• Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez katar83 3 stycznia 2010, 03:30
Czesc, potrzebuje pomocy z wyzej wymienionym laptopem.
Bios wykrywa naped prawidlowo, moge bootowac plyte z win xp do momentu przed partycjonowaniem dysku i wtedy sie resetuje. To samo przy linuxie, po 10 sekundach nastepuje reset. Hiren CD normalnie dziala, moge korzystac z podstawowych programow jak np Partition Magic poki nie uzywam obu IDE.
Laptop dziala prawidlowo bez napedu DVD. Brak Secondary IDE pod Windowsem.
Z napedem i zainstalowym systemem tyle tylko co mignie logo Win i sie resetuje.
Naped ustawiony na CS i oczywiscie jest sprawny.
Nigdy nie naprawialem podobnej usterki, uszkodzenie kontrolera najpewniej. Czy bedzie to uszkodzenie mostu? W ostatecznosci moge wymienic. Podstawowe pomiary wykonalem, nie znalazlem podejrzanych elementow.
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez Google Adsense [BOT] 3 stycznia 2010, 03:30

#2 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez jurek1980 3 stycznia 2010, 10:50
Na początku zacznij od zdjęcia klapy. Odkręć przelotkę płyta - cd rom. Użyj spraju do kontaktu. Kilka razy wyjmij i włóż przejściówkę aby na pewno styki się kilka razy ruszyły. Po tej operacji zobacz co się dzieje w biosie komputera. Jeśli będziesz widział, że np. w nazwie napędu są jakieś dziwne znaczki np $G zamiast LG to bardzo możliwe uszkodzenie mostu południowego lub tej przejściówki. Trzeba wtedy wyjąć płytę i przetestować bez niej. Jeśli win się restartuje podaj numer błędu.

#3 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez katar83 7 stycznia 2010, 20:05
Windows restartuje jak tylko mignie same logo, bez zadnych kodow. Wina zdecydowanie sprzetu.
Przelotka jest okej, zreszta sprawdzalem i bez niej, jest to chyba ta sama przelotka co w IBM T4XP. Naped jest widoczny w biosie prawidlowo, bez zadnych krzakow.
Most to NH82801GBM, EC to it8510e.
Jest to generalnie bardzo mala plyta, wiec raczej nie ma mozliwosci uszkodzenia BGA, jesli juz to raczej uszkodzony uklad.
Z gory dzieki za wszelkie sugestie.

#4 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez Vogelek23 8 stycznia 2010, 21:37
Zmierz rezystancje linii danych interfejsu ATA (D0-D15) w stosunku do masy.
Powinno być około kilku MΩ.
Następnie zmierz spadki napięć (zakres miernika: DIODY) tych samych linii, ale odwracając polaryzację miernika (plus miernika na masie).
Powinno być około 450-650mV.

Jeśli któraś z linii znacząco różni się w pomiarach od pozostałych, to do wymiany jest most południowy ICH7-M.

#5 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez katar83 12 stycznia 2010, 12:19
Rezystancja na wszystkich pinach Data okolo 5MΩ z tego co pamietam, spadki napiecia na wszystkich liniach okolo 560mV wiec tez sie zgadza.
Mimo wszystko wymienie most jak juz jakis uda mi sie znalezc do podstawienia, poki co plyta powedrowala na polke bo brak mi pomyslow i mam cala palete IBMow do poskladania. Napisze jesli cos sie zmieni po wymianie mostu.

#6 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD

przez JuMa 20 stycznia 2010, 21:31
..miałem podobnie, prawie dwa miesiące się z tym męczyłem - programy do testowania grzały kompa ... i nic, wszystko OK, ale tylko w testach.
Czy masz taki objaw, że kompa można podnieść z butowalnej płyty narzędziowej?
Z takiej płyty mogłem uruchomić dowolny program, pod warunkiem, że był DOSowy. Uruchomienie Windy w wersji "okrojonej" NIE udało mi się ani razu.
ROZWIĄZANIE:
- aktualizacja BIOSU (raczej nie pomogło, ale wykonałem, więc piszę)
- wyjąłem jedną kostkę RAMu (mam 2x2 GB) - i pomogło, zainstalowało się jak należy, następnie wstawiłem brakującą "dwójkę" i chodzi od miesiąca :)

#7 Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD  [ROZWIĄZANY]

przez katar83 29 stycznia 2010, 02:14
Nie to nie to, poki co udalo mi sie kupic okazyjnie druga plyte za 40PLN z uszkodzonym gniazdem zasilania wiec naprawa byla duzo prostsza i tansza.

Re: Fujitsu Amilo Pi 1505, Problemy z secondary IDE i DVD  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2010, 02:14