• Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez adam8443 27 maja 2012, 14:57
Witam wszystkich kolegów z forum.

Mam problem z laptopem wymienionym w temacie a mianowicie klient przyniósł mi laptopa do naprawy od samego początku po włączeniu nie ładował się system operacyjny widniał tylko napis "Operating system not found" na początku myślałem, że to tylko system się "wysypał" po instalacji nowego systemu ta sama sytuacja. Najdziwniejsze jest to, że po włożeniu płyty z systemem do napędu dvd system startuje bez problemu i laptop działa bez zarzutu, natomiast kiedy wyciągnę płytę z napędu powtarza się sytuacja którą opisałem. Próbowałem opcji z innym dyskiem, z innym systemem ale nie daję to żadnych rezultatów:( Dysk widać w biosie. Nie mam pojęcia co może być przyczyną?? Proszę o pomoc.

Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2012, 14:57

#2 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 27 maja 2012, 15:42
Na początek zrób aktualizację biosu, oraz opisz problem dokładniej. Z twego opisu wynika że system się ładuje jak jakaś płyta jest obecna w napędzie dvd, dobrze rozumiem?

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez adam8443 27 maja 2012, 16:29
Dokładnie. Dobrze rozumiesz system startuje z dysku twardego, gdy jest włożona płyta instalacyjna z systemem w dvd gdy zaczyna się bootowanie nic nie robię system sam rusza z dysku twardego gdy wyciągnę płytę system już nie startuje z dysku twardego widnieje napis "operating system not found" . Odnośnie aktualizacji biosu. Czy w toshibie zrobię upgrade z poziomu bios tak jak np w asusie? Czy jest do tego "jakieś" oprogramowanie?

#4 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez novitech 27 maja 2012, 18:44
Sprawdż czy aby napewno partycja systemowa jest ustawiona jako aktywna. Jeśli nie to zrób to.

#5 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 27 maja 2012, 19:33
Bios aktualizujesz z poziomu windowsa lub programatorem, spróbuj wyjąć napęd i sprawdź zachowanie systemu.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez kelus 3 czerwca 2012, 09:56
Sprawdz smart dysku, może ma jakieś błędy.

#7 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez goofy1969 3 czerwca 2012, 11:12
Witam!
Podmień kości ram, ostatnio słyszałem, że uszkodzony ram wprowadzał laptopa w stan hibernacji po uruchomieniu windowsa. Kto wie może to ram.

#8 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez czorny 3 czerwca 2012, 16:28
Witam.
Jak jest w biosie ustawiona kolejność bootowania? Ustaw dysk jako pierwszą pozycję i zobacz jak wtedy się zachowa. Czy usuwałeś partycje przed instalcją systemu? Podczas nowej instalacji usuń wszystkie partycje i załóż na nowo jedna czy dwie lub ile potrzebuje klient. Ram też można przetestować Memtestem z Hirens Boot Cd, ale gdy by był uszkodzony raczej instalka by nie przeszła do końca bez BSOD'a jakiegoś. Z tego co kolega pisze wyżej:"jak zaktualizować bios" to wnioskuję, że może też być kłopot z ustawieniem partycji systemowej jako aktywnej więc jak pisałem, usunąć wszystkie partycje podczas instalacji świeżego systemu. Może też być uszkodzony MBR dysku więc najlepiej uruchomić instalke w trybie naprawczym i użyć komendy "fixmbr" pod konsolą zanim pokasujesz partycje.

#9 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez adam8443 3 czerwca 2012, 21:15
Witam. Problem nadal istnieje wyciągnąłem napęd dvd bez zmian, wymieniłem pamięci bez zmian, próbowałem na innych dyskach bez zmian, instalowałem różne systemy bez zmian:(. Ogólnie już nie mam pomysłu. Może chipset uszkodzony? Już nie mam pojęcia co to może być. Może koledzy mają jeszcze jakiś pomysł??

#10 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez Usunięty Użytkownik 402 7 czerwca 2012, 08:58
Witaj, jak wywołasz menu F12 i wybierzesz dysk twardy to możesz go wystartować? Ustawiałeś w biosie by HDD był jako pierwszy do botowania?

#11 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 7 czerwca 2012, 10:41
Spróbuj wypłukać płytę w myjce ultradźwiękowej o ile posiadasz, może gdzieś jakiś brud robi mikrozwarcie. Zdarza mi się to czasem przy naprawach GSM.

--
Pozdrawiam,
demeo

#12 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez adam8443 7 czerwca 2012, 12:10
LAZY napisał(a):Witaj, jak wywołasz menu F12 i wybierzesz dysk twardy to możesz go wystartować? Ustawiałeś w biosie by HDD był jako pierwszy do botowania?

I tutaj może być problem... a mianowicie po wciśnięciu F12 nie mam możliwości wybrania dysku. W biosie również nie mam możliwości ustawienia bootowania z dysku. W obu przypadkach tylko dvd, lan, fdd hdd brak. Może aktualizacja biosu pomoże? Jeśli tak jakie oprogramowanie odpowiada za flash biosu? I Jak go zrobić z poziomu dos czy systemu? Bo na stronie producenta nie ma nic na ten temat.

#13 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 7 czerwca 2012, 12:31
Więc masz problem z kontrolerem dysku, a mianowicie mostem południowym. :)

--
Pozdrawiam,
demeo

#14 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez adam8443 7 czerwca 2012, 12:35
demeo napisał(a):Więc masz problem z kontrolerem dysku, a mianowicie mostem południowym. :)

--
Pozdrawiam,
demeo

Czyli aktualizacja biosu nic nie pomoże? Czy przez wygrzanie mostu południowego dam rade sprawdzić czy w tym tkwi problem?

#15 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 7 czerwca 2012, 13:10
Jak najbardziej profilaktycznie bios możesz zaktualizować. Trudno stwierdzić czy wygrzanie mostu pomoże, to jest metoda diagnostyczna stosowana przy kartach graficznych nvidia. Prędzej polecałbym upłynnić kulki pod mostem i sprawdzić czy problem został naprawiony.

--
Pozdrawiam,
demeo

#16 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez oneeye 7 czerwca 2012, 13:30
Czytając niektóre wypowiedzi wyżej, powinienem napisać chyba, że płyta jest do wymiany... Jezu, po kolei. Jakie chipsety, jakie grzanie?

Najpierw BIOS!

Na stronie producenta jest wszystko co potrzebne. Jeśli nie potrafisz zrobić podstawowej czynności, dalsza dyskusja jest zbędna. Nikt raczej za rączkę Cię nie poprowadzi.

#17 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez demeo 7 czerwca 2012, 13:51
oneeye napisał(a):Czytając niektóre wypowiedzi wyżej, powinienem napisać chyba, że płyta jest do wymiany... Jezu, po kolei. Jakie chipsety, jakie grzanie?

Najpierw BIOS!

Na stronie producenta jest wszystko co potrzebne. Jeśli nie potrafisz zrobić podstawowej czynności, dalsza dyskusja jest zbędna. Nikt raczej za rączkę Cię nie poprowadzi.

Spokojnie to jest dział amatorski, inny poziom, inne podejście do napraw. :)

--
Pozdrawiam,
demeo

UPDATE: Dopiero zauważyłem, że przeniosłeś to do działu amatorskiego :).

#18 Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez oneeye 7 czerwca 2012, 22:21
Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że piszę właśnie 18-ty post w temacie, a autor nie wykonał najprostszej rzeczy, do tego niektóre porady są "grubo na wyrost". Nie piszemy nic więcej. Autor ma zaktualizować BIOS i poinformować o wynikach. O braku nazwy kodowej płyty głównej nie wspomnę.

Re: Toshiba A200-1N7. Dziwne zachowanie po instalacji systemu

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2012, 22:21