• kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by dodommc 29 May 2012, 13:28
Czy mógłby ktoś umieścić schemat wykonania kabla do della/hp, z końcówką z bolcem, podłączanego do zasilacza serwisowego. Mam schemat takiego kabla oparty o dwa rezystory, ale niektóre dv6 i dv7 na nim nie chcą się uruchomić, natomiast niedawno trafił do mnie na diagnozę dv7 z zasilaczem uniwersalnym (z wymiennymi końcówkami), na którym komputer uruchamiał się, a na mojej przeróbce nie startował. Jednak diagnozę trzeba było wykonać "od ręki", więc nie miałem czasu na dokładne sprawdzenie, jak ta końcówka została wykona (pobieżne sprawdzenie wskazywało, jakby na jakiejś diodzie to było?).

Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by Google Adsense [BOT] 29 May 2012, 13:28

#2 Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać 

by novitech 29 May 2012, 15:47
Ja mam dwa takie przewody do HP ID poprzez rezystor 300KΩ do +, a dla DELL ID nie podłączone (komputer poprostu nie rozpoznaje zasilacza i nie ładuje baterii).

#3 Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by dodommc 29 May 2012, 16:00
Bardzo możliwe, że to właśnie takie rozwiązanie było. Ja stosuję rozwiązanie z zasilacza uniwersalnego trust 14130-02: 3,8kΩ do + i 2,2kΩ do -. W starszych HP baterię ładuje, w nowszych HP oraz w Dellach baterii już nie ładował, a niektóre HP nawet nie chciały się na tym uruchomić. Sprawdzę to rozwiązanie. Dzięki za info.

#4 Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by DjDave 29 May 2012, 22:30
novitech wrote:Ja mam dwa takie przewody do HP ID poprzez rezystor 300KΩ do +, a dla DELL ID nie podłączone (komputer poprostu nie rozpoznaje zasilacza i nie ładuje baterii).

Starsze Dell-e nie będą na tym działać, sprawdzone w praktyce. Jeżeli jednak chodzi o HP to się nie spotkałem żeby nie działał z 300kΩ.

#5 Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by dodommc 30 May 2012, 08:29
Dzięki DjDave. Po nocnych przemyśleniach właśnie o to miałem zapytać. Chyba w myślach czytasz :)

Re: kabelek z końcówką z bolcem do dell/hp - jak wykonać

by Google Adsense [BOT] 30 May 2012, 08:29