Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Przetwornice w laptopach - dlaczego para tranzystorów?
Google Adsense [BOT] • 29 Січня 2012, 09:40
AdamStar написав:A gdzie kolega widział taką przetwornicę w laptopie? Zazwyczaj są to dwa tranzystory z kanałem N.
Niech kolega się przyjrzy że DOLNY tranzystor w takim układzie pracuje w nieco dziwnej konfiguracji. Ładunek przepływa przez niego od Źródła do Drenu.
Natywnie pracuje tu tranzystor z kanałem P.
willyvmm написав:Niech kolega się przyjrzy że DOLNY tranzystor w takim układzie pracuje w nieco dziwnej konfiguracji. Ładunek przepływa przez niego od Źródła do Drenu.
Natywnie pracuje tu tranzystor z kanałem P.
Owszem, prąd płynie przez ten tranzystor od źródła do drenu, ale nie widzę w tym nic dziwnego. Można tam zastosować tranzystor z kanałem typu P, ale to tylko skomplikuje rozwiązanie i nie przyniesie żadnych korzyści.
Jeżeli koledzy posiadają fragment schematu z użyciem tranzystora P jako dolnego klucza to byłbym wdzięczny za wklejenie.

W laptopie SONY MS01. Z technicznego punktu widzenia stosowanie mosfea P eliminuje konieczność stosowania pompy ładunkowej gdyż do wysterowania klucza N potrzebne jest napięcie dodatnie względem źródła. W dużych falownikach stosuje się przetwornice DC-DC do zasilania lub pojemnościowe pompy ładunkowe.
satanistik написав:Zainteresowało mnie dlaczego w laptopach w układach step down pracuje para mosfetów P i N a nie jak w klasycznym układzie mosfet i dioda ?Układ klasyczny (z MOSFETem i diodą) nadaje się głównie do przetwornic niskoprądowych. W przypadku jednak dużego prądu (kilka, kilkanaście A) dioda taka staje się przeszkodą, ponieważ wytraca się na niej (w czasie wyłączenia tranzystora) spora moc, spowodowana samoindukcją cewki i przepływającym przez obciążenie prądem.
Dlatego też układ klasyczny poddano modyfikacji, która zakłada, że z chwilą odłączenia "górnego" tranzystora załączany jest (oczywiście z pewnym, minimalnym opóźnieniem, aby nie dopuścić do przewodzenia obu tranzystorów naraz) dolny tranzystor, bocznikujący diodę i minimalizujący straty, które mogłyby na niej powstać.
Najbardziej rozpowszechniony w laptopach jest układ dwóch tranzystorów N-kanałowych (jak na obrazku zamieszczonym przez Kol. AdamStar), pracujących synchronicznie i sterowanych naprzemiennie.
Powodem zastosowania takiego układu jest uproszczenie w budowie samego sterownika. Sygnał sterujący "górnym" tranzystorem otwiera go, w momencie osiągnięcia właściwego napięcia na obciążeniu sygnał opada i po osiągnięciu logicznego zera drugi sygnał otwiera "dolny" tranzystor, który podtrzymuje przepływ prądu przez obciążenie, ograniczając przy tym straty napięcia w obwodzie, a także minimalizuje zjawisko samoindukcji wykorzystując.... swoje pasożytnicze złącze diodowe. Dzięki temu, przy konstrukcjach niskoprądowych, nie ma często potrzeby stosowania dodatkowej diody (zwykle Schottky'ego, z uwagi na mniejszy spadek napięcia i mniejsze straty). Jednakże, ze względu na dalsze minimalizowanie zjawiska samoindukcji cewki oraz przy większych prądach jest to wskazane. Dlatego czasem w roli "dolnego" tranzystora można w niektórych konstrukcjach spotkać MOSFETa z wbudowaną diodą Schottky'ego właśnie.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Przetwornice w laptopach - dlaczego para tranzystorów?
Google Adsense [BOT] • 25 Травня 2012, 22:25
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.