serwisowi, że dysk już nie jest w najlepszym stanie o czym informuje SMART. /dysk może być wymieniony tylko i wyłącznie jeśli na jego powierzchni pojawią się fizyczne bad sectory, nie reallokowane, których serwis w ogóle nie uwzględnia. Czy dysk może wydawać pisk podobny do pisku cewek?.

Re: MSI GX623 kilka problemów

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2010, 17:55