• Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

by VIPSC 9 July 2012, 15:03
Witam

Czy koledzy zauważyli u siebie negatywne skutki obecnych upałów oraz dużej wilgotności powietrza ??
Ja mam nieszczęście mieć warsztat na poddaszu w którym przy normalnych temperaturach jest gorąco a co dopiero przy obecnych upałach.
W tym tygodniu na 10 postawionych układów, dwa mi spuchły, profil zawsze ten sam, układy od sprawdzonego dostawcy, przed postawieniem na płycie wygrzewam je przy ok 130st przez 60min.
Przed upałami spuchnięty układ lub płyta raz na 30-40 napraw to była już tragedia ;)

Chyba że od upałów w głowie mi się miesza i nie pilnuje profilu :)

Pozdrawiam

Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

by Google Adsense [BOT] 9 July 2012, 15:03

#2 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

by bluczek 9 July 2012, 15:08
VIPSC wrote:Witam

Czy koledzy zauważyli u siebie negatywne skutki obecnych upałów oraz dużej wilgotności powietrza ??
Ja mam nieszczęście mieć warsztat na poddaszu w którym przy normalnych temperaturach jest gorąco a co dopiero przy obecnych upałach.
W tym tygodniu na 10 postawionych układów, dwa mi spuchły, profil zawsze ten sam, układy od sprawdzonego dostawcy, przed postawieniem na płycie wygrzewam je przy ok 130st przez 60min.
Przed upałami spuchnięty układ lub płyta raz na 30-40 napraw to była już tragedia ;)

Chyba że od upałów w głowie mi się miesza i nie pilnuje profilu :)

Pozdrawiam

Ja nie zauważyłem - może dlatego, że w serwisie mamy stale 23 stopnie i stałą wilgotność ~60% :)

#3 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

by VIPSC 9 July 2012, 15:56
Dlatego pewnie kolega nie zauważył :)
U mnie ukrop jak cholera, dach stalowy, właściciel chciał zaoszczędzić i nie dał żadnej wełny także z człowieka się leje.

Czy kolega używa osuszacza powietrza, czy może to klima ??
Skąd kolega wie jaką ma wilgotność powietrza ??

Pozdrawiam

#4 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

by dodommc 9 July 2012, 16:30
VIPSC wrote:Skąd kolega wie jaką ma wilgotność powietrza ??

Np. stąd: XXXXXXXXXX
W poprzednim lokalu też miałem podobny problem. Teraz w pomieszczeniu serwisowym mam klimatyzator, który znakomicie osusza powietrze.

Last edited by Vogelek23 on 9 July 2012, 16:41, edited 2 times in total.. Reason: Link usunięty - Regulamin p. 9.12

#5 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA  [SOLVED]

by VIPSC 12 July 2012, 14:13
Problem rozwiązany choć wstyd się przyznać jak ;)
Kupiony higrometr wskazał 40% więc to nie był problem.
Człowiek kombinuje, szuka kosmicznych przyczyn a rozwiązanie okazało się prozaiczne....
Uszkodzona grzałka a właściwie czujnik temperatury, przez co urządzenie waliło mi powietrzem o 70-90st cieplejszym niż miałem ustawione.

Pozdrawiam i niech moja historia będzie przestrogą :)

Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 12 July 2012, 14:13