• Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от yaro014 3 Июль 2012, 20:11
Witam, posiadam dysk twardy Segate ST1500LM003 1.5 TB 2.5"
dysk ten po podłączeniu wydziela dźwięk co ok 3 sekundy a dźwięk ten można by porównać zablokowanego silniczka który próbuje wystartować.
na płycie pcb grzeje się układ LSI B6650B.

Czy może mi ktoś powiedzieć za co ten układ jest odpowiedzialny i czy same jego dosyć mocne grzanie się wskazuje na niego czy inne czynniki mogą wpłynąć, zwarć oczywiście nie znalazłem na kondensatorach i reszcie oprócz innych układów których nie jestem w stanie sprawdzić.

Jeśli ten układ jest do wymiany to gdzie go można dostać bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от Google Adsense [BOT] 3 Июль 2012, 20:11

#2 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от arvika 3 Июль 2012, 21:38
Ten układ to procek PCB dysku. On się grzeje - to naturalne. Jeśli parzy to już nie. Natomiast masz problem prawdopodobnie z zaparkowanymi głowicami w dysku. Elektronikę zostaw w spokoju. Dysk nadaje się wyłącznie do odzyskania danych, bo aby cokolwiek z tym zrobić to trzeba otworzyć dysk w laboratorium.

#3 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от yaro014 3 Июль 2012, 21:40
Hmm no tak ale on właśnie parzy. Po ok 5 sekundach jest bardzo gorący i jak podłączam pod adapter usb to dioda przygasa w odstepach właśnie 3 sekund.

Sorry za złe określenie.

#4 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от arvika 3 Июль 2012, 21:47
Zamieść zdjęcia PCB z każdej strony.

#5 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от yaro014 3 Июль 2012, 22:07
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Proszę bardzo, sorry za złą jakość zdjęć ale mam pod ręką tylko telefon.

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

от Google Adsense [BOT] 3 Июль 2012, 22:07