• Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#1 Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da yaro014 3 luglio 2012, 20:11
Witam, posiadam dysk twardy Segate ST1500LM003 1.5 TB 2.5"
dysk ten po podłączeniu wydziela dźwięk co ok 3 sekundy a dźwięk ten można by porównać zablokowanego silniczka który próbuje wystartować.
na płycie pcb grzeje się układ LSI B6650B.

Czy może mi ktoś powiedzieć za co ten układ jest odpowiedzialny i czy same jego dosyć mocne grzanie się wskazuje na niego czy inne czynniki mogą wpłynąć, zwarć oczywiście nie znalazłem na kondensatorach i reszcie oprócz innych układów których nie jestem w stanie sprawdzić.

Jeśli ten układ jest do wymiany to gdzie go można dostać bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da Google Adsense [BOT] 3 luglio 2012, 20:11

#2 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da arvika 3 luglio 2012, 21:38
Ten układ to procek PCB dysku. On się grzeje - to naturalne. Jeśli parzy to już nie. Natomiast masz problem prawdopodobnie z zaparkowanymi głowicami w dysku. Elektronikę zostaw w spokoju. Dysk nadaje się wyłącznie do odzyskania danych, bo aby cokolwiek z tym zrobić to trzeba otworzyć dysk w laboratorium.

#3 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da yaro014 3 luglio 2012, 21:40
Hmm no tak ale on właśnie parzy. Po ok 5 sekundach jest bardzo gorący i jak podłączam pod adapter usb to dioda przygasa w odstepach właśnie 3 sekund.

Sorry za złe określenie.

#4 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da arvika 3 luglio 2012, 21:47
Zamieść zdjęcia PCB z każdej strony.

#5 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da yaro014 3 luglio 2012, 22:07
Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Proszę bardzo, sorry za złą jakość zdjęć ale mam pod ręką tylko telefon.

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

da Google Adsense [BOT] 3 luglio 2012, 22:07